GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #66 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Office za (ne)iskusne
Dragan Grbić
Početkom marta dato je zeleno svetlo za umnožavanje paketa Microsoft Office XP. Znajući šta ovaj program znači i proizvođaču i korisnicima, požurili smo da analiziramo njegov sadržaj pre nego što se iz Redmonda začuju taktovi čuvene pesme Džimija Hendriksa...
- PC #66 (April 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Office za (ne)iskusne

Već i nezvanična najava nove verzije Office-a u meni budi želju da što pre pogledam "šta se zbiva ispod haube". Ali, ako razmišljam samo kao korisnik, uvek se pitam šta je to što još treba da dobijem u programima koje koristim; posle intenzivne primene Office-a 2000, to pitanje je pogotovu složeno. I po ko zna koji put, odgovor brzo nalazim - u Redakciju je stigao CD na kome piše Microsoft Office XP with FrontPage Beta, što je radni naziv poslednje (javne) beta verzije paketa. Nisam čekao ni minuta - slede prvi utisci.

Nova strategija

Novi izgled radne površine
(kliknite za veću sliku)

Microsoft Office je u poslednjih nekoliko godina bio i ostao ključni strateški proizvod najvećeg softverske kuće na svetu. Iako su elementarne navike korisnika kanalisane novim generacijama Windows-a, Office je prvi sledeći najtiražniji paket Microsoft-a koji donosi najveću zaradu kompaniji (preko 50% prihoda). Zato je Microsoft uvek posvećivao dužnu pažnju razvoju tih programa, bez obzira na davno uspostavljenu nadmoć u odnosu na konkurenciju (smatra se da učešće Microsoft-a na tom segmentu tržišta prevazilazi 85%). Čak i kada dobar deo noviteta nije predstavljao posebnu novost na IT sceni, moć Microsoft-a je rezultovala prihvatanjem nove verzije od strane najšire populacije korisnika Office-a. Hoće li tako biti i ovoga puta, u četvrtoj verzija Office-u od prelaska na 32-bitne platforme?

Razvoj novog Office-a počinje onog dana kada se aktuelna verzija pojavi na tržištu (ako ne i ranije), ali ovoga puta taj razvoj je tekao uz neverovatnu konspirativnost i bilo je jasno da se "kuva" nešto bitno novo. Jedan događaj je skrenuo pažnju mnogih komentatora: po prvi put u istoriji Office-a korisnici koji su testirali Beta 1 verziju morali su da potpišu izjavu da, pod pretnjom tužbe, neće komentarisati ono što su videli u paketu. Štaviše, Microsoft je bez ikakvog objašnjenja rešio da ovaj put uskrati novinarskoj populaciji pravo na ekskluzivni uvid i javne komentare novog Office-a na osnovu prve Beta verzije. Da nije bilo tako, ovaj članak biste čitali još pre nekoliko meseci.

U trenutku pisanja teksta nezvanično se kao datum izlaska finalne verzije paketa pominje 31. maj, što može ali i ne mora biti tačno. Ovog časa se u nekoliko Microsoft-ovih pogona za proizvodnju softvera skladišta kutije na kojima piše Microsoft Office XP. U ime skorog susreta, došlo je vreme da se detaljno upoznamo sa sadržajem XP verzije... pročitajte opširne utiske u aprilskom broju časopisa "PC" i očekujte prikaze pojedinačnih komponenti u narednim brojevima našeg časopisa.

SLEDEĆI TEKST U PC #66
preview
Sasvim novi ASP
Ivan Sekulović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter