GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #72 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Granice realnog
Aleksandar Veljković
Poput mnogih domaćih konfiguracija, Centra 40G7 PR-R predstavlja pokušaj da se korisniku ponudi maksimum "sirove" snage po najnižoj mogućoj ceni. Ovaj računar se, ipak, po mnogo čemu izdvaja iz ponude...
- PC #72 (Novembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Granice realnog

Centra 40G7 PR-R

Vrhunski personalni računar nije definisan samo snagom procesora. Da bi zadovoljio najzahtevnije korisnike i pokrio što širi dijapazon primena, on ne sme imati uskih grla u bilo kom podsistemu, a pri tom ne sme da mu nedostaje bilo koji detalj koji je „u trendu“. Centra 40G7 PR-R predstavlja pokušaj da se korisniku ponudi maksimum „sirove“ snage i dobro zaokružen paket opreme po najnižoj mogućoj ceni. Vrednost ovog računara je pre svega u onome što može da uradi, od igranja, preko multimedije, video produkcije, do zahtevnih poslova za kakve se obično koriste radne stanice. Zato ne treba da čudi ni što je zabeležio do sada najjači PC Index, kao i 3D Index, otkako vršimo merenja po unificiranom sistemu.

Athlon na pravom mestu

U srcu svih uspešnijih modela iz Centra linije bio je neki od AMD Athlon procesora, pa u PC Centru ni ovoga puta nisu bili voljni da eksperimentišu – konfiguracija je sagrađena oko Athlon-a deklarisanog na 1.33 GHz, koji stabilno radi na taktu od 1.47 GHz. Verovatno je značajnu ulogu u toj stabilnosti odigrao Thermaltake Volcano 6Cu+ kuler sa bakarnom dodirnom površinom. Jak procesor ne bi dao svoj maksimum bez vrhunske matične ploče, a Abit KG7 RAID svakako zaslužuje taj epitet. Radi se o ploči baziranoj na AMD 760 čipsetu, opremljenoj komfornim soft menu sistemom koji korisniku nudi laku modifikaciju ogromnog broja radnih parametara. Integrisan je ATA100 RAID kontroler, proizvod firme High Point. Treći činilac ove „eksplozivne“ formule jeste 512 MB Nanya DDR memorije, zahvaljujući kojoj sistem savršeno „diše“ čak i kad se optereti memorijski zahtevnim aplikacijama. Sve u svemu, imamo osnovu za vrhunske domete, ostaje da analiziramo nadgradnju.

Grafička karta je naš stari znanac, Gainward GeForce 3 VIVO 64 MB DDR, sam vrh onoga što se danas može poželeti, i to ne samo po pitanju brzine i 3D opcija. Kartica je opremljena video ulazom i izlazom, kako biste u DVD filmovima mogli da uživate i na velikom TV ekranu. Pošto kartica nudi i digitalni izlaz, možete je po želji i digitalno priključiti na neki TFT monitor koji nudi tu opciju, ostvarivši kvalitet prikaza bez premca za današnja merila. Činjenica da je 3D index ovog računara probio „magičnu“ granicu od 5 (1 predstavlja prosek) adekvatno dočarava zalihu snage koju ova kartica poseduje, ali i njenu saradnju sa ostalim komponentama sistema – DDR postaje uslov za vrhunske domete.

Disk podsistem čine dva Quantum AS (7200 rotacija u minutu) diska vezana u striped RAID režim rada. Šta da kažemo, učitavanje Windows Me sistema u ovoj kombinaciji počinje da podseća na nekadašnje ekspresno podizanje Windows-a 3.11... Na spisku ulazno-izlaznih jedinica nalaze se DVD-ROM čitač (AOpen 12/40; uređaj je region free) i CD-RW uređaj Teac 16/10/40, jednom rečju baš sve što vam može zatrebati za totalni multimedijalni ugođaj, backup podataka, te pravljenje ličnih MP3, DivX i CD audio kolekcija.

Začinjeno multimedijom

Zvučni podsistem se u ovakvom sastavu ne može prepustiti nekakvim softverskim „kodecima“, a pravi izbor je Creative Sound Blaster Live 5.1 zvučna karta, u kombinaciji sa vrlo kvalitetnim surround zvučnim sistemom koji nam stiže iz Altec Lansing-a, a nosi oznaku ACS54.

Ostatak je standardan – Lucent 56k modem, DTK Internet tastatura i Logitech Wheel miš. Kućište je kvalitetno, DTK midi tower koji nosi oznaku 74PFC. Broj šrafova za montažu je sveden na minimum, prostor za komponente i hladnjake maksimiziran i optimalno raspoređen (četiri mesta za 5.25“ uređaje), napajanje pruža dovoljno snage (300 W) i opremljeno je priključcima po najnovijem ATX standardu. U kućištu smo zatekli i dva dodatna ventilatora. CTX PR705F monitor od 17“ sa ravnom Trinitron katodnom cevi već smo u nekoliko navrata videli kao standardnu ponudu Centra konfiguracija; dobar tim ne treba menjati. Ne radi se o jeftinom 17“ monitoru, ali je cena opravdana kvalitetom.

Računar se može kupiti za gotovinu ili na kredit od 12 meseci uz učešće od 30%. Garancija je 12 meseci na konfiguraciju i 36 meseci na CTX monitor. Čitavoj ponudi je teško naći manu – svaka komponenta je na svom mestu, softver funkcioniše upravo onako kako i očekujete od njega, a mnogo mesta za pojačanje jednostavno nema. Možda ćete uskoro staviti Athlon XP umesto Athlon-a, KT-266A umesto AMD 760, ali to su nijanse koje, uostalom, tek treba da se afirmišu. Do tada, ova konfiguracija predstavlja najbolje što se može dobiti za 3.784 DEM.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #72
preview
Drugi pogled na XP
Vlada ĆalićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter