GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #69 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Sinergija
Jelica Protić
Kompanija Microsoft priredila je 7. juna u Sava centru impozantan skup pod nazivom Sinergija, povodom svog povratka u Jugoslaviju. Preko 3000 učesnika upoznalo se sa najnovijim proizvodima i tehničkim rešenjima kompanije, kao i sa Microsoft-ovim vizijama informatičke budućnosti.
- PC #69 u prodaji po ceni od 110 din
broj

Microsoft Sinergija

Prvi nagoveštaj Microsoft-ovog povratka na YU scenu do mene je stigao na način tipičan za ove prostore: gazda popularne beogradske kafane došapnuo mi je „pouzdanu“ vest da za koji dan Bil Gejts dolazi u Beograd! Odjeci ovog trača širili su se gradom nekoliko meseci, da bi se najzad došlo i do ozbiljnijih najava da se Microsoft sprema za pohod brdovitim Balkanom – na Web-u se pojavio poziv za konferenciju Sinergija (www.ms-sinergija.runsee.com ) i elektronski formular za besplatnu registraciju. Mada je bilo jasno da Bil Gejts još neće sleteti na Surčin, odziv je bio impozantan, pa je predavanjima na Sinergiji prisustvovalo 3.000 učesnika.

Udružena energija

Najava organizatora da će Sinergija, kao simbol udružene energije Microsoft-a i jugoslovenskih korisnika, doneti novo iskustvo pokazala se adekvatnom. Od ranog jutra Sava centar su preplavili domaći informatičari, čijoj bi masovnosti mogli da konkurišu samo obožavatelji Đorđa Balaševića. Naoružani strpljenjem i radoznalošću, posetioci su se registrovali na pultu, gde su devojke ujednačenog (vanzemaljskog) izgleda, sa tehno frizurama i naočarima u duginim bojama, delile poklon-pakete sa propagandnim materijalom.

(kliknite za veću sliku)

Na štandovima u holu Sava centra predstavile su se domaće firme koje sarađuju sa Microsoft-om, a centralno mesto zauzela je kompanija Compaq, generalni sponzor Sinergije, čije su elektronske loptice sa zvučnim i svetlosnim efektima skakutale oko štanda. Stručna predavanja na Sinergiji odvijala su se u četiri paralelne sesije, a predavanja su ponovljena i u popodnevnom terminu. Glavne teme bile su Office XP, poslovna aplikacija za novu generaciju Interneta, kao i Windows XP, a predavači su bili Dragan Grbić iz Plus Sistema i Nikola Mirčić iz Microsoft-a. Nikola Mirčić je govorio o .NET Enterprise serverima, Milorad Spasić iz „Informatike“ predstavio je Windows 2000 platformu infrastrukturnih servisa, a Srđan Stošić i Miloš Milosavljević iz CET-a održali su predavanje o saradnji Exchange i SQL servera. Ilijana Vavan i Dejan Cvetković iz Microsoft-a govorili su o rešenjima za elektronsko poslovanje, a izuzetnu pažnju privukao je Rafal Lukawiecki koji ima preko 50 Microsoft-ovih sertifikata; njegov revijalni stil izlaganja o tehničkim temama, koji će mnogi polaznici Sinergije upamtiti, doprinosi da upravo on bude predavač na svim većim Microsoft-ovim konferencijama.

Polaznici predavanja razmenili su utiske na ručku koji je priredio Comtrade, a za osveženje su u holovima Sava centra bili dostupni frižideri puni Delta sladoleda i koka-kole. Predstavnici medija okupili su se u sali Atlantik, gde su se, vidno zadovoljni, uskoro pojavili Michel Lacombe, potpredsednik kompanije Microsoft, dr Zoran Đinđić i dr Miroljub Labus. Saopštili su da je potpisano Pismo o namerama o saradnji Vlade sa najvećom softverskom kućom sveta, što predstavlja prvi korak za aktivno prisustvo Microsoft-a u Jugoslaviji.

Ko su distributeri

(kliknite za veću sliku)

Posle razgovora koje je u prepodnevnim satima vodio sa predsednikom Koštunicom i premijerom Đinđićem, gospodin Lekomb je sklopio ugovore sa Microsoft-ovim distributerima i partnerima, koji su promovisani na plenarnom predavanju. Distributeri su BS Procesor, Comtrade i Direct Link, OEM distributer je CT Computers, a OEM poddistributeri CET, Pakom i Pin Computers. Obrazovne centre Microsoft-a organizovaće firme CET, „Informatika“, Acord, BS Procesor, Guidance i Ibis-Sys. Microsoft je najavio i otvaranje kancelarije u Beogradu, sa namerom da ona vremenom preraste u firmu Microsoft – Jugoslavija. I iz izjava predstavnika Microsoft-a na konferenciji za štampu, koju je vodio Aleksandar Bojović, PR Sinergije, zaključili smo da otvaranje kancelarije i planovi za lokalizaciju softvera zavise od rezultata planirane legalizacije softvera i ostvarene prodaje distributera u narednom periodu.

Dolazak Microsoft-a u Beograd pratila je kontraverza, jer su pristalice Open Source softvera uputile otvoreno pismo premijeru Đinđiću, u kome se izražava zabrinutost u vezi sa potencijalnim monopolom Microsoft-a, zaštitom informacija u državnim organima i visokim troškovima za licenciranje Microsoft-ovog softvera. Nasuprot tome, predavači na Sinergiji govorili su o primerima e-government projekata u okviru kojih Microsoft sarađuje sa vladama Velike Britanije i Poljske, a sam premijer Đinđić u jednoj od izjava uporedio je dilemu Windows ili Linux sa pitanjem: „zašto biste želeli da kupite Mercedes, a možete se besplatno voziti rikšom?“. Ipak, većina domaćih korisnika se u „Mercedesu“ vozi besplatno, a ulazak u civilizovani svet, pored brojnih drugih računa, podrazumeva da se i ovaj plati. Goran Radman, direktor Microsoft-a za Adriatic regiju, tvrdi da je cena prisupačna – ne više od šoljice kafe dnevno za trogodišnju pretplatu na osnovni poslovni softver... Da li to znači da će šolje sa natpisom Microsoft, koje su svi učesnici Sinergije dobili na poklon, u narednim godinama ostati prazne?

SLEDEĆI TEKST U PC #69
preview
TFT plima
Branko Nikitović


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter