GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #69 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #69 (Jul/Avgust 2001)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Uvodnik

Dugo smo čekali, konačno se obradovali i onda... ništa. Intel je 29. maja, kroz saopštenje za štampu od sedam pasusa i bez pompe, objavio početak prodaje Itanium-a, prvog 64-bitnog procesora u 80x86 porodici. Njegova nova arhitektura trebalo je da naznači obrise personalnih računara koje ćemo koristiti u ovoj deceniji, a bilo je reči i o saradnji sa drugim firmama: Dell, IBM i HP će odmah obezbediti Itanium servere, a Microsoft 64-bitnu podršku u novim verzijama Windows-a. Očekivao sam da će tokom juna kompjuterski časopisi i hardverski sajtovi biti prepuni Itanium-a, kad ono... kao da ga niko još nije video. Problem bi mogao da bude u tome što cena Itanium servera (8-16.000 dolara, zavisno od opreme) izlazi iz domena interesovanja čitalaca klasičnih kompjuterskih časopisa, ali cene padaju, procesor je prvo u serverima, pa u radnim stanicama i onda u „običnim“ računarima; treba se na vreme informisati.

Razlog za „mesec ćutanja“ o Itanium-u mogla bi biti i činjenica da njegove performanse ne opravdavaju očekivanja niti visoku cenu. Setimo se da su prvi Pentium-i bili sporiji od „vladajućih“ 486-ica (i još ste kao „bonus“ dobijali aritmetički bag), pa će i Itanium koji radi na 733 megaherca teško dostići Pentium 4 na 1.7 gigaherca. To indirektno potvrđuje i sam Intel, koji je ovih dana promovisao Pentium III for servers (radno ime Tualatin) – čak i na serverskom tržištu Pentium III/4 imaju šta da kažu mnogo skupljem nasledniku. Biće potrebni meseci da novi procesor preleži „dečje bolesti“ i postane konkurentan, a dotle će se verovatno govoriti da još nije vreme za 64-bitne personalne računare.

IT industrija je već mnogo puta išla sličnom stazom: nekim proizvodima se priznaje tehnološka superiornost ali se govori da još nije vreme za njih, a onda nastupi „eksplozija“. Jedan od takvih proizvoda su TFT monitori, kojima u ovom broju posvećujemo dosta prostora: cene su dramatično pale, performanse su unapređene pa će mnogi korisnici tokom sledećih meseci obradovati svoje oči kvalitetnijom slikom, a svoj radni sto dodatnim prostorom. Doduše, najbolji modeli su još uvek prilično skupi, a za neke primene CRT ekran i dalje predstavlja bolje rešenje, ali stvari brzo napreduju: vaš sledeći PC će imati TFT monitor, a vaš sledeći televizor će visiti na zidu. Ostaje da najesen saznamo da li će taj „sledeći PC“ ipak biti 64-bitni, kako će raditi Windows XP i, uopšte, da pratimo ostvarenje raznih obećanja. Vidimo se 5. septembra!PlazmaYuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter