GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #69 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra 4073 PR
Aleksandar Veljković
Model 4073 PR kod ključnih komponenti nije pravio nikakve kompromise - opremljen je procesorom i grafičkom karticom koji trenutno predstavljaju sam vrh ponude na svetskom tržištu. Kakvi su rezultati?
- PC #69 (Jul/Avgust 2001)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Centra 4073 PR

Dobra strana modularnosti PC tehnologije ogleda se u tome što omogućava puno različitih pristupa u osmišljavanju PC-ja, čime se on prilagođava različitim potrebama korisnika. Tako se kod nekih računara može staviti akcenat na multifunkcionalnost, kod drugih na ergonomiju, a kod nekih pak na performanse ovog ili onog podsistema. Ako bismo rezimirali istoriju Centra Line porodice, lako bismo uočili nit koja skuplje modele profiliše kao ponudu koja treba da imponuje upravo onom delu publike koja traži visoke performanse u svakom pogledu. Model 4073 PR je otišao najdalje, jer kod ključnih komponenti naprosto nisu pravljeni nikakvi kompromisi – opremljen je procesorom i grafičkom karticom koji trenutno predstavljaju sam vrh ponude na svetskom tržištu.

Radi se o računaru baziranom na Athlon procesoru koji radi na 1.33 GHz (10×133 megaherca) i čije performanse u većini aspekata prevazilaze daleko skuplji Pentium 4 na 1.7 GHz. Doduše, PC Centar je upotrebio procesor koji je fabrički markiran za rad pri brzini od 1 GHz (10×100 MHz) i ubrzao takt magistrale na 133 megaherca, čime je dobijeno pomenutih 1.33 gigaherca. Iako se radi o overklokingu, očuvana je potpuna stabilnost rada (računar nije posustajao ni u najzahtevnijim testovima), a razlika u ceni između Athlon-a markiranog za 1 gigaherc i onog za 1.33 GHz je poprilična.

Visok radni takt i overklokovanje zahtevaju besprekorno hlađenje, koje je obezbeđeno sistemom od jednog Sunon 8 cm ventilatora za ubacivanje vazduha sa prednje strane, istim takvim koji je zadužen za izbacivanje vazduha sa stražnje strane (u visini procesora), kao i poznatim GlobalWin FOP38 procesorskim hladnjakom, čiji ventilator se vrti 7.200 puta u minuti. Čitav računar spakovan je u midi tower kućište renomirane firme Macase, koje osim napajanja besprekornih karakteristika rasporedom elemenata u kućištu obezbeđuje i uslove za optimalno strujanje vazduha.

Matična ploča je AOpen AK73(A), koja nudi bolje performanse u odnosu na modele iz glavnog, Microstar prodajnog programa PC Centra. Mana joj je nešto kraći spisak mogućnosti podešavanja, ali su serviseri PC Centra optimizaciju radnih parametara odradili besprekorno, tako da korisnik nema nikakvog razloga da se ovim pitanjima uopšte bavi. U računaru se nalazi i 256 MB kvalitetne PC-133 memorije. Disk je iz Quantum AS serije (7200 rpm) kapaciteta 20 GB, na visini zahteva ostalih komponenti. Računar ovog ranga podrazumeva i DVD-ROM, a u PC Centru su se opredelili za pristojni AOpen 1240. Računar poseduje i PCI 56k modem, a zvuk je integrisan na matičnoj ploči. Uz računar se dobija standardna DTK multimedijalna tastatura, DTK scroll miš (OEM varijanta Logitech Pilot miša), kao i izvanredan CTX monitor od 17 inča opremljen flat trinitron katodnom cevi, koji može da postigne frekvenciju osvežavanja od 75 herca čak u 1600×1200 rezoluciji.

Zvezda ove konfiguracije je grafička kartica, Gainward GeForce 3 VIVO. Reč je o prestižnom proizvodu koji predstavlja najnoviji „krik“ grafičke tehnologije i zahvaljujući revolucionarnoj arhitekturi naprosto nema konkurenciju. U današnjim igrama ona još nije potpuno iskorišćena, ali ste sigurni da ćete moći da uživate i u igrama koje će se pojavljivati sledećih godina: imaćete ne samo „astronomske“ 3D performanse sa mogućnošću da, uz savršenu glatkoću animacije, igrate i u rezoluciji 1600×1200 sa 32-bitnom paletom boja, već i „zalihu“ opcija koje će tek biti implementirane. Kartica je opremljena S-video i kompozitnim ulazima i izlazima, što znači da se može koristiti i u video produkciji. Zahvaljujući snazi GeForce 3 GPU jedinice, može se raditi sa video signalom u punoj PAL rezoluciji, a za kompresiju zapisa služi novi codec koji je NVidia razvila specijalno za GeForce 3. Besprekoran kvalitet slike, izvanredna reprodukcija DVD filmova i vrhunske performanse u domenu ozbiljne OpenGL akceleracije predstavljaju snažne adute, tako da je ovo mnogo više od „igračke“. Uzak krug parametara iz kojih se izračunavaju naše PC Index i 3D Index vrednosti ne može izraziti pravu snagu ove konfiguracije. Cena od 2.998 maraka u dinarskoj protivvrednosti je takođe veoma atraktivna, pa sistem preporučujemo svim ljubiteljima visokih performansi.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #69
preview
Epson Stylus Pro 9500
Milan Četić


PlazmaYuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter