GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Komponente budućnosti
Đorđe Grujić
Arhitekte na svakih nekoliko meseci pobacaju na desetine kilograma kataloga vrata, prozora, nameštaja... Sav taj papir sada se može zameniti GDL plug-in-om.
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Komponente budućnosti

U radu svakog arhitektonskog biroa, a pogotovo onoga koji se bavi enterijerom, katalozi i časopisi su osnovna oruđa. Naročito su bitni katalozi, jer ako opremate prostor treba da napravite preciznu specifikaciju svega, do poslednjeg zakivka. Nećemo sada o stolicama i stolovima, svetiljkama, vratima, prozorima. Situacija je još komplikovanija ako koristite proizvode pojedinih firmi – uobičajena „svežina“ kataloga je ne jednom bila kriva za pogrešnu specifikaciju i izmenu u poslednjem trenutku (ili posle njega), jer se dotični proizvod više ne proizvodi. Dodatni problem je činjenica da imati nešto na papiru ili u katalogu ne znači da to isto imate i u računaru koji koristite.

Većina velikih proizvođača nudi CD izdanja kataloga u nekom od popularnijih 2D ili 3D formata. Mali problem je samo u tome što se radi o „suvim“ crtežima ili modelima, obično prilično glomaznim – DXF model stolice zauzima preko megabajta, a komplikovanije komponente „teže“ na desetina megabajta. Alternativa su fotografije, opet potpuno neupotrebljive za CAD bilo koje vrste, ali korisne za „seckanje i lepljenje“ na crteže, sve radi objašnjenja klijentu da je „to baš to“.

Idealan katalog bio bi u elektronskom obliku, sadržao bi pun 3D model i sve prikaze (osnova, presek, izgled) sa svim varijacijama geometrije i materijala, plus sve informacije o datom proizvodu. Uz to bi bio redovno održavan. Naučna fantastika? Ni slučajno – odgovor se zove GDL.

(Još) malo istorije

(kliknite za veću sliku)

GDL je nastao 1982. godine kao jezik za prostorno modelovanje (Geometry Description Language), u timu koji će kasnije biti odgovoran za revoluciju u primeni računara u arhitektonskom projektovanju i koji je danas poznat kao Graphisoft. Svi ste čuli za njihov osnovni softver, ArchiCAD. Oni koji čitaju „PC“ malo duže, sada će verovatno da uzdahnu: „opet Đorđe o ArchiCAD-u, dokle?“ Kao prvo, nisam ja kriv što komšije Mađari svako malo pošalju novu čaroliju, koja usput i radi, a kao drugo, ovo nije tekst o ArchiCAD-u, već o tehnologiji koja menja čitav koncept Web izdavanja kataloga.

GDL je bitan zato što ispunjava sve pomenute uslove. U jednom GSM fajlu (ekstenzije GDL objekata su GSM, LMP, ISM, ESM...) se čuva kompletan 3D model, 2D model za osnovu koji može biti osetljiv na razmeru (sa većom razmerom se povećava detaljnost), spisak upotrebljenih materijala sa njihovim realnim prikazom, cena, proizvođački kod, komponente za predmer... Najlepše u svemu je što je prosečna dužina fajla oko 50 KB. Da, pedeset kilobajta – nije u pitanju štamparska greška već budućnost.

Početkom ove godine Graphisoft je osnovao kompaniju GDL Technologies, čiji je jedini zadatak da podržava GDL kao standardni jezik za kataloge građevinskih, arhitektonskih i enterijerskih komponenti na Internetu i u CD publikacijama. Matični Web sajt je www.gdlcentral.com . Potrebna je registracija kako biste mogli da pregledate i koristite objekte, a download je besplatan. Osnovni proizvodi su GDL Plugin, GDL Explorer, GDL Adapter, GDL Publisher i SalesCAD. Šta je šta?

Baterija oruđa

(kliknite za veću sliku)

GDL Plugin je klasičan plug-in za Web browser koji omogućava da, koristeći Internet Explorer 5.5 ili Netscape 4.7 pregledate, menjate parametre objekata, snimite ih ili, ako koristite ArchiCAD 7, GDL Adapter ili GDL Explorer, prevučete (drag and drop) objekat u osnovu ili Library Manager. Plug-in je besplatan i može se preuzeti sa www.gdlcentral.com . Napominjemo da Internet Explorer 5.5 (unapređen Service Pack-om 2) i IE6 beta ne prepoznaju Netscape kompatibilne plug-in-ove, pa samim tim ni ovaj.

GDL Explorer je samostalni program koji omogućava da pregledate biblioteke komponenti koje ste dobili u GDL formatu. Obično se već nalazi na CD-u koji ste dobili od proizvođača. GDL Adapter je ARX aplikacija koja korisnicima AutoCAD-a 14 i 2000 omogućava da upotrebljavaju GDL objekte. GDL Technologies se potrudio da svim korisnicima AutoCAD-a pokloni po GDL Adapter. Na istom Web sajtu naći ćete verziju koja je besplatna, ali ograničena na 20 objekata po biblioteci i jednu aktivnu biblioteku. Ako kupite Adapter (oko 100 USD), ta ograničenja nestaju, ali i sa besplatnom verzijom možete sasvim lepo da radite. Na istom sajtu ima oko 1.300 besplatnih objekata za koje treba da platite samo download vreme, a kako su mali, ni to nije skupo, uprkos našem Telekomu.

(kliknite za veću sliku)

GDL Publisher omogućava da objekte publikujete na Web-u. Nije besplatan i namenjen je prevashodno proizvođačima, kako bi lepo spakovali svoje biblioteke komponenti, što za Web, što za CD publikacije. Najzad, SalesCAD je kompletno rešenje za salone nameštaja ili, recimo, uređivanje kupatila. Najsvežiji primer primene je Mitsubishi koji je sva svoja prodajna mesta opremio specijalnim SalesCAD-om. Klijenti sede sa prodavcem koji prevlačenjem objekata iz biblioteke isprobava konfiguracije sobe, stana, kupatila, menjajući boje ili opcije i iz tog modela štampa profakturu, listu za isporuku i ostala potrebna dokumenta.

Na kraju...

Kao i obično kada je o ovakvim tekstovima reč, ovo je samo početak. Kraja nema, jer GDL Web tehnologija svakodnevno osvaja sve veći broj proizvođača i korisnika. Uostalom, probajte – GDL na Web-u je veliki korak ka ljubaznim, malim objektima prepunim informacija koji samo čekaju da ih uzberemo. Berba je počela, neka vaša korpa ne bude prazna!

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #71
preview
Ta divna stvorenja
Vladana Rašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter