GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #64 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #64 (Februar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Januarske dane nisu obeležili samo praznici i jak vetar koji je zamenio sneg - u Beograd su stigli Pentium 4 i Whistler, dva proizvoda koja će odrediti sledeći period razvoja IT industrije. Videćete da su utisci o novom procesoru podeljeni i da je on u nekim domenima veoma jak, a u drugim inferioran u odnosu na AMD Athlon. Naročito je zanimljiv aritmetički podsistem: u 3D Studio Max-u, gde se mnogo računa (ali bez SSE 2 instrukcija), Pentium 4 je katastrofalno spor, ali kada smo rešavali ogromne sisteme linearnih jednačina, rezultati su bili spektakularni. U toj oblasti dominira velika brzina komunikacije sa memorijom, a Rambus očito nije bio samo marketinška priča. Veliki problem Rambus-a i samog Pentium-a 4 ostaje cena, koja bi tokom godine morala pasti, ali za koliko? Intel je sredinom januara objavio (ne baš ohrabrujuće) rezultate poslovanja u prethodnom kvartalu i finansijske planove u kojima se javlja ogromna stavka "capital spending". Neki analitičari smatraju da će tokom 2001. Intel žestoko oboriti cene Pentium-a 4, napraviti više milijardi dolara gubitka ali i "oduvati" AMD (koji nema dovoljno kapitala) sa tržišta. Videćemo...

Sa softverske strane, uvek je zanimljivo pogledati prvu beta verziju sledećeg Windows-a. Whistler donosi redizajnirani radni ekran, inteligentni Start meni, lakše upravljanje sistemom kroz "dvospratni" Control Panel, čitav niz novih mrežnih funkcija i sitnice poput vinjeta ili fotografija korisnika na uvodnom ekranu. Najvažnije je što će on objediniti Windows 9x i Windows NT - neće više biti "paralelnog" 16-bitnog i 32-bitnog Windows-a, nećete razmišljati o različitim programima i drajverima, ali ćete ipak morati da se odreknete dela starog softvera. Hoće li DOS otići u istoriju pre nego što, 12. avgusta ove godine, proslavi 20. rođendan? Microsoft-ovo (ne)poštovanje rokova je uvek teško prognozirati, ali sudeći po beta verziji koju smo ovog meseca isprobali, Whistler bi, kažu pod imenom Microsoft XP (šta god to značilo), mogao biti u prodaji sredinom godine. Beta verzija je stabilna, dobro se "snalazi" sa hardverom, a značajnije bagove nismo primetili, ako se izuzme logotip na samom naslovnom ekranu gde piše Whitler umesto Whistler - nije lako izboriti se sa "štamparskim" greškama.

Uz novi procesor i novi operativni sistem, nedostaje nam samo novi Office pa da na kraju 2001. godine računari izgledaju sasvim drugačije. I na tom planu ima noviteta, o kojima ćemo govoriti u sledećim brojevima "PC"-ja.

Vidimo se 5. marta!

SLEDEĆI TEKST U PC #64
preview
DSL u Kopenhagenu
Branislav Vuković


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter