GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #75 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jugodata Vision
Vladimir Cerić
Jugodata Vision predstavlja zanimljivu kombinaciju jeftinih i skupih komponenti - Pentium 4 sa 512 MB RAM-a i licenciranim softverom ne mora više biti preskup...
- PC #75 (Februar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata Vision

Centra 5073EX predstavlja jeftinu, a potpuno upotrebljivu igračku i, uopšte, kućnu platformu. Zasnovana je na Microstar K7N420 Pro ploči, koja sa nForce čipsetom ulazi u borbu za status najbrže na tržištu, a sve to u pratnji visokointegrisanog grafičkog jezgra.

Centra 5073EX
(kliknite za veću sliku)

Ugrađeno MX400 rešenje se potvrdilo na benchmark testovima, a slika koju daje ovaj adapter je mirna i jasna. Za one koji nisu zadovoljni integrisanim rešenjem tu je i pravi AGP slot, ovom prilikom popunjen dodatnom karticom na kojoj se nalaze kompozitni i S-VHS izlaz. Posmatrajući aktuelne 3D naslove, ova integrisana kombinacija će podmiriti potrebe 90% korisnika. 3D brzine ne nedostaje ni u višim rezolucijama, bez bojazni od nepopularnog „seckanja“. Ovo važi kako za D3D, tako i za OpenGL režim, a igranje Unreal Tournament-a u rezoluciji 1.024×768 predstavljalo je pravo zadovoljstvo. Tome je značajno doprineo i procesor najnovije generacije – AMD Athlon XP 1500+ koji radi na frekvenciji od 1.33 GHz. Za njegovo hlađenje je zadužen provereni TT Volcano 6Cu, koji ne stvara preveliku buku.

Količina RAM-a je precizno odmerena – na ploči su se našla dva kvalitetna Crucial PC2100 modula od po 128 MB, koji osim toga što u zbiru čine pristojnih 256 MB, formiraju i tzv. TwinBank memorijski skup, koji funkcioniše na dva puta većoj brzini nego kada bi bio ugrađen samo jedan modul. Ovom tehnologijom se postižu fascinantni memorijski transferi, a jedan deo memorije preuzima grafički adapter (maksimalno 32 MB).

Skoro sve što je potrebno već je ugrađeno na ploču, tako da je samo jedan od pet PCI slotova bio popunjen Lucent-ovim 56k modemom. U southbridge-u čipseta nalaze se petokanalna zvučna kartica (sa podrškom za Dolby Digital) i 10/100 mrežni adapter. Šteta što su u paketu stigli skromni Teac-ovi zvučnici, naročito kada se ima u vidu ugrađeni Pioneer-ov DVD plejer. Reprodukcija DVD naslova je tekla bez zastoja ili smetnji, pa je nForce prošao još jedan ispit.

Ostatak konfiguracije je standardan: Maxtor-ov hard disk kapaciteta 20 GB, koji pokazuje solidne rezultate ali bi ugradnja nekog 7.200 rpm modela ipak bila efikasnije rešenje. Centra računari su nas već navikli na DTK periferije i kućišta, ali ovoga puta tastatura dolazi iz firme SafeWay. Iako je multimedijalna i ima veliki broj dodatnih tastera, nisko postavljanje Power, Sleep i Wake tastera nije nas baš oduševilo, a i po kvalitetu spada u neku „zlatnu sredinu“. CTX VL700 je monitor sa jedinstvenim odnosom cene i performansi koji ga čine jednom od najboljih kupovina u ekonomskoj klasi. Mirna i oštra slika u rezoluciji 1.024×768 automatski ga preporučuje za ovu konfiguraciju, a ima i trogodišnju garanciju.

Instalirani (licencirani) Microsoft Windows XP Home Edition je idealan izbor za kućni računar. Moderne igre nemaju problema u funkcionisanju pod ovim OS-om, a provereni Detonator drajveri čine da se eventualna usporenja u odnosu na Windows 9x/Me platformu i ne primećuju. Ni ostali vidovi zabave nisu zapostavljeni, tako da je instaliran i WinDVD, a većina programa koji dolaze uz Windows XP mogu da zamene i mnogo skuplje pakete koji se kod nas (uglavnom ilegalno) koriste. Baš u tom slučaju do izražaja dolazi originalni operativni sistem uz koji stiže i prateća dokumentacija koja korisniku može pomoći da ga maksimalno iskoristi. Podešavanja sistema su dobro odrađena, tako da je isporučeni računar odmah spreman za upotrebu.

Pri analizi cene treba uzeti u obzir da osnovni delovi ove konfiguracije predstavljaju poslednju reč tehnike. Iako dosta skup nForce čipset čini da čitav sistem ostane na višem nivou cene, ipak je integrisano rešenje i do 30% jeftinije od kupovine pojedinačnih komponenti. Pojavljivanjem jeftinijih verzija i ploča manje poznatih proizvođača sistem integratori će se verovatno više okrenuti ka ovoj platformi, a za sada PC Centar čini pionirski korak na tom polju.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #75
preview
Centra 5073EX
Vladimir Cerić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter