GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #77 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Apple PowerMac G4
Vladimir Cerić
Možda je Macintosh neobičan za one koji su navikli na PC i Windows, ali on uz atraktivan dizajn nudi viši stepen udobnosti. Bilo je zanimljivo isprobati novi PowerMac M8705L.
- PC #77 (April 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Apple PowerMac G4

Iako veoma popularan u SAD, Macintosh sa „naše strane Velike bare“ nikada nije imao previše poklonika – samo su grafički dizajneri i DTP eksperti konstantno pratili trendove Mac sveta, ali i kupovali ove računare kad god bi im budžet to dopustio. Pred nama se, posle duže pauze, našao jedan Macintosh, i to osnovni model iz PowerMac G4 familije. M8705L jasno pokazuje da u Apple-u konstantno unapređuju hardver, koji se ugrađuje u njihove inače uniformne konfiguracije. Spolja identični ili jako slični prethodnicima, PowerMac-ovi poseduju većinu komponenti na kojima bi im pozavideli i najmoderniji PC-ji. Procesor je, po običaju, Motorola koja radi na 800 MHz i ima 256 KB L2 keš memorije, dok sistemska magistrala radi na frekvenciji od 133 MHz. Interesantno je da su sva četiri PCI slota 64-bitna, dok AGP podržava AGP 4x standard.

U korak sa trendovima

Poređenje sa aktuelnim PC konfiguracijama nije lako izvršiti, zbog velike razlike u operativnim sistemima i aplikacijama. Merenja koja smo obavili u beta verziji Photoshop-a 7 varirala su od sličnih, preko četiri puta sporijih do četiri puta bržih od referentnog Pentium 4 računara sa procesorom na 1.5 GHz. Ipak, činjenica da procesor koji radi na 800 MHz u mnogim operacijama „drži korak“ sa Pentium-om 4 na dvostruko većoj frekvenciji dovoljno ilustruje potencijale aritmetičke jedinice. U ponudi se nalaze i model sa procesorom na 866 MHz, kao i dual konfiguracija na 1 GHz.

Celokupna unutrašnjost računara je lako dostupna, a za hlađenje procesora je predviđen konglomerat pasivnih hladnjaka i velikih ventilatora koji se relativno sporo okreću. Sudeći po gabaritima procesorskog podnožja, ploča je jednaka za sve modele, a na njoj se „iz aviona“ uočava vrhunski kvalitet komponenti i izrade.

Što se grafike tiče, Apple uspešno sarađuje sa kanadskom firmom ATI, pa se kartice sa ATI čipovima nalaze u većini ranijih PowerMac konfiguracija. U baznom modelu našli smo Radeon 7500 sa 32 MB DDR-a. O kvalitetu slike ne treba puno govoriti, a za slučaj da ponosni vlasnik sebi priušti i Apple-ov ADC (tj. TFT) monitor, tu je i DVI izlaz. Ipak, u snažnije modele se ugrađuju nVidia GeForce4 MX i Ti kartice.

Hard disk je IBM 60 GXP od 40 GB koji se okreće 7.200 puta u minutu i daje živost celokupnoj mašini. Lepo je videti da su svi kablovi i konektori unutar kućišta savršeno uklopljeni, što doprinosi utisku o solidnosti izrade. U bazni model se ugrađuje Sony 24/10/32x CD-RW uređaj, dok se u „jače“ ugrađuju kombinovani SuperDrive uređaji, pa se tako osim DVD plejera može kupiti čak i DVD pisač. Na uređaju ne postoji klasični taster za izbacivanje CD-ova, već ga treba pronaći u gornjem desnom delu tastature.

Tradicionalni i ostali miševi

Uz dva USB-a, za povezivanje sa periferijom obezbeđena su i dva FireWire porta. Da bi se uštedeo prostor, na tastaturi su još dva USB-a, pri čemu se na jedan od njih priključuje miš koji, po Apple tradiciji, ima samo jedan taster. Lepo je što je miš sada optički, ali nam se čini da bi mu drugi taster baš dobro došao. Neki od menija se ovako pozivaju kombinacijom sa tasterom Ctrl, ali je i dalje funkcionalnost za klasu ispod one na koju smo navikli na PC miševima.

Da se napredak ne vrši samo na polju hardvera ukazuje i skora pojava najnovije verzije Mac OS-a – verzije X (iliti 10). Njegov grafički interfejs pod nazivom Aqua je poslužio kao osnova za izgled Windows-a XP, ali nema puno sličnosti u načinu funkcionisanja ukupnog sistema. Brzina operativnog sistema je vidno poboljšana u odnosu na verziju 9, u šta smo se i sami uverili, jer smo i nju imali instaliranu na ovoj konfiguraciji. Iole umešniji Windows korisnici vrlo brzo će se snaći i podesiti sve željene parametre. Softverska podrška je jako dobra, tako da osim skoro svih Adobe-ovih programa možete naći Microsoft Office i Internet Explorer za Mac-a.

Svi programi na Macintosh-u koriste interfejs koje poznajemo iz Windows-a. Pri radu nisu pokazali nikakve znake nestabilnosti, a ugrađenih 256 megabajta SDRAM-a dovoljni su i za ozbiljnije primene. Ljubitelji 3D igara biće zadovoljni, jer dosta popularnih igara postoji i u verziji za Mac-a. Sa zadovoljstvom smo isprobali Unreal Tournament i Quake 3 Arena.

Bez straha od nepoznatog

Iako veoma neobičan, Macintosh nudi veliki stepen udobnosti u radu. Aplikacije su tu, razmena podataka sa ostalim platformama nije komplikovana, naročito među aplikacijama koje postoje na oba sistema. Dakle, ostaje samo problem cene, koja je prilično visoka, ali je opravdana kvalitetnim delovima i jedinstvenim dizajnom. Korisnicima ostaje samo da savladaju strah od nepoznatog i da hrabro uđu u Macintosh svet.

Korisne adrese:

GlobeNet
Zagrebačka 6/10, Beograd
tel: 011/189-833



NativeTeams

Realme

Levi9

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter