GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #79 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Za analogne službenike
Milan Četić
Analogne kopir-mašine polako odlaze u istoriju, a na njihovo mesto dolaze nove generacije digitalnih kopir-uređaja kombinovanih sa štampačima. Isprobali smo Canon iR 2200 i iR 3300.
- PC #79 (Jun 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za analogne službenike

Trendovi IT industrije ponekad na neko vreme zaobiđu naše prostore, što naročito važi za skupe uređaje specifične namene. Tržište fotokopir mašina je dobra potvrda pomenute teze: poslednjih godina u svetu su sve prisutnije digitalne kopir-mašine, dok one analogne polako odlaze u zaborav. Kod nas je, zbog niskog budžeta većine kupaca, u modi „doterivanje“ polovnih i popravljanje starih „kopira“. Čak i oni koji kupuju novu kopir-mašinu rado se koriste činjenicom da su, zbog naglog skoka prodaje digitalnih uređaja, analogni značajno pojeftinili, pa se odlučuju za zastarelu tehnologiju.

Sličnosti i razlike

Digitalizacija fotokopiranja neće moći da se ignoriše, pošto su svi veliki proizvođači za ovu godinu najavili prestanak proizvodnje analognih modela; a neki (kao što je Xerox) „obavili“ su taj posao još 2001. godine. Uz drastični rast domaćeg IT tržišta i sve obimnije obnavljanje kancelarijske opreme, sledećih godinu-dve predstavljaće period prilagođavanja na novu tehnologiju.

Razlike između analognih i digitalnih fotokopir mašina za prosečnog korisnika ne bi značile mnogo da nije jedne male začkoljice: kada već imate digitalnu fotokopir mašinu, ona u sebi ima praktično sve elemente štampača; dodate joj malo jeftine elektronike i dobili ste multifunkcionalni uređaj koji zamenjuje kopir, štampač a možda i skener. Pošto se radi o mašini koja opslužuje čitavu kancelariju, najčešće je tu i mrežni priključak (pored standardnog paralelnog), a možda i ugrađeni disk koji može da „pamti“ prethodno odštampane odnosno kopirane dokumente.

Canon, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača ove opreme, pristupio je problemu sa krajnjom ozbiljnošću i pažnjom. Radi se o novoj oblasti, pa proizvođači još tragaju za idealnim konceptom digitalnog kopira (multifunkcionalne mašine). Canon-ovo rešenje predstavlja odličan kompromis između nove i stare tehnologije. Pri tom se ne radi o „kalemljenju“ digitalnog dela na analognu osnovu, već o redizajniranoj konstrukciji koja ima elemente starih i novih tehnoloških rešenja. Sa zadovoljstvom smo isprobali njegove modele iR 2200 i iR 3300 – radi se o istoj mehanici koja je, uz male razlike u elektronici i softveru, napravljena u dve varijante koje se razlikuju u brzini: 22 odnosno 33 A4 strane u minuti.

Od svih po malo

Mehanizam podseća na klasične kopir-mašine, mada je vidljiv i uticaj laserskih štampača. Fotoosetljivi valjak je odvojen od kasete sa tonerom; sklop u kom se nalazi valjak je vrlo robustne konstrukcije, a sam valjak je projektovan tako da ispiše oko 65.000 strana. Kaseta za toner se izvlači iz mehanizma prilikom punjenja; u njoj se nalazi rezervoar za toner, senzori, te developer koji prenosi toner na valjak.

Punjenje tonera je osmišljeno tako da se umanji mogućnost prosipanja praha i prljanja ruku. Na poklopac kasete u fotokopir mašini (koji smo izvukli iz mehanizma radi punjenja) stavimo plastični kontejner sa tonerom, čiji je kapacitet 16.000 strana. Kada kontejner „legne“ na predviđeno mesto, oslobađaju se plastične kukice koje su do tada sprečavale otvaranje poklopca. Tada rukom povučemo oba poklopca (onaj koji zatvara kontejner i onaj koji zatvara kasetu) i tako se toner istrese u rezervoar. Poklopci se potom vraćaju u zatvoreni položaj, kontejner se baca u đubre i posao je obavljen maksimalno čisto. Osim toga, iR 3300 traži održavanje nalik onome kod većine kopir-mašina, ali su propisani servisni intervali mnogo duži, što povećava pouzdanost uređaja i smanjuje broj sati u toku godine kada on nije dostupan.

Od laserskih štampača preuzet je mehanizam za transport papira, koji se standardno povlači iz fioke, mada je moguće koristiti univerzalni otvor sa desne strane. Odštampani listovi uvek izlaze na gornju stranu, između štampača i skenera, pa nema mogućnosti prolaska papira kroz mehanizam bez previjanja, osim ako dokupite Saddle Finisher-G1 koji potpuno automatski od A3 papira pravi A4 brošure koje izlaze zaheftane na sredini i presavijene. Maksimalna gramatura je oko 130 g/m2.

Virtuelni mailbox

iR 3300 standardno dolazi sa jednostavnijim finišerom (J1), koji omogućava sortiranje dokumenata sa razvrstavanjem na levu i desnu stranu prostora za izlaz papira, kao i heftanje u gornjem levom uglu. Nepostojanje sortirke/mailbox-a je na ovom uređaju rešeno na vrlo inovativan način. Prosečan mailbox na većini sličnih uređaja može da primi do 50 listova papira i najčešće se koristi za razdvajanje dokumenata prilikom štampe, kako bi svako od korisnika u kancelariji znao gde stoje listovi koje je on odštampao. S obzirom na pomenuti kapacitet od pedeset listova, iR 3300 bi ovakav mailbox mogao da ga „napuni“ za 90 sekundi. Zato svaki od korisnika štampača može da štampa u svoj virtuelni mailbox (takvih može biti do 99) a podaci se čuvaju na 5.1 gigabajtnom hard disku, koji je standardno ugrađen u ovaj štampač.

Kada korisnik dođe da pokupi odštampane dokumente, dovoljno je da dâ nalog za štampu svega što je u njegovom mailbox-u (koji po želji može biti zaštićen šifrom) i da sačeka dok dokumenti ne budu ispisani. Isto važi i za kopiranje više primeraka dokumenta: originale stavite u ugrađeni ADF, podesite broj kopija, uključite opciju Collate i aktivirate kopiranje. Mašina najpre napravi digitalnu kopiju i snimi je na disk, a onda počinje da štampa, bez potrebe za dodatnim skeniranjem.

iR 3300 korišćen kao štampač podržava PCL5e i PostScript 3 jezike za opis stranica. Osnovna rezolucija laserskog mehanizma je 600 tačaka po inču, ali je pomeranje fotoosetljivog valjka preciznije, pa je najveća rezolucija štampe 600×2.400 dpi. Kvalitet štampe koji tako može da se dobije je potpuno u klasi sa onim što proizvode laserski štampači rezolucije 600 dpi. Pri tom je ravnomernost pokrivanja površina veoma velika, a debljina nanosa visoka, pa materijal odštampan na iR 3300 deluje profesionalno, a moguće je i previjanje papira bez osipanja tonera.

Hranjenje dokumentima

Kopiranje je osmišljeno tako da je prelazak sa analognih uređaja skoro bezbolan; jedina razlika je u tome što se podešavanja vrše uz pomoć LCD-a osetljivog na pritisak, pa se polja prikazana na njemu ponašaju kao tasteri. Podešavanja su brojna i zahtevaju osobu sa dosta znanja o funkcionisanju ove mašine da bi ih sve koristila. U praksi, taj posao obavi serviser prilikom instalacije mašine, a onda korisnici upotrebljavaju samo deo koji je nužan za svakodnevni rad: promena kontrasta, tipa dokumenta, zumiranje itd.

Automatic Document Feeder je standardni deo iR 3300 i jedan od njegovih najjačih aduta. Prima do 50 listova papira i omogućava skeniranje punom brzinom kopiranja, što iznosi čak 33 strane u minuti. ADF ima i mogućnost dvostranog skeniranja sa prevrtanjem lista, dakle ne u jednom prolazu. Prilikom skeniranja u ADF-u, kolica na skeneru se fiksiraju u krajnji levi položaj, a samo se papir kreće, što je bio jedini način da se postigne ovakva brzina rada. Sa ADF-om je moguće postići i veliku brzinu skeniranja, pri čemu je ograničavajući faktor količina podataka koju kroz mrežu treba preneti od skenera do kompjutera – skener radi u rezoluciji 600×600 piksela po inču i u 256 nijansi sive boje.

Ako u iR 3300 ugradimo i modem, MF mašina postaje (i) faks. Nema, nažalost, mogućnosti automatskog slanja dokumenata preko Interneta – papire morate staviti u skener, otići do komjutera i pokrenuti proceduru unosom (pored ostalog) adrese primaoca, nadajući se da neko od kolega u međuvremenu neće greškom početi da kopira. Dizajnirajući iR 3300, Canon-ovi inženjeri su očito imali u vidu i ljude u godinama, blizu kraja svog radnog veka koji nerado menjaju navike. Pritom, „digitalni službenici“ lako koriste sve prednosti nove tehnologije.

Brojne funkcije „upakovane“ u iR 3300 (ili 2200) ne koštaju previše. Sam uređaj u konfiguraciji bez modema staje oko 4.500 (3.000 za model 2200) evra što je niže od zbirne cene jednostavnije A3 kopir-mašine i A3 crno-belog laserskog štampača. Za drugu polovinu ove godine, Canon najavljuje modele koji štampaju 16-20 A4 strana u minuti, koji će biti bazirani na sličnoj mehanici i pri tom biti jeftiniji – prve informacije govore o cenama nižim za 40%. Sa takvom ponudom, prilično je verovatno da će Canon uspeti u nameri da na novom, digitalnom, tržištu fotokopir mašina zauzme visoke pozicije koje je imao i na ranijem tržištu.

Korisne adrese:

Meteor
Gandijeva 58, Novi Beograd
tel: 011/3015-188

SLEDEĆI TEKST U PC #79
preview
HP Business Inkjet 2280tn
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter