GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #68 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novo ime: Azza
Aleksandar Veljković
Ako vam kažemo da u svetu postoji oko 430 firmi koje se bave proizvodnjom matičnih ploča, postaje jasno da ih nećemo uskoro sve predstaviti. Šta originalno donosi Azza?
- PC #68 (Jun 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novo ime: Azza

Za firmu Azza prvi put smo čuli pre nekoliko godina, kada smo dobili na test njihove procesorske hladnjake, ali su ambicije ovog tajvanskog proizvođača PC opreme očito mnogo viće. PC Chips pokazuje agilnost u naporima da proizvodi varijacije, pa nova imena iza kojih se krije proizvodni program najvećeg (barem po obimu) svetskog proizvođača matičnih ploča niču kao pečurke posle kiše. Ako primetite da vas neka od Azza ploča veoma podseća na neki od ECS, Shuttle ili PC Chips modela, budite sigurni da sličnost nije slučajna: sve se to projektuje pod istom dirigentskom palicom, a distribuira pod različitim imenima, što podseća na situaciju u raznim drugim industrijama.

Azza modeli

Dobili smo na probu čak sedam različitih modela Azza ploča, šest namenjenih Intel procesorima (Socket 370 podnožje) i jednu namenjenu AMD Duron i Athlon procesorima. Možemo konstatovati da dijapazon zadovoljava sve ukuse.

KT3ABX je tipična KT-133 ploča namenjena AMD procesorima, koja nudi i nešto više od bazične funkcionalnosti ploča sa ovim setom čipova. Spisak slotova obuhvata AGP, pet PCI, i po jedan ISA i AMR slot, a ploča poseduje kompletan hardverski monitoring i integrisani zvuk. Sva podešavanja vrše se softverski, a od naprednih opcija izdvajamo mogućnost memorijskog preplitanja (bitno utiče na performanse) i podešavanje brzine magistrale u koracima od po 1 MHz.

601BM je MicroATX ploča bazirana na VIA PLE-133 setu čipova, koja prima Intel Pentium III i Celeron procesore. Ova ploča kompaktnih dimenzija ima integrisanu Trident Blade 3D grafiku (u okviru čipseta), kao i zvuk, pri čemu za dalja proširenja ostaju još tri PCI slota, a za memoriju dva SDRAM podnožja. Ploča ima i hardverski monitoring i po profilu spada u klasu totalno integrisanih ploča, pa može poslužiti kao alternativa i810 setu čipova.

810DMC je slična prethodnom modelu, ali je oprema raskošnija. Ovoga puta tu je i810 čipset koji nudi integrisanu grafiku i zvuk, ali ova MicroATX ploča (uz Socket 370 podnožje) nudi i Slot 1, za slučaj da imate neki od starijih Intel-ovih procesora. Tu su čak tri SDRAM podnožja (retkost na MicroATX pločama), jedan AMR i tri PCI slota. Uz hardverski monitoring, ploča nudi i dosta koraka za podešavanje takta magistrale, u rasponu od 66 do 150 MHz.

Na 694BX ploči se nalazi VIA Apollo Pro 133A set čipova (poznat i kao 694x), pa je ona namenjena nešto ambicioznijim korisnicima Intel Pentium III i Celeron procesora. Zvuk je integrisan, dok grafičku karticu po izboru možete ugraditi u AGP 4x slot; za preostale kartice na raspolaganju vam je pet PCI slotova, kao i po jedan ISA i AMR slot. Sva podešavanja se vrše softverski, a mogućnost regulacije procesorskog napona i takta magistrale u sitnim koracima čini ploču zanimljivom za overkloking.

815TM je MicroATX model sa i815 setom čipova, idealan za korisnike koji žele kompaktnu ploču sa integrisanom grafikom i zvukom, ali još uvek žele da ostave mogućnost da u nekom trenutku grafičke mogućnosti računara nadograde ozbiljnijom AGP karticom. Sem AGP slota, tu su još dva PCI i jedan AMR slot, kao i dva memorijska podnožja.

Došli smo i do dva reprezentativna modela, koji će verovatno zanimati zahtevnije korisnike Intel-ovih procesora. i815EPX je, kako se iz naziva već može naslutiti, model baziran na i815EP setu čipova. Ploča je u punom ATX formatu sa AGP 4x grafičkim slotom (nema integrisane grafike), pet PCI i čak dva CNR slota. Kao što dolikuje vrhunskim proizvodima, na ploči se frekvencija može podešavati u koracima od 1 MHz u rasponu 66-166 MHz, a moguće je modifikovati i radni napon. U pokušaju da svoje najjače modele učini još atraktivnijim, Azza sa njima isporučuje prednji panel pod nazivom Azza Up. Ovaj panel zahteva jedno 5.25“ ležište, a značajno podiže komfor korisnika time što USB i zvučne priključke izvlači na prednju stranu kućišta.

U trendu?

Azza se trudi da bude u trendu, promptno izbacivši matičnu ploču sa VIA Apollo Pro 266 setom čipova, koji je namenjen radu sa DDR memorijom. U pitanju je model 633X-AD sa kojim se mogu koristiti Pentium III i Celeron procesori, a koji raspolaže sa AGP (4x), pet PCI, CNR slotom, kao i tri DDR memorijska ležišta. Poput prethodne ploče, ovaj model nudi raskošna podešavanja u BIOS Setup-u koja omogućavaju finu regulaciju napona i radnog takta, kao i hardverski monitoring u okviru koga korisnik može setovati kritične vrednosti. Ploča poseduje i integrisani zvuk, a Azza Up panel se i kod nje dobija u paketu.

Sve Azza ploče isporučuju se sa bogatom softverskom opremom, koja osim drajvera i softvera za monitoring, uključuje Star Office paket i Linux Mandrake operativni sistem. Pločama ne možemo da uputimo nijednu ozbiljniju zamerku – sve je „školski“ osmišljeno, a retko koji mogući korisnički zahtev opstaje neuslišen. Oni koji ne pate za tradicijom i imenom proizvođača, sigurno će u ovim pločama prepoznati solidnu kupovinu za malo novca, a dvogodišnja garancija koja se nudi predstavlja dodatni argument.

Korisne adrese:

Grand’d Inženjering
3. oktobra 114, Bor
tel: 030/431-708

SLEDEĆI TEKST U PC #68
preview
Igra na 2002 polja
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter