GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #68 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Diskovi novog lidera
Voja Gašić
Već smo navikli na kupovine i preuzimanja u računarskoj industriji - posle takvih uzbuđenja, velike firme postaju još veće, pa tako Maxtor, posle velikog preuzimanja Quantum-a, nudi najširi izbor diskova...
- PC #68 (Jun 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Diskovi novog lidera

Kažu da preuzimanje Quantum-ovog odeljenja za proizvodnju hard diskova koštalo vlasnike Maxtor-a između 1.1 i 1.3 milijarde dolara u akcijama - svaki vlasnik akcije Quantum-a je za tu deonicu dobio 1.52 akcije Maxtor-a. Novostvorena kompanija je zadržala naziv Maxtor, očekuje da će godišnje proizvoditi oko 50 miliona hard diskova, uz obrt od oko šest milijardi dolara. Prvi čovek Western Digital-a Matt Massengill pomalo zlurado je prokomentarisao nestanak Quantum-a rečima da je "nestao poslednji proizvođač koji je slavu gradio nudeći kupcima diskove na aukciji" misleći na Quantum-ovo agresivno obaranje cena baš za proizvode u kojima se koristi najnovija tehnologija. Verovatno ste i sami primetili da "normalne" firme najnovija tehnološka dostignuća obično neko vreme nude po prilično visokoj ceni, kako bi što pre vratile deo novca uložen u razvoj. Bilo kako bilo, Maxtor je preuzeo "ljudski potencijal", poboljšao i proširio proizvodni program i trenutno nudi obilje hard diskova raznih performansi i kapaciteta.

Od najmanjih...

Iz obimnog proizvodnog programa dobili smo devet diskova od kojih su neki srodni, pre svega po nameni. Nomenklatura diskova je prilično nedosledna, a konfuziju povećavaju i dodati Quantum modeli iz serija lct20 i AS. U domenu osnovne primene, tu je serija VL (value line) dopunjena lct20 modelima čija će proizvodnja verovatno ubrzo da se ugasi, a vrednovani su kao "najslabiji od najslabijih". Već smo pisali o problemima sub 7200 brzine (koja se svodi na oko 4400 realnih obrtaja u minuti) i Quantum-ovom nespretnom pokušaju da CAV (constant angular velocity) čitanje preseli iz CD/DVD sveta među hard diskove.

Maxtor 5T020H2 Plus 60

Poučen ovim iskustvom, Maxtor je fiksirao brzinu rotacije na 5400 rpm čak i kod najjeftinijih diskova čija je oznaka 531DX (iza imena je neizbežni znak dijamanta). Ovu "seriju" čine samo dva diska sa oznakama 2R010H1 i 2R015H1. Serija VL40 sigurno spada među najpopularnije Maxtor-ove proizvode, a stigli su nam tri modela: 32049H2, 33073H3 i 34098H4. U "gornjem domu" su DiamondMax Plus 60 diskovi koji su naišli na različit prijem kod ocenjivača hardvera. Većina ocena se svodi na to da su karakteristike "prenapregnute" i da se nalaze na granicama tehnologije, što je situacija u kojoj se Quantum više puta nalazio. Pred nama su se našla tri primerka pomenute serije sa kapacitetima 20, 30 i 60 GB i oznakama 5T020H2, 5T030H3 i 5T060H6.

Za detaljan pregled karakteristika ovih diskova i rezultate brzinskih testova pogledajte junski broj časopisa "PC".

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #68
preview
Dilektra Maturant
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter