GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Tvrdnja da se u septembru uvek događa mnogo toga ove godine je dobila novi smisao. Tragični utisak meseca su teroristički napadi na Ameriku, u kojima je fanatizam nažalost pobedio vrhunske tehnologije. Posledice napada će se dugo osećati svuda, pa i na IT sceni koja je već bila pogođena osetnim padom akcija tokom prethodnih meseci ove godine; sada bi mogla preći u ozbiljnu recesiju. Intel, Microsoft i ostali su nam dali dovoljno materijala za sledećih nekoliko meseci, ali će brzina prihvatanja tih noviteta itekako zavisiti od sredstava koje firme i pojedinci budu spremni da ulože u unapređenje opreme i osvajanje softvera sledeće generacije.

Pređimo na vedrije teme: tokom septembra su stigle Pentium 4 konfiguracije koje umesto Rambus-a koriste SDRAM. Performanse su, doduše, nešto slabije, ali je cena toliko niža da je u pitanju dobar kompromis - po prvi put možete priuštiti Pentium 4 računar koji je jeftiniji od "vladajućih" Pentium III sistema. AMD i dalje za isti novac daje bolje performanse, ali je razlika smanjena, pa će se dolaskom bržih Pentium 4 procesora i daljim padom cena Rambus-a terazije, po svemu sudeći, ponovo pomeriti na stranu Intel-a: njegovom kapitalu i ogromnim ulaganjima u istraživanje, razvoj i marketing nije lako parirati.Sledeća velika novost je Windows XP - dok čekamo njegovu svetsku premijeru 25. oktobra, Microsoft je odobrio isporuku XP-a uz nove računare, a CD-ovi su stigli i računarskim časopisima, pa smo bili u prilici da ga detaljno testiramo. Pokazalo se da je Windows XP Professional veoma stabilan i da je kompatibilnost sa softverom visoka - "PC"-jeva DTP ekipa se oduševila primetivši da njihov omiljeni QuarkXPress 3.32 radi pod XP-om, iako nije radio pod Windows-om 2000. Kontroverzni proces aktivacije će, pogotovo u našim uslovima, svakako usporiti prodor novog operativnog sistema, ali će stvari postati znatno jednostavnije kada, za mesec ili dva, bude otvorena Microsoft-ova kancelarija u Beogradu i kada počne proces legalizacije softvera, uz velike popuste koji su već obećani.

Ostaje još jedan događaj na koji svi korisnici Windows-a treba da obrate pažnju: Nimda virus se za samo nekoliko dana proširio čitavim svetom, stigao i kod nas i napravio haos, pre svega kod korisnika koji nisu na vreme instalirali sigurnosne zakrpe. Ostaje samo da se nadamo da će i ta pošast ubrzo biti "stavljena u karantin" i da će oktobar doneti samo prijatna iznenađenja. Vidimo se 5. novembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #71
nopreview
Digitalna starost
Bojan Stojanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter