GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #73 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
35 konfiguracija
Aleksandar Veljković, Vladimir Cerić
Šta se u poslednjih godinu dana promenilo na domaćem tržištu računarskih konfiguracija? Čak 35 računara koji su stigli na naš test govore da je firmi sve više, a da je ponuda sve bolja, pa smo pristigle računare podelili na tri kategorije. Kako je sa cenama, a kako sa performansama?
- PC #73 (Decembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

35 konfiguracija

Razvoj domaće "PC manufakture" godinama je tekao haotično, tako da je za nabavku računara koji zadovoljava postavljene kvalitativne i funkcionalne zahteve trebalo dosta znanja, strpljenja, pa i doza "sportstke sreće". Tokom ove godine stvari su se promenile nabolje. Domaće firme, čija je osnovna delatnost prodaja PC hardvera, postaju u pravom smislu integratori računara, a uhodani distributerski kanali i zastupništva najpoznatijih svetskih proizvođača komponenti obezbeđuju viši stepen standardizacije. Prolaze vremena kada je neka firma u svoje računare iz dana u dan ugrađivala različite komponente, samo zato što se one u datom trenutku mogu nabaviti na "siom" tržištu.

Konture novog tržišta polako se ocrtavaju, uz napomenu da je domaća pamet u potpunosti spremna da se pridržava najviših standarda u ovoj oblasti i da ponudi proizvode koji mogu ravnopravno da se nose sa računarima koje je asemblirala neka poznata strana firma, a često i da ponude bolje performanse za manje novca. Da li će ti domaći računari biti sve prisutniji ili će ih, kao što se već desilo u nekim obližnjim zemljama, potisnuti agresivniji nastup stranih giganata kao što su IBM, Dell ili Hewlett-Packard? To nije lako prognozirati, ali se pokazalo da od 35 konfiguracija koje su stigle do nas, barem bi nekoliko njih po svim parametrima (brzina, kvalitet ugrađenih komponenti, pouzdanost, funkcionalnost, estetika) dobro prošlo i na stranim testovima, u veoma oštroj konkurenciji.

Da ovo nije olako izrečena tvrdnja lako se može sagledati iz razgovora koje smo nedavno vodili sa zastupnikom jednog od svetskih giganata. Strani partner je iznenađen istančanim zahtevima za modifikaciju postojećih konfiguracija koje postavljaju srpski kupci, tvrdeći da ni na jednom tržištu nemaju toliki stepen "izbirljivosti" i, uopšte, poznavanja karakteristika komponenti. Koliko god to neobično zvučalo, naš prosečan kupac je bolje informisan o karakteristikama PC računara od prosečnog kupca na zapadu, uglavnom precizno zna šta želi i još bolje zna šta ne želi.

Marketing na Zapadu (naročito u SAD) je navikao tržište na kupovinu "kutije" na osnovu nekoliko efektnih marketinških slogana - od takvih računara se zahteva poštovanje funkcionalnih specifikacija, pouzdan radi i... ništa više. Naš kupac često traži i više od toga, obraća mnogo pažnje na performanse a veoma je osetljiv i na cenu - sve te običaje treba brižljivo negovati kao značajnu tekovinu domaće informatičke kulture.

Kako smo ocenjivali?

Ovo je već treća godina da organizujemo veliki test konfiguracija. Prošle godine smo osmislili sistem ocenjivanja koji je trebalo da stvori što sveobuhvatniju sliku o karakteristikama računara, ne bazirajući ocenu samo na performansama, već stavljajući akcenat na elemente funkcionalnosti i opremljenosti, kvalitet komponenti, ergonomiju, estetske kriterijume i dodatne usluge koje konfiguracija podrazumeva. Ove godine smo otišli korak dalje u tom sistemu ocenjivanja, uvodeći tri kategorije u kojima će se računari takmičiti, sa različitom distribucijom mogućih poena za svaku od kategorija. Kategorije su kancelarijski računari, kućni računari i radne stanice vrhunskih performansi. Rezultat čitavog testa, uz skor, je faktor isplativosti, koji se dobija deljenjem ukupnog broja osvojenih poena cenom konfiguracije.

Uvođenje kategorija olakšalo je usklađivanje ocena sa namenom računara. Na primer, od ukupno 100 poena koje jedna konfiguracija može dobiti, u kategoriji kućnih računara na performanse otpada 30, dok u klasi vrhunskih konfiguracija brzinski rezultati nose 35 poena. Kada su kancelarijski računari u pitanju, brzinski testovi se ponderišu nižim faktorom (15 poena), dok neki drugi elementi kao što su kvalitet monitora, nivo buke sistema i ergonomija igraju značajniju ulogu. 3D performanse, dalje, u poslovnoj kategoriji ne igraju praktično nikakavu ulogu (mogu da dodaju najviše dva poena), dok kod vrhunske klase one donose do 17 poena. Kod kancelarinskih računara visoko smo vrednovalii kvalitet mrežne opreme, konfigurisanost, licencirani softver, uslove garancije i tehničke podrške, dok smo kod kućnih računara akcenat staviti na bogatstvo i kvalitet mulitmedijalnih komponenti, 3D performanse i mogućnosti daljeg proširivanja. Zbog ovakvog sistema vrednovanja, ne treba porediti broj poena dobijenih za konkretne stavke između različitih kategorija računara, jer zbog različitih težinskih faktora ovi brojevi nisu u linearnoj vezi.

Što se performansi tiče, za izračunavanje PC Index-a korišćen je SiSoft Sandra 2001te paket sintetičkih testova, dok je 3D Index računat na osnovu rezultata u 3D Mark 2001 (DirectX) testu. Pritom je za klase poslovnih i kućnih računara merenje vršeno u rezoluciji 800*600 uz 64K boja, dok je u kategoriji vrhunskih računara korišćenja rezolucija 1024*768 uz 32-bitno predstavljanje boja. Pri ocenjivanju je korišćen i Content Creation Winstone 2000, koji pre sveba daje predstavu o transparentnosti rada u Windows aplikacijama u uslovima multitaskinga. Problem je u tome što CC Winstone test na mnogim računarima ne može da se izvrši zbog sistemskih konflikata koji nisu ni u kakvoj korelaciji sa stabilnošću ili kvalitetom podešavanja samog računara. Zato 0 poena na ovom testu ne treba shvatiti kao negativnu odrednicu, već samo kao znak da se u određenom softverskom okruženju ovaj benčmark ne radi. Ipak, odlučili smo da njegovo uspešno završavanje ipak vrednujemo kroz nekoliko (maksimum 3) dodatnih bodova.

Primetićete i činjenicu da ni jedna od konfiguracija sa integrisanom grafikom nema 3D Index. Stvar je u tome što se 3D Mark 2001 test ne može izvršiti na Intel i815 čipsetu, kao ni na računarima koji imaju manje od 128 MB memorije. Čak i ako računar nominalno ima toliko RAM-a, deo adresnog prostora može pripasti integrisanom grafičkom adapteru, pa slobodnog prostora opet nema dovoljno za izvršavanje testa.

Za detaljan opis 35 testiranih računara, tabelu performansi, ocene, listu pobednika i analizu trendova uočenih na testu pogledajte decembarski broj časopisa "PC".

Konfiguracije

Kancelarijski računari

BS Procesor Compaq Deskpro
Computer Dream SOHO
Desk B1-S
Direkt Cores Viking
Eu-Prosoft AMD SOHO
List Paco A700
Monitor Office Station 100
Monitor Office Station Pro
Online Computers Business
Pakom Millenium 100
PC Centar 4030 v2
Sampro Office Station

Kućni računari

Computer Dream Home
Desk M1-P
Direkt Cores Thor
Jugodata Vision
List Nomak A100
Monitor Home Station 100
Monitor Home Station Pro
Online Computers Home
Pakom Millentium 550
PC Centar 4007A
Sampro T-bird Gamer
SBC Plavi 2002
Tehnicom Brand Code Ekonomik

HighEnd računari

Adacom BlueEye
Desk P1-S
Direkt Cores Loki
Eu-Prosoft AMD Extreme
List Nomak XP150
Online Computers Advanced
Pakom Millentium 650
PC Centar 4007PR
Sampro Profi IV
Tehnicom Brand Code Standard IV

SLEDEĆI TEKST U PC #73
preview
Bojice za po kući
Milan Četić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter