GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Nenad Batoćanin
Često govorimo o softveru kao našoj velikoj šansi, ali tu šansu nije lako iskoristiti bez male pomoći države. Ili bi barem država mogla prestati da smeta...  «pročitajte više»
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Kraj godine je zgodna prilika za kupovinu novih računara, pa smo na 16 poslovnih konfiguracija ispitali načine za oprevanje IT kutka vaše kancelarije.
preview
Milan Bašić
Kvalitet servera je izuzetno značajan čak i za najmanje informacione sisteme. Kako je tekao jedan projekat i šta je najzad izabrano?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Prevela me mala...
Saša Dimitrijević
Velike softverske kuće nam rado pomažu da legalizujemo softver. Pomozimo i mi njima da ga lokalizuju...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Vesti bez urednika
Zoran Kehler
Da li smo, zahvaljujući Internetu, bolje informisani nego pre i da li zaista koristimo priliku da istu informaciju sagledamo iz više uglova? Novi Google News servis predstavlja zanimljivu ideju, posebno za one koji "žive na Internetu", a i mobilni Internet bi mogao biti od pomoći...
nopreview
VOIP ispod kilta
Jelena Rupnik
U našoj tradicionalnoj "Razglednici iz Londona" saznaćete kakve veze sa kompjuterima mogu imati Gossard-ove tange, energetski napici ili škotski kiltovi...
nopreview
Bežični svet Logitech-a
Aleksandar Veljković
Logitech početkom oktobra tradicionalno okuplja novinare sa ovih prostora u Budimpešti, kako bi im prikazao svoju viziju budućnosti. Sledeća godina biće bežična...
nopreview
Kampanja na dobrom putu
Jelica Protić, Dejan Ristanović
Žan-Filip Kurtoa, stariji potpredsednik Microsoft-a koji je 10. oktobra posetio Beograd, posle razgovora u Vladi i susreta sa partnerima našao je vremena za opsežan intervju našem časopisu. Kako napreduje kampanja legalizacije i šta najveća softverska firma priprema za sledeće godine?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
3D diktat(ura)
Aleksandar Veljković
Grafička kartica Radeon 9700 je čudo koje je retko ko očekivao i kojim je ATi postao neprikosnoveni tehnološki lider u domenu 3D akceleracije, potisnuvši GeForce 4 u drugi plan. U čemu je tajna?
nopreview
Sony plejada
Branko Nikitović
Sony monitori su dugo bili "van fokusa" na našem tržištu, iako su predstavljali skrivenu želju mnogih kupaca. Zahvaljujući firmi "Pakom", Sony je sada pristupačan znatno širem krugu korisnika. Isprobali smo pet njihovih TFT (SDM-X52B, SDM-S81) i CRT (CPD-G220, CPD-E450, CPD-E550) modela.
nopreview
Usamljen na vrhu
Vladimir Cerić
Tek što smo pomislili da će se Maxtor uspavati na mestu tržišnog lidera, on je plasirao nove, usavršene modele. U očekivanju SerialATA diskova, isprobali smo Fireball3, DiamondMax Plus8, DiamondMax Plus9 i D70X-6L.
nopreview
Intel ili SiS?
Vladimir Cerić
Na tržištu Pentium 4 čipsetova sve jače pozicije osvaja i do sada marginalizovani SiS. Uporedili smo njegov najnoviji proizvod sa Intel-ovim rešenjima.
preview
Vladimir Cerić
DVD pisači polako "hvataju zalet", mada ih u našim prodavnicama i dalje nema baš previše. Zato smo se obradovali novom Asus-ovom DVD-R uređaju čija je oznaka DVR-104.
preview
Branislav Bubanja
Do sada smo predstavljali Fujifilm kamere, a sada ćemo otići korak dalje i, pored FinePix fotoaparata, predstaviti kućnu radionicu za izradu digitalnih fotografija.
nopreview
Da nebo (uvek) bude plavo
Milan Četić
Problem postizanja verne reprodukcije boja u procesu štampe star je koliko i postojanje fotografskog sloga. Kako današnja tehnologija odgovara ovom izazovu?
nopreview
Može li još brže?
Vladimir Cerić
Prvog predstavnika generacije 40-brzinskih CD-pisača već smo vam predstavili - bio je to Teac-ov CD-W540E. Sada su stigla i dva žestoka konkurenta: NEC NR-9100A i LG GCE-8400B.
nopreview
HP DesignJet 100
Milan Četić
Novi modeli plotera ne pojavljuju se baš svaki dan i ne privlače previše pažnje, jer su interesantni samo malom broju kupaca, a često su izuzetno skupi. Najnoviji proizvod firme Hewlett-Packard, DesignJet 100, predstavlja prvi pokušaj da se ploteri učine pristupačnim za šire tržište.
preview
Milan Četić
Minolta je poznata po proizvodnji kvalitetnih i robustnih fotokopira, ali proizvodi i jednako kvalitetne laserske štampače, kao što je PagePro 1200w. Iako pripada ekonomskoj klasi, štampač zadržava mnoge karakteristike tipične za skuplje uređaje ove vrste.
nopreview
Lexmark Forms Printer 2490
Milan Četić
Iako su im mnogi predviđali kraj, matrični štampači nisu "izumrli" pošto još nije pronađeno bolje rešenje za štampu na formularima sa više kopija. Lexmark-ov Forms Printer 2490 je prilagođen upravo firmama koje se bave špedicijom, carinskim poslovima, saobraćajem...
nopreview
Epson Stylus C42 i C62
Milan Četić
Epson-ova služba razvoja pokušava da demantuje tezu da su njihovi inkjet printeri nepogodni za štampanje teksta na običnom papiru. Da li su kod dva nova "kućna" modela, Stylus C42 i 62, ti napori dali rezultat?
nopreview
HP Photosmart 850
Milan Četić
Aduti novog Photosmart 850 su CCD od 4.1 megapiksela i odlična optika. Kakvi su rezultati?
nopreview
HP DeskJet 450C
Milan Četić
Da li vam je na putu potreban portabl inkjet, koji ipak nije igračka, a nije ni preskup? Isprobali smo HP DeskJet 450C.
nopreview
Panasonic KX P2130
Andrijana Todorović
Drugi matrični štampač koga ovog meseca testiramo, Panasonic-ov 24-pinac KX P2130, pored mogućnosti koje standardno karakterišu ovakve uređaje donosi i Super Quiet mod, kao i zanimljivi kontrolni panel...
nopreview
Philips bSURE XG1
Marko Mihajlović
Philips je projektor bSURE XG1 prilagodio visečasovnoj svakodnevnoj eksploataciji, pre svega u salama za predavanja. Inovacije su posvećene zaštiti najosetljivijeg dela projektora - lampe i produženju njenog "životnog" veka.
nopreview
Multipraktik plejeri
Branislav Bubanja
Predstavljamo nekoliko ekskluzivnih modela MP3 plejera neobičnog izgleda - firma Digital World je, osim osnovnih usluga, odlučila da otvori neke nove primene...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
D-Link DCS-1000W bežična kamera, alati za postavljanje optičkih kablova, Genius EasyTrack Optical trackball, Inform UPS, Logitech Mx300 Optical Mouse, Mustek gSm@rt minijaturni fotoaparat, Neo kućišta i miševi, Verbatim Company Card mini CD-ovi i komplet alata za servisiranje PC-ja.
nopreview
Office pero-lake kategorije
Dragan Grbić
Ako spadate u one koji ne koriste mnogo funkcija najjačeg paketa za poslovne primene Microsoft Office, isprobajte besplatnu alternativu: 602Pro PC Suite 2001.
nopreview
Hotel sa pet zvezdica
Marko Čule
Krajem avgusta objavljena je najnovija verzija čuvenog programa za animaciju - 3d studio max 5.0. Isprobali smo kvalitet i brzinu renderinga, udobnost novog okruženja kao i mnoštvo novih opcija.
nopreview
Stari znanac u novom ruhu
Ladislav Struharik
Profesionalne Web dizajnere obradovaće nova verzija paketa Macromedia Studio MX, a posebno novo izdanje njegovog glavnog aduta - stigao je Dreamweaver MX!
preview
Vlada Ćalić
Mandrake Linux odavno uživa reputaciju distribucije koja je najbliža običnim korisnicima, a u međuvremenu je stigla i verzija 9, još pogodnija za primenu u firmi.
nopreview
Još jedan Delphi
Jovan Bulajić
Delphi 7 ne donosi mnogo revolucionarnih noviteta, ali zaokružuje paket ponude novim mogućnostima za razvoj softvera ne samo za "običan" Windows, već i za Web, Linux i Microsoft.NET.
nopreview
Čitava mreža nadohvat ruke
Peđa Lalević
Osim što su krajnje praktični, softverski paketi za daljinski pristup i administraciju donose i velike uštede. Symantec-ov PC Anywhere je već četiri godine najbolje prodavani softver za daljinsku podršku. Sada je stigla verzija 10.5.
nopreview
Grafički poliglota
Bojan Stojanović
ACDSee je prerastao ulogu programa za pregled slika i evoluirao u minijaturni kontrolni centar iz koga se jednostavno upravlja grafičkim formatima. Verzija 5 predstavlja važan korak u tom smeru.
preview
Voja Gašić
Iako već spada u klasiku softvera za video obradu, Adobe Premiere mora da se bori sa konkurentima koji za nižu cenu nude zavidnu funkcionalnost. Da li je verzija 6.5 biti dobar adut u toj borbi?
nopreview
Korak unazad
Vladimir Cerić
Željno iščekivana verzija 3.0 popularnog Winamp-a nije izmamila samo komplimente - naprotiv, zamerki ima više nego pohvala, ali program svakako vredi pogledati...
nopreview
Undelete na XP-u
Mihailo Đorić
Vreme Windows-a 9x (na opštu radost) polako ali sigurno prolazi, a na scenu dolaze NT derivati. Novi Windows, ipak, donosi i neke stare probleme: kako, recimo, da spasete greškom obrisani fajl?
nopreview
Encarta Deluxe 2003
Peđa Lalević
Nije lako svake godine unapređivati proizvod koji je već mnogo puta ocenjen kao "gotovo savršen". Zato je Microsoft priredio paket Encarta 2003 u tri verzije, koje se razlikuju kako po gabaritu tako i po ceni...
nopreview
YU slova na Internetu
Bojan Stojanović
Savremeni operativni sistemi i programi omogućavaju da u elektronskoj pošti i na Web stranama koristimo ne samo YU latinična slova, već i srpsku ćirilicu. Nije, ipak, sve uvek jednostavno...
nopreview
OSL računice
Dejan Ristanović
Nastavljajući analizu Microsoft-ove ponude tokom legalizacione kampanje, ovoga puta opisujemo modele licenciranja i objavljujemo proračun cena za firme raznih veličina koje su odlučile da licenciraju softver. Tu su i odgovori na brojna pitanja čitalaca.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
FlashFXP, KazaA, System Analyzer i Vexira AntiVirus.
preview
Boris Stanojević
Posle više godina zaostajanja za svetskim trendovima, roba i usluge se konačno i kod nas mogu naručivati i plaćati preko Interneta... naravno, uz pravu platnu karticu. Obišli smo domaće banke i prikupili informacije: ko izdaje koju karticu, pod kakvim uslovima, i može li se kupovati preko Interneta.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Managing a Meeting i Engleski za decu.
nopreview
Devojčica na terapiji
Tamara Skrozza
Poznato vam je da neki tekstovi u nekim novinama utiču na politieku scenu i na estradu, ali teško možete pretpostaviti kako jedan tekst objavljen u "PC"-ju može od vašeg života napraviti dramu...
nopreview
Izlog knjiga
Bojan Stojanović, Jelica Protić
"Kosmos u orahovoj ljusci" i "E-business, E-challenge".
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Svih 10 poznavalaca binarne računice tvrde da u rezervi treba imati špil karata za pasijans u slučaju da vaš ilegalni (ali funkcionalan) softver zakaže, pa morate da pređete na besplatni softver koji vredi koliko i košta. Odsurfujte zatim na nepokretnom mišu i u moru Intel-ovih procesora potražite vaš tip devojke...
nopreview
Excel 2002 - Programiranje za početnike
Branko Nikitović
Savremeni komercijalni programi su moćni i prebogati opcijama, ali ponekad vam jednostavno nisu dovoljnji. Ako iz svog računara želite (ili morate) da izvučete "dodatne kapacitete", pribeći ćete programiranju. Ovaj specijalni dodatak će vam pomoći u tome - kroz niz primera, izlažemo osnove VBA, programskog jezika ugrađenog u Microsoft Excel.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter