GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #73 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Asus-ova čuda
Voja Gašić
Ako nekome možemo priznati status "svetske primadone" u proizvodnji ploča, onda je to tajvanski Asus. Tek neki dan posle svetske promocije, do nas je stigao A7A133A/PA...
- PC #73 (Decembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Asus-ova čuda

Ukoliko završite sve moguće škole na nekoj umetničkoj akademiji, ostaje vam samo da se doškolujete u Master Class školi nekoga ko je svetski priznato ime. Ako nekome možemo priznati status „svetske primadone“ u proizvodnji ploča, onda je to tajvanski Asus, koji godinama opstaje u vrhu odakle ga, samo povremeno, po obimu poizvodnje istisne firma PC Chips. Neposredan povod za ovaj tekst je Asus-ov nastup na upravo završenom Comdex-u, ali i ažurnost „Pakoma“ koji nam je odmah dostavio ploče koje su na Comdex-u predstavljene.

Tri ili pet konektora?

Uprkos ogromnoj proizvodnji, što za sopstvene potrebe što za OEM tržište, Asus uspeva da rigorozno kontroliše kvalitet svojih proizvoda, vrlo je tolerantan i čak predusretljiv prema kasti overclocker-a i ne zapostavlja nijedan set čipova.

A7A133A/PA koristi ALiMaGik 1 set čipova, ovoga puta u varijanti za SDRAM-om. Ako ste se do sada žalili na to što su Socket A ploče (za jeftine Duron i Athlon procesore) prilično skupe, ova ploča je dokaz da ne mora da bude tako. Za nekih 200 DEM dobićete Asus-ov kvalitet izrade, stabilnost i fleksibilnost. Prisutan je JumperFree mod podešavanja kojim možete precizno da kontrolišete takt (korak od 1 MHz) i napon jezgra (korak 0.05 V) kao kod svih skupljih Asus-ovih ploča. Uz običan SDRAM (do 3 GB) i sa pet PCI slotova, ploča predstavlja i ozbiljnu platformu za proširenja.

Kruna ponude je on-board zvuk, koji ovoga puta dolazi iz CMI8738 čipa i predstavlja pravo iznenađenje Comdex-a. Iako nije jedina firma koja je odlučila da uobičajeni AC97 zvuk zameni ovim CMI čipom (Chaintech je to učinio još sredinom godine), Asus ipak unosi prepoznatljivost u svoju implementaciju. Treba naglasiti da je ovaj 5.1 zvučni čip ugrađen u čitavu novu seriju ploča. Većina drugih proizvođača koja se odlučila za on-board 5.1 zvuk, stavlja na ploču tri konektora (in, out i mic), dok je za povezivanje ostalih zvučnika predviđena dodatna pločica sa dva 3.5 mm konektora. Na taj način se olako lišavate jednog PCI slota, pa se Asus-ovo rešenje svodi na softversko preusmeravanje funkcija na tri postojeća konektora, a sigurno je da nećete istovremeno koristiti mikrofon i gledati DVD sa Dolby Digital zvukom.

Vrhunac ponude, ipak, ostaje serija P4T, u podvarijantama P4T-E i P4T-EM. Prva verzija ploče je imala 423 ležište za procesor koje očigledno odumire, pa oba ova modela imaju 478 ležište, koje postaje standard i za i850 (RDRAM) ploče. Ova poslednja je microATX, sa standardno ugrađenim Intel mrežnim adapterom i opcionim CMI zvukom. P4T-E je preuzela ulogu top-modela, sa četiri RDRAM podnožja (do 2 GB Rambus memorije), pet PCI slotova i CMI8738 čipom sa 5.1 izlazom. Sve mogućnosti overclocking-a su ostale, a pitanje da li kupovati Rambus možemo da prodiskutujemo i sa manje predubeđenja koja provejavaju (i) kroz naš časopis.

Cene memorija su krajem protekle godine značajno pale, pa 210 maraka za 256 MB Rambus memorije i nije preterana cena za vrhunski memorijski transfer. Kako su se za memoriju i hard disk skoro uvek davale podjednake pare, vidimo da računica nije tako pogubna za Rambus kao što na prvi pogled izgleda.

Kako napajati P4?

Ploča koja je najduže zadržala moju pažnju je P4B-E, za koju Asus tvrdi da je idealna kombinacija snage koju nudi Pentium 4 i povoljne cene mainstream memorije (SDRAM). To su najblaže rečeno diskutabilne formulacije, jer je zaista pitanje dana kada će DDRAM postati najkorišćenija memorija. Međutim, P4B-E ima nekoliko zaista sjajnih osobina. Verovatno vam je poznato da P4 zahteva ATX 12V četvoropinski konektor za dodatno napajanje procesora, što nije baš mala prepreka rastu njegove popularnosti. „Rupa na saksiji“ sastoji se iz utičnice na ploči koja je ista kao ona u koju umećete napajanje za hard disk ili CD/DVD uređaj. Pronalazak je nazvan EZ Plug i savršeno obavlja zadatak dodatnog napajanja procesora.

Probu smo napravili sa relativno nemoćnim napajanjem i pri podizanju sistema smo doživeli nekoliko stresova jer je sve ličilo na klasično „zamrzavanje“ računara. Nakon nekoliko pokušaja, odlučili smo da produžimo „vreme čekanja“ i računar je proradio. Nakon intervencije u BIOS-u (isključivanje upozorenja hardverskog monitora na nizak VCORE napon), računar je radio bez ikakvih incidenata.

Probe smo nastavili sa Leadman napajanjem i sa ovakvom rezervom napajanja blago smo podigli takt procesora sa 2 GHz na 2.2 GHz, napon jezgra sa 1.75 V na 1.80 V i memoriju stavili u režim 4:3, što je „podiže“ na 146.6 MHz (možda bismo išli i dalje da nam prethodno nisu saopštili cenu procesora). S obzirom na korišćenje SDRAM-a, rezultati su veoma dobri, a ploča radi stabilno, čak i kada mučite računar neugodnim zadacima i kombinacijama hardvera. Pomenemo li na kraju činjenice da i ova ploča ima 5.1 zvuk i RAID kontroler, jasno vam je zašto mi se toliko dopala.

Naravno, Asus je na Comdex-u pokazao i specijalitete za ljubitelje AMD-a, poput A7V266-E (VIA KT266A sa CMI zvukom) ili A7N266 (nVidia, ima li šta da se doda...), ali prosto nemam srca da kolegi Veljkoviću oduzimam zadovoljstvo istraživanja krajnjih granica izdržljivosti ovih ploča...

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #73
preview
Šta žele, a šta im treba
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter