GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #77 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prvak druge lige
Bojan Stojanović
Lakoća upotrebe i veoma atraktivna cena čine PaintShop Pro 7 važnom alatkom u kućnoj digitalnoj foto-laboratoriji.
- PC #77 (April 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Prvak druge lige

Ne treba zaboraviti one korisnike koji se bave prelomom publikacija, ali se obrada slika u njihovom poslu sastoji od nekoliko osnovnih operacija i efekata. Snaga koju poseduje Photoshop je u takvim situacijama prevelika, što je prepoznala i sama firma Adobe ponudivši Photoshop Elements, „skraćenu“ verziju matičnog programa (prikaz možete da pročitate u „PC #69“). Ipak, Photoshop Elements nije uspeo da se dovoljno približi ciljnoj grupi korisnika koji u prvi plan stavljaju jednostavnost i lakoću upotrebe programa.

Koncept PaintShop-a

Program koji je odavno stekao reputaciju proverenog „igrača“ na koga se može ozbiljno računati jeste naš stari znanac – PaintShop Pro 7. Program je prevalio dug put od alatke za konverziju formata bitmapiranih slika, do celovitog okruženja za rad sa digitalnim fotografijama.

Pod okriljem firme JASC, PaintShop Pro je postepeno usavršavan i doterivan, pri čemu je uzor nesumnjivo bio Photoshop. Po pitanju kvaliteta opcija, filtera, efekata i konverzija kolornih modela, PaintShop Pro ne zaostaje za „sivom eminencijom“ rasterske grafike, ali je u ovom programu akcenat na brzini i pojednostavljenju tipičnih zahvata koje preduzima prosečni korisnik. Interfejs programa je koncipiran upravo u tom duhu i malo koga ostavlja ravnodušnim. Mnogi će reći da nije usklađen sa standardima modernih grafičkih aplikacija, dok će drugi ceniti funkcionalnost i brzinu pristupa opcijama koje se često koriste.

(kliknite za veću sliku)

Sledeći princip po kome se čitav proces obrade slike može završiti sa nekoliko poteza mišem, PaintShop Pro sadrži nekoliko kategorija toolbar-ova sa ikonama kojima se promptno aktivira željena komponenta programa. Prilikom profilisanja programa PaintShop Pro 7, njegovo dejstvo je usmereno na nekoliko oblasti rada sa rasterskim slikama. Cilj je najpre bio da se omogući retuširanje i obrada slika upotrebom automatskih opcija. Posebna pažnja obraćena je na kreiranje i optimizaciju Web grafike, kao i na jednostavne animacije. Ugrađen je veliki broj efekata po ugledu na Photoshop, a dodate su i opcije koje povećavaju produktivnost, kao što su grid, vođice, uravnavanje i grupisanje.

Snažna automatika

Nakon instalacije, PaintShop Pro 7 podržava direktan ulaz sa preko 140 tipova digitalnih fotoaparata. Nema, naravno, prepreke da snimljenu digitalnu fotografiju preuzmemo sa aparata na neki drugi način i da je potom učitamo u PaintShop Pro.

Pođimo od upečatljive situacije koja se često javlja kod jeftinih digitalnih aparata: slika je kompresovana nekom od agresivnih JPEG tehnika, tako da su primetni karakteristični artefakti koji degradiraju njen kvalitet. Dovoljno je da kliknemo na ikonu JPEG Artefact Removal, podesimo dva parametra i PaintShop Pro će poboljšati izgled slike. Ne treba očekivati čuda, jer se izgubljene informacije u procesu JPEG kompresije ne mogu volšebno provratiti, ali je poenta u tome da ćemo dobiti korektne rezultate primenom jednostavne opcije. Na sličan način funkcioniše i Moiré Pattern Removal koji otklanja nepoželjni moiré efekat dobijen skeniranjem. Problem se u Photoshop-u rešava primenom nekog od filtera Median, Despeckle ili Dust and Scratches, zatim povećavanjem ili smanjivanjem rezolucije slike, njenom rotacijom i na kraju upotrebom filtera Unsharp Mask; precizan redosled poteza i „terapiju“ proceniće svaki iskusan korisnik Photoshop-a. PaintShop Pro 7 će prikazati uzorak originalne slike i njen izgled u zavisnosti od izabranih parametara (Fine details i Remove bands), što će u najvećem broju slučajeva dati rezultate koji su uporedivi sa onim što pruža „teška artiljerija“ u Photoshop-u.

Autori programa PaintShop Pro 7 bili su dosledni u tome da ugrađene opcije ne budu apstraktne, već da njihovo dejstvo bude predvidljivo, po mogućnosti na osnovu samog naziva opcije. Zbog toga je na pojedinim mestima namerno smanjena mogućnost korisnika da kontroliše proces obrade slike, ali su parametri koje je moguće menjati brižljivo odabrani tako da se očuva sloboda istraživanja.

(kliknite za veću sliku)

Veliki broj opcija u svom imenu sadrži reč Automatic; recimo, Color Balance, Contrast Enhancement i Saturation Enhancement. Poslednja opcija omogućava da se promeni zasićenje boja na slici, otprilike na sličan način kao što povećavamo ili smanjujemo intenzitet boja na televizoru. Važan detalj je polje Skintones present koje ćemo potvrditi ukoliko želimo da očuvamo prirodnu boju ljudske kože na fotografiji. U tu svrhu može da posluži i opcija Manual Color Correction gde je primenjeno nekoliko zbilja korisnih ideja.

Izdvojićemo, dakle, segment fotografije i kategoriju kojoj pripada, sa odlično pripremljenog spiska. To može da bude koža, trava, nebo, metal, voda... Kada na uzorku originalne slike označimo segment i izaberemo ciljnu boju, uslediće automatska kolorna korekcija koja će dovesti do „pomeranja boja“ na čitavoj fotografiji. Ova opcija je veoma pogodna ukoliko imamo predstavu o tome kakva je prava boja nekog objekta na slici, čime ćemo i u ostatku tonskog opsega dobiti prirodnije boje.

Tekst i vektori

PaintShop Pro 7 je program za obradu rasterskih slika, ali prati trend koji nalaže ravnopravnu upotrebu vektorskih objekata. Na raspolaganju je odlična biblioteka simbola, oblika, grafičkih primitiva i objekata u vektorskom formatu koje možemo da iskoristimo tokom pripreme Web grafike. Alatka za tekst zaslužuje visoku ocenu jer sadrži sve što je potrebno za formatiranje reči i pasusa. Tu je i kontrola kerninga, kao i mogućnost da tekst bude postavljen na sliku kao vektorski objekat ili kao selekcija.

Problem se javlja sa Type 1 fontovima sa našim ćiriličnim i latiničnim slovima koje nije lako „naterati“ da prorade, jer ih PaintShop Pro prepoznaje kao Western fontove i ne dozvoljava unos teksta kada su aktivne srpske tastature. Jedan od načina da se ovo prevaziđe jeste unos YU slova pomoću Alt kodova ili primenom malog trika. Dovoljno je da tekst otkucamo pomoću bilo kog Unicode fonta, zatim da font promenimo u Symbol i potom u željeni Type 1 font.

Alatka za vektorsko crtanje omogućava izbor standardnih režima u koje spada i upotreba Bezijeovih kubnih segmenata, crtanje slobodnom rukom, crtanje pravih linija itd. Lucidno je rešeno kreiranje isprekidanih linija, sa interaktivnim dijalogom pomoću kojeg zadajemo veličinu crtica i razmak između njih. Skup opcija za uravnavanje i distribuciju vektorskih objekata obuhvata grupisanje, automatsko ujednačavanje visine ili širine i centriranje u odnosu na radnu površinu. Kada sliku snimimo u PSP formatu, biće očuvana kompletna struktura, a tekst i ostali vektorski objekti i dalje će biti izmenljivi. PaintShop Pro 7 podržava preko pedeset rasterskih ili vektorskih formata ali ne i PDF, što mu smanjuje upotrebnu vrednost u pripremi štampe.

Web podrška

PaintShop Pro omogućava izvoz slika u JPEG, GIF i PNG formatima, uz kontrolu kompresije i kvaliteta slike. Ovaj segment programa primetno zaostaje, jer nije moguće generisanje indeksnih paleta i pojedinačnih boja: ako učitamo GIF koji je snimljen sa deset boja, ograničeni smo samo na te boje i ne možemo da dodajemo nove. Najozbiljnija mana programa je u tome što prilikom izvoza i optimizacije slika ne možemo uporedo da vidimo sva tri vodeća rasterska formata za Web, kao na primer u programu ImageReady.

Izvesna kompenzacija dolazi u vidu dodatnog programa Animation Shop, kojim se mogu kreirati jednostavne Web animacije. Da bismo se preciznije uverili u izgled grafičke komponente koju pripremamo za Web, upotrebićemo opciju Preview in Web Browser koja donekle ublažava nedostatak kontrole prilikom izvoza slika u Web formatima. Kada aktiviramo pregled u Web browser-u, ispod slike se prikazuje nekoliko važnih informacija, kao što su dimenzije, procenjeno vreme za download, upotrebljena paleta... U istom trenutku možemo da pregledamo nekoliko slika u različitim formatima.

Summa sumarum...

Zadivljujuće je koliko je funkcionalnosti „upakovano“ u program koji košta svega 99 dolara. U mnogim svakodnevnim poslovima PaintShop Pro je adekvatna zamena za višestruko skuplji Photoshop. Iskusniji korisnici će primetiti da PaintShop Pro 7 poseduje i alatke namenjene složenijim zahvatima. Podrška za maske, selekcije, kanale, kompatibilnost sa plug-in modulima za Photoshop, mogućnost konverzije velikog broja slika u drugi grafički format i mnoge druge opcije čine da PaintShop Pro snažno iskorači iz klase programa kojoj po ceni pripada.

PaintShop Pro 7 uspeva da odgovori najčešćim zahtevima početnika i naprednih korisnika kojima je potreban efikasan alat za rad sa digitalnim fotografijama. Ovaj program nema pretenziju da bude konkurent Photoshop-u u domenu profesionalne obrade slika, ali nudi odmerenu funkcionalnost koju će znati da ceni svaki vlasnik digitalnog fotoaparata.

SLEDEĆI TEKST U PC #77
preview
MP3 i posle njega
Vlada Ćalić


NativeTeams

Realme

Levi9

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter