GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #64 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CD ili DVD?
Voja Gašić
Kritična masa DVD uređaja je dostignuta, pa prodaja DVD naslova postaje sve unosniji posao. Nije, ipak, malo onih koji se još drže starog CD-ROM čitača. Isprobali smo Teac, Afreey, BTC i ASUS CD i DVD čitače.
- PC #64 (Februar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CD ili DVD?

Masovnija pojava DVD naslova verovatno će uslediti nakon kakvog-takvog regulisanja autorskih i licencnih prava u našoj zemlji, pa smo još uvek prinuđeni da nabavljamo DVD softver koji je nekako uvezen sa američkog tržišta. Suma od 35–40 maraka u skladu je sa načinom formiranja cena ostale računarske opreme, ali ostajemo uskraćeni za promotivne prodaje, rasprodaje i sistem nagrađivanja boljih kupaca koje zapad često motiviše tako što na nekoliko kupljenih DVD naslova dobijate na poklon disk. Tako se cena za one koji bi kupovali nekoliko DVD-ova mesečno spušta na mnogo povoljniji nivo od 10–12 dolara. Za takvu, povoljniju kupovinu moraćemo da sačekamo domaće distributere i funkcionisanje kreditnih kartica.

U međuvremenu, praksa prebacivanja DVD-a u DivX format dosta se učvrstila na našim prostorima, pa u DivX (MPEG4) formatu na CD-u možete naći gotovo sve što ima na DVD-u. Očigledno da vremena imamo daleko više nego novca, pa ljude ne mrzi da ceo dan prebacuju film u DivX format (ne računaju se neuspešni pokušaji, kad rezultat „zamalo“ premaši kapacitet CD-a ili se izgubi sinhronizacija). Neki opet, nezadovoljni krajnjim dometima DivX-a, odmah prebacuju film na dva CD-a.

Tržište određuje

Kretanja na tržištu neumitno vuku kupovini DVD-a, a januarski pokazatelj tog trenda je vest da NEC prestaje da proizvodi CD-ROM uređaje – renomirana japanska kompanija odlučila je da se koncentriše na DVD-ROM-ove. Drugu krajnost predstavlja Teac koji se već godinama odupire zahtevima tržišta i kao krajnji domet nudi CD-540E. Radi se o kvalitetnom uređaju i možda bi sve bilo u redu da je Teac u stanju da isporuči količine koje bi zadovoljile tržište. No modela 540E nema, pa su naši dobavljači računarske opreme prinuđeni da traže manje poznate proizvođače. Novina na tržištu svakako je Afreey, kod nas malo poznata tajvanska firma koja u svetu uživa značajan ugled. Već na prvi pogled CD uređaji su nam se dopali po robusnosti, a DVD jedinice i po neobičnom, ali atraktivnom dizajnu. Pored internih uređaja, dobili smo i dva samostalna DVD plejera koje ćemo predstaviti u posebnom tekstu. Od Pakom-a smo dobili ASUS DVD-208 i novi BTC BDV212B, pa krenimo redom...

Najpre smo se bavili Afreey CD uređajima, a na raspolaganju su nam bili modeli 4050E, 4052E i 4056E. Poslednje dve brojke označavaju maksimalnu brzinu koja je jasno ispisana na prednjoj maski čitača. Prva dva uređaja su na testovima prosto „poletela“, što se jasno vidi i sa dijagrama. Rezultati koje smo dobijali kod trećeg uređaja bili su daleko ispod očekivanih.

Nakon nekoliko odbačenih teorija o čudnom ponašanju uređaja, pokušali smo da promenimo uslove testiranja, uz zamenu kontrolera i medija na kojima su mereni rezultati. Problem je očito bio upravo u medijumima – ZDLabs-ova zbirka testova bila je upisana na CD-R disk. Uzimajući u obzir samo ove izmerene rezultate, sigurno bismo pogrešili, ali ništa manja greška ne bi bila ni da ih ne uzmemo u obzir. Na sreću, imali smo i drugi primerak testova, takođe snimljen na CD-R mediju, ali na originalni 12x deklarisani Verbatim (i prethodni je bio Verbatim, ali valjda iz okoline Pazove), na kome su rezultati bili bolji, pa taj rezultat navodimo u tabeli.

Iako je Afreey 4056E navođenjem ovih rezultata verovatno oštećen, treba imati na umu da i ovde tržišne prilike mogu da imaju presudan uticaj. Pretpostavljam da se vaša CD-teka sastoji uglavnom od snimljenih naslova, pa ćete optuživati vaš 56x čitač za malu brzinu, a prošli biste i brže i jeftinije da ste nabavili 50x ili 52x model. To ne znači da 4056E loše čita CD-R medije. Štaviše, pokazao se uspešnim u čitanju vrlo problematičnih primeraka, ali je vidno usporavanje, koje ga kod najsumnjivijih diskova uspori do nivoa 8x uređaja.

DVD dileme

Afreey nudi dva DVD-ROM čitača: DD-4008E i DD-4010E. Prednja maska oba uređaja je potpuno ista i nema uobičajenu oznaku za brzinu. Iako se nekima možda neće dopasti zbog pretrpanosti tasterima i signalnim diodama, privukao nas je pomalo neuobičajen i futuristički dizajn. Vratanca neobično zaobljenog oblika funkcionišu dobro i uređaji su prilično tihi u radu. S leve strane su uobičajeni konektor za slušalice i potenciometar, a sa desne signalne diode za prisustvo DVD-a u uređaju (ne svetli kada je unutra CD-ROM) i uobičajena dioda za aktivnost čitača. Slede tasteri play/skip i stop/ eject – dovoljno je da obezbedite napajanje i možete komforno slušati muziku.

Na brzinskim testovima čitači postižu zavidne rezultate. Čitanje CD-ROM medija je u rangu 40x CD-ROM uređaja, pri čemu model 4010E dodatno odskače zahvaljujući bržem pristupu podacima. Pošto smo već eksperimentisali sa medijama, „propustili“ smo i ovde neke starije CD-R naslove, pa je simptom usporenja ponekad primećen. To se međutim dešava dovoljno retko (daleko ređe nego na modelu 4056E), da probleme najverovatnije nećete ni primetiti. Transfer je veoma dobar i prosek se kreće oko 5x – nešto manje za model 4008E, a nešto više za model 4010E. Slučajno čitanje je redovno ispod 100 milisekundi, angažovanje procesora pri 1x čitanju svega 6 posto, a „buđenje“ uređaja iz štedljivog stanja traje svega oko 2.5 sekundi. Zaista lepa lista karakteristika.

Deo priče o regionalnim zaštitama (za sada) ima srećan kraj. U oba uređaja je firmware 40, koji ima veoma prost način uklanjanja regionalne zaštite. Ako pogledate zadnju stranu uređaja, sasvim levo, pored SPDIF konektora, primetićete tri para kratkospojnika poput onih na hard diskovima. Jednostavno spojite srednji par kontakata i zaboravite na regionalna ograničenja. Kada se pojave uređaji sa firmware-om 41 (a verovatno će se pojaviti), situacija će se iskomplikovati. Postupak je isti kao i u prethodnom slučaju, ali svaki put (baš svaki put) kada uključujete računar moraćete da držite pritisnuta oba pomenuta tastera na prednjoj strani uređaja, inače ništa od region-free blagodeti, bez obzira na postavljeni džamper. Ako živite kao Robinzon na pustom ostrvu, to je trivijalan zadatak...

BTC i ASUS

Nakon veoma prijatnog iznenađenja sa modelom 108B, BTC nudi 12x model koji nas baš i nije oduševio. Pre svega, trenutno nema načina da se ukine regionalna zaštita, mada će se to verovatno promeniti. DVD karakteristike su pristojne, mada ne odskaču značajno od modela 108B. Brzina DVD čitanja u proseku je oko 4.5 (kod modela 108B je bila oko 3.5), a pristup je čak za nijansu lošiji. Angažovanje procesora od 7% je za pohvalu, a od dobrih karakteristika treba izdvojiti snalaženje sa drugim layer-om na DVD-u.

BTC BDV212B

Pošto prvi put pominjemo ovaj pojam, sledi nekoliko objašnjenja. DVD medij može da ima dva dubinska nivoa na kojima snima podatke. Zahvaljujući preciznijem laseru, moguće je fokusirati zrak na određenu dubinu i tako čitati jedan od ta dva sloja sa podacima. Tako se pri čitanju „dubljeg“ sloja podataka uvek osete smetnje koje stvara prvi sloj, jer laserski zrak neminovno mora da prođe i kroz njega. Nažalost, tek odnedavno smo „ustoličili“ dual-layer DVD naslov za testiranje, pa ne raspolažemo podacima za sve uređaje. BTC se veoma dobro nosi sa drugim layer-om (važi i za prethodni model), a treba pohvaliti i ASUS 208, CTX 8212 i Samsung-ov 12x uređaj u Creative Encore kompletu. Malo problema imaju Afreey modeli, ali to nije ništa dramatično – radi se o nešto manjim brzinama transfera podataka sa drugog layer-a, uz korektan rad.

Brzina čitanja CD medija je negde na nivou 32x CD uređaja, što je veoma pristojno, što važi i za vreme pristupa koje je redovno ispod 110 ms. Pored trenutnog nedostatka region-free rešenja može vam zasmetati i relativno čest simptom usporavanja na loše snimljenim CD-R diskovia. Sve u svemu, model BTC-a je bio nekako uravnoteženiji, zato valjda i nismo štedeli pohvale kada smo ga prikazivali.

ASUS DVD-E608

ASUS DVD-E608 je ponovo jedna od preporučenih „osmica“. Iako se, kada su u pitanju DVD uređaji, nekako marketinški ne „gura“ ASUS-ovo ime, ovaj model svedoči o tome da ASUS potpisuje samo ono najbolje. Regionalnih problema nema, svira sve i svašta. CD čitanje je na nivou solidnog 40x uređaja (kako je i deklarisano), sa brzim baferovanim čitanjem, ali sa malom zadrškom kod slučajnog pristupa podacima. Prosečan DVD transfer je sjajnih 5.74x, što je bolje od bilo kog tetiranog uređaja. Pristup je, kao i kod CD načina rada, nešto slabiji, a angažovanje procesora u 1x načinu čitanja prekomernih 27%. Po mnogim karakteristikama, ovaj uređaj podseća na LG DRD-8080D, što ukratko može da se prevede sa „slobodno kupite – nećete se pokajati“.

Konačan izbor najboljeg nije lako napraviti, ali se iz rezultata testova jasno vidi da je Afreey dobrodošao na naše tržište uz konstataciju da treba izbegavati najbrži CD čitač, baš zbog našeg vrlo „originalnog“ softverskog tržišta. BTC je takođe dobar izbor, ako se reši problem regionalne zaštite, a za svaki slučaj pitajte i za neki BDV-108A. Ako tog modela nema na lageru, uvek je tu ASUS...

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #64
preview
HP OfficeJet G85
Milan Četić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter