GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Važne odluke koje će uticati na poslovanje u 2003. godini vezane su za IT sektor. Pre svega, platni promet prelazi u banke - "dinosaurus" zvani SPP je možda imao i dobrih strana (dok se IT oprema, softver i ljudi u bankama ne uigraju, sanjaćemo o danima kada je uplata stizala istog dana), ali je bio inertan u prihvatanju novih tehnologija (tek jedan arhaični DOS program za plaćanje), pa se većina uplata obavlja virmanima. U borbi za komitente, banke će morati da ponude razne pogodnosti, među kojima očekujem i kvalitetna e-banking rešenja.

"Elektronski virman" i "elektronski izvod" treba integrisati u IT sistem kompanije, kako bi finansijske informacije pružale podršku pri odlučivanju. Otvara se i svet e-commerce-a: zašto robu i usluge ne biste naplaćivali (i) preko Interneta? S druge strane, potrošač u svakome od nas željno očekuje platnu karticu pomoću koje će kupovati na Web-u - banke su (skoro) spremne, pa smo krenuli u istraživanje. Rezultat? Plaćanje preko Interneta je konačno moguće, mada sve neće ići glatko. Dok smo kolegu Borisa Stanojevića, koji je uložio veliki trud da prikupi podatke o planovima banaka, zapitkivali može li ova ili ona kartica da se koristi na Mreži, dobijali smo odgovore tipa: "Može, ali banka to ne voli." Ili "Može, ali pre toga treba pozvati banku." Na logično potpitanje "Šta kažu čoveku koji ih pozove?" sledio je jednako logičan odgovor: "Ubeđuju ga da ne plaća na taj način."

Domaći bankari su nepotrebno zabrinuti - rizik od zloupotreba postoji, ali je tehnologija elektronskog plaćanja razrađena i funkcioniše već godinama. Ne treba se pozivati ni na nedostatak regulative - samo se ovde očekuje da biznis čeka na zakone, dok u svetu zakoni prate biznis. Klinton je potpisao zakon o elektronskom potpisu 30. juna 2000. (potpisao ga je elektronski, ali pre toga i perom, da ne bi bilo rekurzije), kada je e-commerce u Americi već cvetao. Uz donošenje dobrih odluka, uskoro ćete se pitati kako ste mogli da kupujete bez kartice i da poslujete sa virmanima, kao što se danas pitamo kako smo mogli da živimo bez Interneta.

Da bismo vam pomogli pri donošenju odluka, za početak decembra pripremamo seminar o planiranju, licenciranju i upotrebi softvera - PLUS 2003 (www.plus2003.com). Biće to prilika da sagledate mogućnosti koje vam nove tehnologije pružaju u poslovanju. Pratite, dakle, naše sajtove www.pcpress.co.yu i www.legalizacija.info i vidimo se 5. decembra, na stranicama "PC"-ja, ali i na seminaru!



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter