GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #68 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
OLC Photo 2001 Pro
Aleksandar Veljković
Računar koji nam je ovog meseca stigao na test iz firme BS Procesor može se posmatrati iz dva aspekta: kao grafička radna stanica visokih mogućnosti, ali i kao vrhunski PC računar znatno šireg polja primene...
- PC #68 (Jun 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

OLC Photo 2001 Pro

Računar koji nam je ovog meseca stigao na test iz firme BS Procesor može se posmatrati iz dva aspekta: kao grafička radna stanica visokih mogućnosti, ali i kao vrhunski PC računar šireg polja primene. U sadejstvu sa ostalim komponentama koje čine Photo 2001 Pro paket (digitalna kamera Epson Photo PC 3000Z, skener Perfection 1240U Photo i štampač Stylus Pro 7500), on predstavlja okruženje za profesionalne fotografe i dizajnere. Pošto je na test, od čitavog sistema, stigao samo računar, koncentrisaćemo se na njegove kvalitete.

Ovaj moćan PC sistem sklopljen je gotovo u celosti od komponenti iz distributerskog programa BS Procesora. Odluka da se „u srcu“ nađe AMD Athlon (Thunderbird) na taktu od 1 GHz je logična, s obzirom na to da se radi o danas najmoćnijoj familiji PC procesora, koja nudi optimalne performanse u širokoj paleti primena. Matična ploča je FIC AZ-11E proizvod baziran na VIA KT-133 čipsetu, koji se od osnovne verzije (AZ-11) razlikuje po većim mogućnostima podešavanja parametara (multiplikator, radni napon). Ploča je veoma solidna i na njen stabilan rad sa pravom se može računati.

Čak 512 MB PC-133 memorije biće dovoljno za realizaciju najzahtevnijih poslova. Maxtor DiamondMax disk iz VL40 serije (7200 rpm) od 30 GB takođe neće predstavljati usko grlo. Osim Teac 40x CD-a, konfiguracija raspolaže dodatnim uređajima za arhiviranje i transfer urađenog materijala, u vidu Teac CD-RW pisača (8/8/32x), kao i Iomega ZIP drajva od 250 megabajta.

Odvažan, originalan, ali i valjan izbor u ovom računaru je Matrox G450 Dual Head grafička kartica. Koliko god Matrox svojim ne baš vrhunskim 3D performansama u poslednje vreme bio potisnut sa mainstream scene, u domenu profesionalne video i foto produkcije on ostaje izbor broj jedan, pre svega zbog kvaliteta slike, vrhunskih drajvera i funkcionalnog dual head rešenja. ATI i Nvidia pokušavaju da nametnu sopstvena rešenja sa izlazom za dva monitora, ali G450 kartica predstavlja rešenje zasnovano na višegodišnjoj tradiciji, praćeno jakom tehničkom podrškom (dolazi vreme da se uverimo koliko je ona bitna). Ukoliko se ne opredelite za korišćenje dva monitora, na raspolaganju vam je i adapter koji signal sa sekundarnog SVGA priključka pretvara u S-Video ili kompozitni izlaz za TV.

Prateća oprema je u skladu sa komponentama koje se nalaze u njemu, što znači da zadovoljava najviše standarde. Vrhunsko Macase Midi ATX kućište opremljeno je ventilatorom sa prednje strane. Još jedno ležište je na raspolaganju sa zadnje strane u visini procesora, pa nema rizika da ovom računaru (koji ima popriličnu disipaciju) neće moći da se obezbedi cirkulacija vazduha.

Jedina zamerka koju možemo uputiti odnosi se na Golden Orb procesorski hladnjak, koji možda lepo izgleda, ali svojom efikasnošću nije primeren procesoru, a čiji je mehanizam pritezanja potencijalno opasan po integritet AMD procesorskog jezgra. Međutim, u ovako besprekorno osmišljenom računaru, ništa lakše nego opredeliti se za ugradnju primerenijeg hladnjaka (recimo, GlobalWin FOP 32 ili FOP 38 modela). Cherry tastatura koja se isporučuje uz računar predstavlja takođe izvanredan izbor, a Logitech Mouseman Wheel miševe smo već visoko ocenili. Naravno, za ovakav posao potreban je i monitor sa slikom izvanrednih karakteristika, a LG Flatron od 17“ (sa potpuno ravnim Diamondtron ekranom) je dobar izbor, potvrđen i na našim ranijim testovima.

Da li je 4127 maraka u dinarskoj protivvrednosti visoka cena za ovakav sistem? Ako uporedimo njegovu opremu sa sličnim vrhunskim konfiguracijama koje smo prikazivali u ranijim brojevima našeg časopisa, pitanje isplativosti treba ozbiljno razmotriti, ne gubeći iz vida činjenicu da se ovde radi o sistemu koji je posebno optimizovan za posao kome je namenjen, sa unapred instaliranim, besprekorno konfigurisanim operativnim sistemom (Windows 98) i specijalizovanim softverom u kome se nalazi sve što vam je potrebno da biste mogli samo da pritisnete dugme i prepustite se kreativnom poslu. Računar, sve u svemu, ostavlja utisak dobro sinhronizovanog orkestra individualno veoma jakih članova.

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #68
preview
Novo ime: Azza
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter