GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #80 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mišja groznica
Voja Gašić
Popularni miš odavno je nazaobilazna komponenta računarskih konfiguracija. Šta se novo, u "režiji" firme A4Tech, nudi u Beogradu?
- PC #80 (Jul/Avgust 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mišja groznica

Dugo je tastatura bila preovlađujući i gotovo jedini uređaj za unos podataka i upravljanje računarom. Činjenica je, međutim, da sve tastature ne sadrže isti skup znakova i da su za lakše upravljanje računarom izmišljeni „internacionalni“ (funkcijski) tasteri kojima su dodeljivane često korišćene komande u cilju ubrzanja rada. Ni to nije bilo dovoljno, pa pojava Apple računara sa grafičkim korisničkim interfejsom zasnovanim na piktogramima (ikonama) i pokaznom metodom upravljanja zasnovanom na mišu kao pointeru predstavlja jedan od ključnih momenata razvoja računara i njihovog približavanja korisniku. Prvu primenu ova dva elementa u upravljanju računarom srećemo kod sada već zaboravljenog računara Apple Lisa, preteče popularnog Macintosh-a.

Hoću to...

Ukidanje tastature kao imperativnog ulaznog uređaja donelo je olakšanje korisnicima čije pismo ne vodi poreklo od rimske latinice, ali i čitavoj armiji korisnika kojima je računar pre svega alatka i sredstvo, a ne cilj. Iako i danas često možete da čujete predrasudu da profesionalni korisnici koriste isključivo tastaturu, spadam u onu grupu korisnika koja je radosno dočekala miša, „presadila“ ga sa Macintosh-a na znatno jeftiniji PC i počela da uživa. Svakako da, u nameri da impresioniram nevinog početnika, posegnem za besomučnim, što bržim korišćenjem prečica sa tastature (shortcuts), ali ti isti početnici nisu ništa manje impresionirani ni uvežbanim pokretima miša, a neke kombinacije pokreta već poprimaju oblik znalački uvežbane šokatan kate. Još kad je miš optički i bežični...

U korisničkim krugovima, miš je nekako potcenjena komponenta, pogotovo kod početnika. Oni koji prvi put kupuju računar obično žučno raspravljaju o brzini diska ili overklokingu procesora, a nisu spremni da izračunaju gubitak efikasnosti ili zamor ruke usled ponavljanja pokreta koji nastaju samo zato što im niko nije na vreme rekao da povremeno treba izvaditi kuglicu i očistiti frikcione površine koje su zadužene za prenos informacija o pomeranju miša. Tako se u stalnoj borbi prodavaca (Value Added Reseler) i kupaca (Agnus Noninformatikus), miš i tastatura pominju uzgred – dakle postoje... Uvoznici, poznajući stanje na tržištu, trude se da pronađu što jeftinije modele, a garancija na ove uređaje traje otprilike do prvog uključivanja računara.

Naravno, korisnik obično brzo upropasti ove komponente, a u potragu za novim mišem i/ili tastaturom uloži malo više truda i razmišlanja. U skladu sa svim neobičnostima našeg tržišta i ovde se uočava prisustvo krajnosti, pa ćete lako naći miša od 7 maraka, kao i onog čija cena bezmalo popunjava budžet sa kojim ste krenuli u kupovinu računara. Nedostaje sredina – niz dovoljno pouzdanih, dovoljno efikasnih i dovoljno jeftinih uređaja koji su, izgleda, najmanje cenjeni na našem tržištu.

Izbor je, takođe, jedna od bitnih odlika razvijenog tržišta. Korisno je, dakle, da postoji dijapazon uređaja koji zadovoljava razne strukture korisnika ili zadovoljava njihov kompromis između prohteva i cene koju su spremni da plate. Trudeći se da zadovolji sve nabrojane kriterijume, novosadski Telix nam je doneo punu kutiju A4Tech proizvoda koji kao da su pravljeni za naš model tržišta.

15 mišjih godina

Firma A4Tech nije nepoznata našem, kao uostalom ni mnogo razvijenijim i probirljivijim tržištima. Već petnaest godina bavi se proizvodnjom miševa, tastatura, kontrolera za igre i zvučnika za računarske sisteme. Da se radi o nesumnjivo uspešnoj kompaniji svedoče pogoni koji se prostiru na preko 18.000 kvadratnih metara, 1.750 zaposlenih u proizvodnji i 48 inženjera u sektoru za razvoj. Veličina kompanije je svakako posledica obima prodaje koji raste iz godine u godinu, pa je 2000. prodato preko 20 miliona miševa, a 2001. godine je obim prodaje dostigao 54 miliona dolara sa preko 24 miliona prodatih miševa. Ove brojke govore nešto i o prosečnoj ceni prodatog miša, pa ćemo za neuke izvesti računicu da cena prosečnog miša kod A4Tech-a iznosi svega 2.25 dolara. To opasno narušava našu početnu teoriju o srednjim cenama i srednjem kvalitetu.

Nema razloga za strah, jer cena je zaista ispod proseka za ove uređaje, a kvalitet je čak iznad proseka, odnosno iznad cenovnog ranga kom pojedini modeli pripadaju. Kako je to moguće? Pa, tim za razvoj u A4Tech-u nije tu samo da bi firmi dao ozbiljniji imidž. Razvojni tim ozbiljno radi na novim rešenjima, a direktna posledica toga je da je A4Tech zaslužan za nekoliko tehnoloških inovacija bez kojih danas gotovo ne možete da zamislite miša. Pomenimo, recimo, čuveni točkić za skrolovanje – patent pripada A4Tech-u, a tantijeme plaćaju svi, pa i čuveni proizvođači miševa poput Microsoft-a i Logitech-a. I tehnologiju sa dva točkića (po jedan za vertikalno i horizontalno skrolovanje) patentirao je A4Tech, iako se dva točkića srazmerno ređe pojavljuju na modelima drugih proizvođača. Ipak, činjenica da A4Tech nikome ne plaća upotrebu točkića, a da od svih koji točkiće ugrađuju ubire deo zarade, daje mogućnost ovoj firmi da nastupa sa povoljnijim cenama. Naglašavajući svoje tehnološke inovacije, A4Tech svoje uređaje sa jednim točkićem svrstava u 3D, a uređaje sa dva točkića naziva 4D miševima.

Mišja kombinatorika

Među petnaestak modela sigurno ćete naći miša koji odgovara vašim potrebama. Čak i ukoliko zaključite da ste se prevarili u proceni, ne morate mnogo da brinete, jer vas kupovina novog modela neće stajati mnogo novca. Kao faktor poređenja, navedimo da je preporučena maloprodajna cena za najobičnijeg „starinskog“ miša bez točkića (Maus Vulgaris) svega 120 dinara. Ovaj bazični model nosi oznaku OK-820, a vizuelno i ergonomski podseća na aktuelne Microsoft i Genius modele sa blagim udubljenjima sa strane.

Već sledeći model SWW-35 ima skrol točkić i po preporučenoj ceni od 235 dinara sigurno predstavlja jedan od najjeftinijih ali vrlo pristojnih modela za asemblere računarskih konfiguracija. Pomenimo da svi A4Tech modeli imaju deklarisanu rezoluciju od 520 dpi, što ipak izgleda kao blago preterivanje, mada se osetljivosti ne može ništa prigovoriti čak i ako se bavite „finim radovima“. Sa ovim u skladu je i početna (default) brzina pokretanja kursora i tempo skrolovanja točkićem, koji vam se u prvi mah mogu učiniti presporim. Na sreću, A4Tech uz miševe isporučuje iWheelWorks / iWheelMac drajvere i softver koji su veoma prilagodljivi, pa savetujemo da ih instalirate.

Pored toga što su WHQKL sertifikovani i ne prave probleme ni u kom sistemu, ovi drajveri nude niz korisnih podešavanja. Pomenimo LuckyJump pritisak na točkić koji daje meni od desetak raspoloživih akcija na čiju ćete se upotrebu brzo navići. Tu je zatim korisna opciju SnapTo Button koja automatski pomera kursor do aktivne kontrole formulara, što je korisno ako radite na mestu koje zahteva unos velike količine tipiziranih podataka (banke, pošte...). Pored nekoliko međumodela, seriju običnih miševa završava WWW-35 (FastNet Mouse) sa čak pet tastera i dva točkića za skrolovanje. Cena ovog modela ostaje u vrlo razumnim granicama i iznosi svega 470 dinara.

Serija bežičnih miševa obuhvata takođe pet modela sa različitim brojem tastera odnosno točkića i cenama od 900 do 1.000 dinara. Svi modeli imaju radio prenos na 27 MHz, koriste dva kanala za komunikaciju i 255 ID kodova. Primena ID kodova nije obavezna, pa ćete ih primenjivati samo ako u dometu prijemnika koristite više od dva miša. Ukoliko je prostor „prebukiran“ bežičnim miševima, moraćete da aktivirate ID kontrolu, što će malo smanjiti rezoluciju miševa usled povećanja protoka podataka.

Na kraju dolazi serija sve popularnijih, optičkih miševa čija je početna cena 670 dinara za osnovni model sa jednim točkićem i tri tastera. Najambiciozniji model je RFSOP-35, optički bežični miš vrhunskog kvaliteta koji košta svega 1.770 dinara, a pored besprekorne izrade treba pomenuti kuriozitet da je na „nosu“ miša konektor za napajanje koji je identičan sa onim koje koriste Nokia mobilni telefoni, a priložen je i kabl pomoću kog se baterije iz miša pune kroz USB port. Možete da punite miša i pomoću ispravljača za Nokia telefon, ali i da dopunite Nokia-u iz USB porta.

Nakon punjenja baterija, miš ima autonomiju od petnaestak dana, a jedino što vam može zasmetati je rigorozna štednja baterija. Miš, naime, brzo ode u stand-by režim, pri čemu se laser za čitavanje položaja potpuno gasi. Pošto nema očitavanja položaja, nema ni izlaska iz stand-by moda, pa ćete morati da pritisnete neki od tastera da bi se miš „probudio“, što nije uvek poželjna opcija. U softveru nismo pronašli nikakvo regulisanje mera štednje, pa će vam možda biti teško da se naviknete ako već koristite Logitech optičke bežične miševe. Ipak, s obzirom na to da A4Tech dobijate za svega trećinu cene „Mercedesa među miševima“, vredi ukalkulisati i cenu navikavanja.

Iako ne utiču mnogo na bolji rad vešmašine ili frižidera, miševi su deo računarskog inventara sa kojim se najviše družite i čijem izboru treba posvetiti pažnju. Miševi su samo deo proizvodnje A4Tech-a, čija je povoljna cena pre svega rezultat ulaganja u sopstveni razvoj. U nekoj od sledećih prilika pomenućemo još neka zanimljiva rešenja A4Tech-a – pre svega Anti-RSI (Repetitive Strain Injury) dizajn tastatura namenjen onima koji mnogo kucaju, ali nisu poklonici „prelomljenih“ (natural) tastatura.

Korisne adrese:

Telix
Episkopa Visariona 7, Novi Sad
tel: 021/4890-489
http://www.telix.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #80
preview
Očišćena struja
Dejan Veselinović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter