GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bežični Internet
Branislav Bubanja
Kakva veza postoji između vinskih karti u restoranima i pristupa Internetu iz hotelske sobe? Zajednički imenilac je cyberPIXIE, mreža bez žica.
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Bežični Internet

Kompanija cyberPIXIE obezbeđuje hardver, softver i sve neophodne dodatke koji omogućavaju da se uspostave bežične Internet konekcije uz potreban nivo pouzdanosti i adekvatne performanse. Posebno je zanimljiva činjenica da realizacija tog projekta ima mnogo veze sa nama i našim ljudima. Zato krećemo redom...

Čemu to služi?

Odnedavno se u restoranu Aureole u Las Vegasu vino može naručiti elektronskim putem. Dobro, to i nije neka novost, ali je potpuno neuobičajeno da umesto klasične vinske karte posetilac restorana dobija mali računar sa ekranom osetljivim na dodir. U ovom restoranu se i pre toga naručivalo preko računara, ali tako što je konobar preuzimao narudžbinu i unosio podatke u računar, nakon čega je narudžbina prosleđivana kuhinji gde je obrađivana. I eWine Book (kako je ovaj sistem nazvan) funkcioniše na isti način, samo što je princip pojednostavljen korišćenjem malog mobilnog računara, a čitav proces ne zahteva posredovanje kelnera... sve do trenutka kada treba doneti vino. Nakon izbora vrste vina, signal se preko servera šalje direktno u vinski podrum, odakle se flaša šalje gostu.

Restoran u svojoj ponudi ima nekoliko hiljada različitih vrsta vina, pa je vrlo teško ažurirati vinsku kartu u papirnom obliku. Korišćenjem ove nove tehnike naručivanja sam klijent može da vidi da li određeno vino trenutno postoji u vinskom podrumu, a osoblje restorana je na vreme obavešteno kada treba naručiti nove količine određene vrste vina.

Od maja ove godine u datom restoranu je uvedeno trideset „elektronskih vinskih karti“ i one su vrlo dobro prihvaćene od strane klijenata. Projekat se pokazao toliko dobar da će restoran uskoro da ga postavi i na svoj Web sajt, kako biste sa bilo kog mesta u svetu mogli da rezervišete određeno vino, pod uslovom da želite da posetite restoran u narednih nekoliko dana. Uskoro će čitav lanac restorana buti opremljen istim sistemom. Takođe, sistem omogućava sasvim komforan način povezivanja na Internet, odnosno daje mogućnost pristupa svim Internet adresama, a ne samo informacijama o raspoloživosti pojedinih vrsta vina.

I kako radi?

Sistem ima veliku primenu u hotelima kao i u firmama gde treba umrežiti veliki broj računara. Računica je jednostavna, jer su troškovi bežičnog umrežavanja manji od troškova postavljanja klasične mreže, a mobilnost i lakoća rukovanja mnogo veća. Hotelski sistem se sastoji iz nekoliko celina. Kao prvo, neophodni su ProGear uređaji ili notebook računari sa odgovarajućim bežičnim mrežnim adapterima. Zatim treba imati instalirane pristupne tačke za bežičnu mrežu, tzv. wireless access points ili bazne stanice koje služe za bežičnu komunikaciju sa klijentima. Ove bazne stanice su, preko Ethernet LAN-a, povezane sa hotelskim serverom koji je dalje u vezi sa centralnim serverom. Centralni server se može nalaziti bilo gde, a trenutno je postavljen u sedištu firme cyberPIXIE.

Na centralnom serveru se nalaze svi važni podaci koji služe za identifikaciju korisnika prilikom logovanja (RADIUS sistem), kao i mnoge druge informacije koje omogućavaju da se sistem prilagodi svakom korisniku ponaosob i da mu prezentuje informacije zavisno od lokacije na kojoj se nalazi. Tako putnik koji dođe na odmor u Los Anđeles dobija informacije o tamnošnjim restoranima, sportskim utakmicama ili pozorišnim predstavama. Još jedna od funkcija centralnog servera je da obrađuje sve zahteve vezane za elektronsku trgovinu, kao i informacije o troškovima napravljenim korišćenjem ovog sistema. Te informacije se prosleđuju POS (point of sale) i PMS (Property Management System) sistemima u hotelu gde se uključuju u ukupan račun gosta.

Hotelski server, pored svoje glavne funkcije za vezu sa centralnim serverom kompanije, služi kao DHCP server, kao server za redirekciju, kao Web, DNS i proxy server. Tehnologija kojom je cyberPIXIE naročito ponosan, a nalazi se na hotelskom serveru, omogućava korisnicima da se uključe na mrežu nezavisno od njihove IP adrese (može da bude sa potpuno različitog subnet-a) ili podešavanja parametara proxy-ja u browser-u. Osim toga, on služi i kao RADIUS klijent.

Neophodan hardver

Da bi ovaj sistem funkcionisao, potreban je odgovarajući hardver. Kao prvo, mrežni primopredajnici (bazne stanice), bežični PC Card (PCMCIA) mrežni adapteri i računar sa koga će se surfovati Internetom. Kod baznih stanica implementirana je podrška za Cisco proizvode (konkretno za Cisco Aironet 350 WLAN seriju adaptera), kao i za Agere ORiNOCO sisteme; domet ovih sistema na otvorenom prostoru je oko 100 metara, ali se on u okviru zgrade bitno smanjuje, što se kompenzuje korišćenjem specijalnih antena. Oba ova sistema omogućavaju 128-bitnu RC4 enkripciju i VPN (virtual private networking) podršku za siguran bežični pristup. Drugu komponentu sistema čine PCMCIA bežični adapteri, a uskoro se očekuje podrška i za bluetooth tehnologiju.

Pod nazivom WLAN (wireless LAN) podrazumeva se mreža koja za komunikaciju umesto žica koristi radio frekvenciju (RF). Da bi se ovakva mreža povezala na postojeći LAN potrebna je tačka pristupa (access point), neka vrsta mosta između WLAN i LAN mreža koja je fizički (žicom) vezana za LAN. Za komunikaciju se koristi ISM (industrial, scientific and medical) frekvencija od 2.4 GHz koja je rezervisana za te svrhe u gotovo svim zemljama sveta.

Da bi sistem mogao da funkcioniše potreban je, naravno, i računar. Sasvim lepo se za to može koristiti bilo koji notebook, ali pravu poslasticu predstavlja uređaj koji je u saradnji sa cyberPIXIE-om napravio Frontpath, deo kompanije SONICblue (nekadašnji S3). Ime ovog uređaja je ProGear webpad; to je neka vrsta PC-a bez tastature. Srce računara je Transmeta Crusoe procesor TM3200 na 400 MHz koji je poznat po maloj potrošnji energije, čime je dobijena samostalnost u radu od 6 do 8 časova.

Računar je opremljen TFT monitorom od 10.4“, rezolucije 1024×768 tačaka. Ekran je osetljiv na dodir i koristi five-wire resistive tehnologiju koja je mali potrošač struje, pa je prema tome pogodna za prenosne uređaje. Inače, five-wire je naprednija i otpornija na oštećenja od do sada često korišćene four-wire tehnologije – five-wire omogućava čak 35 miliona pritisaka na jednu tačku, za razliku od 3 miliona kod prethodnog sistema. Za poboljšanje rezolucije i preciznosti koristi se mikrokontrolerski filter koji uz to povećava i broj pritisaka koji se mogu prepoznati u svakoj sekundi (do 150 tačaka). Korišćenjem ove tehnologije olakšava se prepoznavanje rukopisa, što je takođe tehnologija ugrađena u ovaj računar.

ProGear poseduje 128 MB memorije, 2.5“ hard disk kapaciteta 5 GB i SoundBlaster kompatibilni zvučni adapter. Za upravljanje se koristi olovka, a skrolovanje stranica se može vršiti i preko malog džojstika; tu su i zvučnik, mikrofon, USB i IR port. Računar se napaja preko postolja, na kome su građena još četiri USB porta, ili korišćenjem prenosnog ispravljača. ProGear za komunikaciju koristi IEEE 802.11b standard koji omogućava brzine prenosa od 11 Mbps na razdaljini do 100 metara.

Računar radi pod Linux-om kome je dodat Netscape Web browser (verzija 4.74), a uz njih se dobija i dosta uslužnih programa. Kućište je napravljeno od magnezijuma, a monitor, uz korišćenje odgovarajućeg softvera, može da prikaže sliku u portrait ili landscape modu. Masa računarčića je nešto veća od jednog kilograma, pa je vrlo pogodan za nošenje. Kada se ne koristi, preko ekrana se može postaviti kožna navlaka koja ga štiti od slučajnih udara. Jedina mana ovog računara je cena, koja trenutno iznosi oko 1000 američkih dolara.

Gde smo tu mi?

Projekat cyberPIXIE ima mnogo veze sa nama. Osnivač i direktor kompanije je Goran Rajšić, Amerikanac jugoslovenskog porekla. Pored toga, najveći deo programerskog posla obavlja se u beogradskom ogranku kompanije. Ovde se radi na „srcu“ sistema — integraciji wireless Interneta sa proizvodima ove firme. Glavni softverski proizvodi urađeni su u našoj zemlji: programski paketi, CP Install i CP Roaming Client.

Internet je potreban poslovnim ljudima (i) kada se nalaze na putu. Zato sistem omogućava da, korišćenjem svog notebook-a ili iznajmljenog ProGear-a, bežično pristupite Mreži sa bilo kog mesta u hotelu ili nekoj drugoj ustanovi. Klijent može da iznajmi PCMCIA karticu (bežični network adapter) koju će ubaciti u svoj računar ili kompletan ProGear računar. Ako se odluči za prvu varijantu (povezivanje preko mrežnog adaptera), pri iznajmljivanju će dobiti i softver koji je potreban za njegovo pravilno funkcionisanje. Taj softver je već pomenuti CP Install koji će potpuno automatski instalirati sve potrebne drajvere, pravilno podesiti vrednosti parametara i startovati Web browser; korisniku ostaje samo da unese Web adresu koju želi da poseti.

Drugi program, CP Roaming Client je još interesantniji. S obzirom na mali domet bežičnih LAN uređaja (u zatvorenom prostoru on iznosi oko 20 metara) javlja se problem kada korisnik pokušava da pristupi Internetu šetajući po zgradi ili ako se premesti sa jednog mesta na drugo. Ovaj programski paket prati jačinu signala i automatski prebacuje vezu na najbližu baznu stanicu. Najjednostavnije rečeno, računar (ili ProGear webpad) će se ponašati slično mobilnom telefonu i primaće signal sa bazne stanice koja na tom mestu ima najjači signal. Korisnik je jednoznačno identifikovan bez obzira na to sa koje bazne stanice pristupa sistemu. Softver koji služi za komunikaciju sa baznom stanicom ima ugrađenu AES (advanced encription standard) zaštitu, koja omogućava nesmetano obavljajnje e-commerce transakcija. Softver se može lako prilagoditi posebnim zahtevima korisnika.

Autor ovog teksta se zahvaljuje mr Draganu Pleskonjiću, direktoru beogradskog predstavništva firme cyberPIXIE, na pomoći pri izradi teksta.

Korisne adrese:

CyberPIXIE
Tadeuša Košćuškog 20/I, Beograd
tel: 011/3284-277

SLEDEĆI TEKST U PC #71
preview
Čista snaga
Dejan Veselinović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter