GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ta divna stvorenja
Vladana Rašić
Zoološki vrtovi se razlikuju po poreklu, broju i vrsti životinja, ali sve više njih ima jednu zajedničku karakteristiku - prezentaciju na Web-u.
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ta divna stvorenja

Većina nas verovatno nosi lepe uspomene sa mesta punih divljih i ponosnih zveri, veselih i razdraganih majmuna, šarenih ptica i drugih egzotičnih životinja, koje nas uglavnom zabave, a ponekad i uplaše. Ta mala oaza puna životinjskih „naroda“ sa svih kontinenata i različitih „mirisa“ privlačila nas je iz nedelje u nedelju i pružala znanja o životu životinja. S druge strane, sećanja na zoološki vrt ne moraju da budu uvek tako prijatna: umesto razdraganih foka, visokih žirafa i bucmastih medveda, neki ljudi vide tužne životinje zatvorene u vlažne i bezdušne kaveze...

Skoro svaki veći grad poseduje zoološki vrt u kome možemo da upoznamo najrazličitije životinjske vrste iz udaljenih delova sveta, koje nas uče kako da volimo i poštujemo životinjski svet. Tako je 12. jula 1936. godine u Beogradu otvoren zoološki vrt u staroj tvrđavi na Kalemegdanu. Posetioci su mogli da vide sve životinje koje su živele u našoj zemlji, kao i nekoliko retkih ptica, dva lava i dva bela medveda. Nekoliko kasnijih bombardovanja je desetkovalo ovu zbirku, ali su službenici vrta uspeli da poprave kaveze i pećine, kao i da obnove uništenu zbirku životinja, koju godišnje poseti oko 800 hiljada ljubitelja retkih vrsta. Za razliku od nekadašnjih, današnji mali i veliki posetioci Vrta imaju na raspolaganju i veoma lepo dizajniranu Internet prezentaciju koja se nalazi na adresi www.beozoovrt.co.yu – kako tamo piše, „za uspomenu i sećanje na beogradski zoološki vrt“.

Osnovan 1949. godine, a prezentiran na lokaciji www.zoopalic.co.yu (prezentacija je na engleskom) zoološki vrt Palić predstavlja kombinaciju zoologije, botanike i hortikulture. Pored 70 životinjskih vrsta, vrt poseduje četinarsko i listopadno drveće, na hiljade koloritnih ruža i drugog sezonskog cveća, a pruža veoma dobre uslove za druženje mladih, kao i za učenje o biljnoj raznolikosti severne Bačke.

Evropski vrtovi

Drugi evropski gradovi svoje zoološke vrtove dobili su nešto ranije, pa je tako zoološki vrt u Edinburgu (www.edinburghzoo.org.uk ), inače deo Kraljevskog zoološkog društva u Škotskoj, otvoren 1913. godine. Pored vaspitnog programa, pridaje veliku pažnju psihofizičkom blagostanju svih životinja, što ga čini vodećim zoološkim vrtom u svetu.

Možda ste mislili da prirodno okruženje za životinje može da se napravi za samo nekoliko nedelja? Varate se – za takav poduhvat su potrebne godine. Tako su najveća atrakcija zoološkog vrta u Blekpulu, u britanskoj oblasti Lenkešir, tri gorile (mužjak i dve ženke) koje se nalaze na ostrvu, u svom prirodnom okruženju, specijalno pravljenom za njih skoro šest godina. Ovaj vrt, koji poseduje oko 400 životinja, ima i dva prirodna jezera, mnoštvo potoka i vodopada, koja ceo obilazak pomoću mini železnice, čine još interesantnijim. Virtuelni doživljaj ovog životinjskog carstva možete steći i posetom sajta www.blackpoolzoo.org.uk.

Augsburški zoološki vrt, koji danas ima oko 2.000 životinja, otvoren je za javnost 1937. godine, a sa više od 600.000 posetilaca godišnje postao je kulturna atrakcija bavarskog regiona. Pored mnogobrojnih životinja kojima se pruža veoma dobra nega, ovaj vrt ima i školu u kojoj se (na engleskom jeziku) uči o biologiji sisara i ptica koje se nalaze u vrtu. Veoma detaljan vodič kroz ovaj zoološki vrt predstavljen je na adresi www.zoo-augsburg.de/zooaugsb.htm , a ako vas put nanese u Nemačku, za posetu ovom vrtu rado ćete izdvojiti osam maraka.

Jedan od najstarijih zooloških vrtova u Rusiji je lenjingradski, otvoren davne 1865. godine i lociran u centru St. Petersburga. Vrt ima oko 2.000 životinja, a njegov simbol je još od 1932. godine polarni medved, jer su klimatski uslovi u ovom vrtu veoma povoljni za te ogromne i snažne životinje. Pravi ljubitelji ptica imaju mogućnost da, putem elektronske pošte usvoje ili kupe orlove iz Istočnog Sibira kojih u ovom vrtu ima čak jedanaest. U svakom slučaju, nećete zažaliti ako posetite www.lenzoopark.spb.ru .

S one strane okeana

Prvi američki zoološki vrt otvoren je u Filadelfiji 1874. godine i poseduje oko 1.800 životinja. Veoma lepo dizajnirana prezentacija (www.phillyzoo.org ) omogućava vam da upoznate istoriju vrta, kao i zanimljivosti o životinjama, o kojima se brine četiri stotine zaposlenih ljudi.

Društvo za očuvanje divljih životinja postoji u državi Njujork još od 1895. godine, a četiri godine nakon osnivanja društva otvoren je zoološki vrt u Bronksu. Danas je to jedan od najfantastičnijih vrtova na svetu – poseduje otprilike šest hiljada životinja, čija je zaštita i očuvanje uvek bila prioritet. U svom dugogodišnjem radu vrt je dobio i više nagrada, a predstavljen je na adresi www.wcs.org .

Ako se vaša interesovanja ne ograničavaju na posmatranje životinja u kavezima, San Dijego je pravo mesto za vas. Njihov zoološki vrt, koji postoji od 1975. godine, u letnjim danima pruža jedinstvenu atrakciju – noćni život životinja. Svakog petka možete uživati u novom programu koji izvode životinje, a više o ovom hepeningu možete da saznate na adresi www.sandiegozoo.org . Još jedno impresivno carstvo životinja locirano je u Springfildu, na 38 jutara zemlje (www.animalkingdomzoo.com ) a drugo u Baltimoru (www.cwpzoo.com ) – tamo možete videti (a ponekad i dodirnuti) pume, leoparde, lavove, majmune, medvede, antilope i druge egzotične životinje.

Park „Moja Afrika“, nazvan po istoimenom filmu sa Meril Strip i Robertom Redfordom, nalazi se u Arizoni (www.outofafricapark.com ) i ne predstavlja zoološki vrt ni cirkus, već pruža novo i drugačije iskustvo. Glavna atrakcija ovog parka je šou „Tigrovo brčkanje“ u kome dva tigra (ili više divljih mačaka) učestvuju u igri „plena i lovca“ jureći se po bazenu sa osobljem parka koje ih uči kako da love i kako da slede svoje iskonske instinkte.

Safari i grad majmuna

Glavna kanadska atrakcija je, ma koliko to paradoksalno zvučalo, afrički safari. U Kanadi postoji safari koji ima za cilj da životinje prikaže na neuobičajen način. Rezervat je otvoren 1969. godine, ima oko 1.000 životinja i pruža jedinstven doživljaj, jer se životinje kreću slobodno. Vozeći se parkom naići ćete na lavove, stada zebri, nojeve, žirafe, babune, nosoroge, a krstareći „Afričkom kraljicom“ upoznaćete i vodeni svet. Cena ovog „divljeg“ doživljaja je 20 kanadskih dolara, a ako od uzbuđenja ogladnite, možete nešto i pojesti. O sadržaju za ovu sezonu, koja je počela u aprilu i traje do početka oktobra, informišite se na fantastično urađenoj prezentaciji www.lionsafari.com .

Da li ste znali da slanovodni krokodili mogu da plivaju brže od delfina? Odgovor na slična pitanja potražite na lokaciji www.crocodilehunter.com , gde je predstavljen australijski zoološki vrt, tačnije porodični biznis u kome su sve životinje uhvatili otac i sin, koji će svoju ljubav i strast za lovom podeliti sa vama.

„Grad majmuna“ (www.monkeys.co.za ) nalazi se na četrdesetak kilometara od Kejptauna, u Južnoj Africi. To je centar za zabavu, ali i turistička destinacija u kojoj može da uživa cela porodica. Ovaj vrt pruža mogućnost da se umešate u gomilu majmuna koji čekaju samo na vaš zagrljaj, kao na primer Gara, maskota ovog parka! Da gorile mogu da vam budu veoma drage dokazuje zoološki vrt u Bostonu (www.zoonewengland.com ) u kome se trenutno nalazi šest gorila, među kojima i beba Kiki, rođena pre dve godine.

Tajne podvodnog sveta

Kao posebni delovi mnogih zooloških vrtova izdvajaju se akvarijumi u kojima otkrivate tajne podvodnog sveta. Jedan od lepših je 1934. godine sagrađen na ostrvu Ki Vest (www.keywestaquarium.com ). Kroz „Prozor čuda“ kako ga nazivaju, možete da se upoznate sa raznim vrstama riba i kornjača iz okoline Ki Vesta i čitave Floride, a tokom obilaska imaćete priliku i da „pomazite“ ajkulu, ako vam je baš to želja. Ovaj čudesni vodeni svet pun uzbuđenja i novih otkrića upoznaćete i ako posetite www.cabrilloaq.org , gde je predstavljen morski svet južne Kalifornije. Pomenimo i Vaikiki akvarijum na egzotičnim Havajima, otvoren davne 1904. godine, koji danas ima preko 2.500 vodenih životinja – posetite makaha.mic.hawaii.edu/aquarium/

SLEDEĆI TEKST U PC #71
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter