GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Bojan Stojanović
Zavedeni savršenstvom digitalnog zapisa informacija, često zaboravljamo važan problem - postojanost.  «pročitajte više»
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
Fujitsu Siemens B Lifebook je idealan subnotebook uz koga čak i nećete izgubiti mnogo mogućnosti "pravog" PC-ja.
preview
Aleksandar Veljković
Zadatak Rambus memorija, u kombinaciji sa Pentium 4 procesorima, bio je da Intel-u obezbedi prestižne performanse, a "silazak" u SDRAM vode treba da obezbedi kupce. Kako rade jeftine P4 konfiguracije i kako se nose sa Athlon-om?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Bezbednost i(li) sloboda
Sava Zdravković
Napad terorista na Njujork i Vašington bacio je Ameriku u paniku, čija bi žrtva mogla biti i otvorenost Interneta.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Prasak i odjeci
Jelena Rupnik
Septembar je bio sve, samo ne dosadan mesec. Nagomilalo se dovoljno tema za bogat izveštaj sa britanskih ostrva, kada je teroristički napad u Americi proizveo talas reakcija koje su zasenile sve što se dešavalo prethodnih meseci...
nopreview
Oskari za Internet
Esad Jakupović
Po peti put u San Francisku su, uz pompu i sjaj, podeljeni Webby Awards 2001 ili "Internet oskari" - najprestižnije nagrade za najbolje sajtove na svetu.
nopreview
Drugi gigaherc
Majkl Mijatović
Murov zakon trijumfuje - februara 2000. godine promovisani su procesori koji rade na frekvenciji od 1 GHz a sada, nepunih 18 meseci kasnije, stigao je i Pentium 4 koji radi na 2 GHz. Kako ovaj procesor radi i šta je sledeće?
nopreview
Pogled na Itanium
Majkl Mijatović
Prvih dana septembra Dell je u Njujorku održao promociju svog četvoroprocesorskog Itanium servera (Dell PowerEdge 7150). Ta moćna konfiguracija ima 4 MB L3 keša, 8 GB SDRAM-a i četiri SCSI diska od po 40 GB u RAID matrici, a radi pod beta verzijom Windows Advanced Server-a (Limited Edition). Nažalost, postojeći testovi veoma loše opisuju mogućnosti ovog čuda od računara...
preview
Milan Bašić
Poslovni sistemi su danas tesno povezani sa visokim informacionim tehnologijama, a izbor prave opreme zasniva se na sasvim drugačijim kriterijumima od onih koji važe za kućne mašine. Istražili smo domaću ponudu računara za kancelariju i testirali mašine sa nalepnicama IBM, Compaq, Fujitsu Siemens i Hewlett-Packard.
nopreview
Sharp-ovi ekrani
Branko Nikitović
Sharp je ambiciozno nastupio u Beogradu, pa su se pred nama našla dva zanimljiva ekrana: jedan klasičan TFT monitor i prvi TFT televizor!
nopreview
Ingram ponovo u Beogradu
Branko Nikitović
Na naše tržište počinju da stižu i velike nezavisne distributerske kuće. Ingram Macrotron je prva, pa smo sa zadovoljstvom pogledali monitore iz njihove ponude.
nopreview
Za digitalne profesionalce
Milan Četić
Odnedavno se kod nas mogu kupiti Olympus-ovi Camedia E10 i E100, koji ujedno predstavljaju sam vrhunac ponude digitalnih foto-aparata na domaćem tržištu. Šta profesionalci mogu očekivati od njih?
preview
Branislav Bubanja
Kakva veza postoji između vinskih karti u restoranima i pristupa Internetu iz hotelske sobe? Zajednički imenilac je cyberPIXIE, mreža bez žica.
nopreview
Jugodata Horizont P4
Aleksandar Veljković
Zajednički imenitelj Pentium 4 računara bila je ekskluzivnost, odnosno visoka cena. Pojava i845 seta čipova i SDRAM platforme za Pentium 4, uz značajno pojeftinjenje samih procesora, obezbedila je Pentium 4 sistem koji košta manje od 2000 maraka. Kako ga je "Jugodata" sklopila?
nopreview
Centra Line 4030 PR
Vladimir Cerić
Za one kojima je svaki sekund (ili frejm) bitan, PC Centar je spremio model Centra Line 4030 PR. "Dragulj u kruni" je AMD Athlon deklarisan na 1.33 GHz...
nopreview
Nokia Communicator 9210
Zoran Životić
Dok čekamo treću generaciju mobilne telefonije u kojoj ćemo telefone zameniti mobilnim terminalima, Nokia pokušava da nagovesti kako će svetla budućnost izgledati predstavljajući novi Communicator.
nopreview
Nešto sasvim drugačije
Milan Četić
Nije lako uporediti Stylus Pro 10000CF i Encad NovaJet 750/850 - namenjeni su praktično istim korisnicima, ali specifičnosti uže određuju primenu...
nopreview
Gigaset 4000
Dejan Ristanović
Pred nama su se ovoga meseca našle dve nove Siemens-ove "slušalice": Gigaset 4000 Comfort i Gigaset 4000 Classic. Svaka od njih stiže sa odgovarajućom bazom koje se koriste za analogne telefonske linije, a slušalice se mogu "prijaviti" i nekoj od ISDN baza (npr. Gigaset 3075ISDN) i tako postati bežični ISDN telefoni. Šta je novo u seriji 4000?
nopreview
Xerox Phaser 3400
Milan Četić
Od kako je kupio firmu Tektronix, hardverski gigant Xerox je počeo da maksimalno koristi ono što je tom kupovinom dobio. Najbolje je prošao sa kolor-laserskim štampačima iz Phaser serije - ovoga puta pred nama je Phaser 3400, namenjen poslovnim primenama u firmama srednje veličine.
nopreview
Hewlett-Packard LaserJet 1000
Milan Četić
Hewlett-Packard je zaključio da tržište traži laserski štampač koji je primetno jeftiniji od modela LJ 1200, uz umereno slabljenje performansi. Tako je nastao LaserJet 1000.
nopreview
Lexmark Optra C720
Milan Četić
Da proizvođači kolor laserskih štampača i dalje traže dobitnu kombinaciju kada je u pitanju koncepcija i konstrukcija najbolje svedoči najnoviji Lexmark-ov model Optra C720. Nominalno, radi se o nasledniku modela C710 koji se pojavio prošle godine, ali je to zapravo potpuno nov štampač...
nopreview
HP ScanJet 4400 i 5400
Milan Četić
ScanJet 4400 i 5400 po svom mestu u HP-ovoj hijerarhiji služe za ličnu ili SOHO primenu, a suštinska novina koju donose je povećanje rezolucije: ScanJet 4400 je personalni skener optičke rezolucije 1,200 dpi a 5400-ka (poslovni skener) se ponosi rezolucijom od 2,400 tačaka po inču.
nopreview
Lexmark X73 i X83
Milan Četić
Najnoviji talas pojeftinjenja multifunkcionalnih mašina je doveo ove uređaje na vrata kućnih primena: Lexmark-ovi X73 i X83 (naročito ovaj prvi) su najbolji primeri ovog trenda.
nopreview
Svi na mrežu!
Pavle Peković
Komplikovane instalacije i nedovoljna pouzdanost standardni su problemi koji su pratili povezivanje lokalne mreže sa Internetom. Specijalizovani uređaj po imenu SMC Barricade nudi lepo zaokruženo rešenje problema.
preview
Dejan Veselinović
Malo ko uopšte razmišlja o naponu iz gradske mreže: smatramo ga "čistim", ali praksa pokazuje da je to daleko od istine. Da vidimo zašto, ali i šta se tu može učiniti.
nopreview
Gde su roboti?
Nadežda Veljković
Zahvaljujući višegodišnjem istraživačkom radu robotičara, čovekoliki roboti bi se uskoro mogli premestiti iz sveta naučne fantastike u realnost. Njihova prethodnica su "metalni ljubimci"...
preview
Voja Gašić
Creative Audigy zvučna kartica, MaxAttach disk, Mustek MDC-1500 foto-aparat, Mustek WCam 300 kamera, NEC NR-7800A CD pisač, PCI FM kartica, Samsung 550s i 750s monitori i Thermaltake kuleri.
preview
Vlada Ćalić
U iščekivanju 25. oktobra, kada će se XP i zvanično pojaviti na tržištu, detaljno smo analizirali Windows XP Professional, za koga sa pravom kažu da predstavlja najveći kvantni skok Windows-a još od verzije 95.
nopreview
Office gradilište
Dragan Grbić
Prošlo je vreme kada smo namenske programe pisali "od nule" - poznati programi, nešto pomoćnih alata, malo kodiranja, i eto paketa zvanog Microsoft Office XP Developer!
preview
Đorđe Grujić
Arhitekte na svakih nekoliko meseci pobacaju na desetine kilograma kataloga vrata, prozora, nameštaja... Sav taj papir sada se može zameniti GDL plug-in-om.
nopreview
UViti teksturu
Stevan Josimović
Problem teksturiranja 3D objekata je dugo bio velika enigma mnogih modelara, dok nije otkriveno UV mapiranje. Kako ga koristiti, oslanjajući se na programe UV Mapper i BodyPaint 3D?
nopreview
Porodica PostScript duhova
Bojan Stojanović
Ghostscript, PostScript emulator u javnom vlasništvu, stigao je do verzije 7. Uz Sview i Redmon on postaje sve atraktivnije okruženje za profesionalce...
nopreview
Britannica 2002
Branislav Babović
Britannica 2002 je izdanje kome je teško parirati - uz opsežne i uravnotežene tekstove, konačno donosi bogatu multimediju i efikasan korisnički interfejs.
nopreview
Zrelo je za PDF
Bojan Stojanović
PDF tehnologija dizajnerima i prepress operaterima nudi brojne pogodnosti. Da li je u pripremi za štampu došao trenutak za potpunu orijentaciju na PDF format?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Advanced Archive Password Recovery, Online Meter, Performance Test i PkZip 4.5
nopreview
Internet telefoni
Pavle Peković
Otkad je Interneta, priča se o mogućnostima jeftinog telefoniranja, ali je uvek iza toga bilo neko "ako imate kreditnu karticu" ili "ako sagovornik ima kompjuter". Sada je rešenje zaokruženo...
nopreview
Rangirane stranice
Miljan Vranić
Za razliku od bibliotekara, pretraživači nemaju mogućnost da postave potpitanja - kako onda oni određuju relevantnost sajtova? I, što je još važnije, kako da se vaš sajt nađe na vrhu te liste?
nopreview
Video preko mreže
Branko Nikitović
Web kamere koje, uz programe kao što je NetMeeting, omogućavaju da se sagovornici čuju i vide odavno su popularne, ali slika koju one nude većini poslovnih ljudi nije dovoljno dobra. Ima li kvalitetnijih rešenja?
preview
Vladana Rašić
Zoološki vrtovi se razlikuju po poreklu, broju i vrsti životinja, ali sve više njih ima jednu zajedničku karakteristiku - prezentaciju na Web-u.
nopreview
U duvanskom dimu
Vesna Milošević
Dok se sve više govori o štetnosti pušenja i dok se broj restorana u kojima se uz hranu konzumira i dim svakim danom smanjuje, broj Web stranica posvećenih duvanu sve je veći...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Vrste sinhronizacije
Miljan Jovanović
Nastavljajući prošlomesečnu priču o programiranju WDM/USB interfejsa, ovoga puta se bavimo tipovima sinhronizacije i njihovim primenama.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Danilo Kiš: Ostavština, Hein-Werner E-Data, Professor Teaches Word XP i The Human Genome Project
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Katastrofa u Njujorku i Vašingtonu zapljusnula je Mrežu komentarima, među kojima ima i dosta crnog humora. Dok se oporavljamo od šoka, Promise Technology ne zna za backup, tehnička služba firme Macromedia ne zna za probleme, Corel loše radi kad ne zna koliko je sati, a što se Interneta tiče... verovali ili ne, pronašli smo mu kraj!
nopreview
Word 2002 - osnovne tehnike
Dragan Grbić
Nezavisno od toga da li ste profesionalni ili povremeni korisnik PC računara, često poželete da uredno oblikujete i odštampate neki napisani dokument. Programi za pisanje i uređenje teksta nazivaju se tekst procesori, a najpopularniji među njima svakako je Microsoft Word, u čijim raznim verzijama danas pišu desetine miliona korisnika. Aktuelna verzija ovog programa je Word 2002, sastavni deo paketa Microsoft Office XP. Ovaj specijalni dodatak pripremili smo u nameri da vas upoznamo sa njim - ako ste koristili ranije verzije programa, zanimaće vas opisi noviteta, a ukoliko ste početnik, pred vama se nalazi priručnik koji objašnjava osnovne principe rada.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter