GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sobna fotolaboratorija
Branislav Bubanja
Do sada smo predstavljali Fujifilm kamere, a sada ćemo otići korak dalje i, pored FinePix fotoaparata, predstaviti kućnu radionicu za izradu digitalnih fotografija.
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sobna fotolaboratorija

Štampač NX-500 spada u FinePix seriju, ali se može koristiti sa bilo kojim digitalnim fotoaparatom. Ako ga povežete sa računarom, digitalni fotoaparat će vam biti potreban samo za fotografisanje. Ukoliko pak posedujete digitalni fotoaparat i jedan ovakav digitalni štampač, imaćete zaokruženo rešenje.

Štampač smo „uparili“ sa fotoaparatom FinePix 2800 Zoom, koji je predstavljen u našem letnjem broju. Da se podsetimo: to je kamera metalik-sive boje, teška 390 grama, sa CCD-om rezolucije 2.1 megapiksel (maksimalna rezolucija fotografije je 1.600×1.200 tačaka), ima LCD ekran dijagonale 1.8“ sa 62 hiljade piksela, 6x optički zum i koristi SmartMedia kartice za skladištenje fotografija u JPEG formatu (Exif 2.1 format obezbeđuje i čuvanje dodatnih informacija koje će biti od koristi prilikom štampe).

Instant fotografije

Često poželimo da bar neku od fotografija imamo u papirnom obliku. Za prvu pomoć može da posluži neki inkjet štampač, naravno uz upotrebu foto-papira. Druga varijanta je da snimite slike na CD i odnesete ih u foto-radnju. U prvom slučaju kvalitet fotografija je približan ali ne i jednak fotografskom kvalitetu, a i fotografije često kraće traju nego one „prave“. U drugom slučaju se dobija prava fotografija, ali korisnik mora da „prošeta“, plaćajući komercijalnu cenu usluge.

Šta biste rekli kada bi vam neko ponudio mogućnost da svoje digitalne fotografije sami razvijate, na pravom foto-papiru i to u svojoj sobi? To obezbeđuje Fuji FinePix Printer NX-500, štampač specijalno napravljen za „razvijanje“ digitalnih filmova, koji može da radi samostalno ili da informacije prima od računara. Printer je kompaktnih dimenzija (270×80×290 mm), a na prednjoj masci su postavljene sve potrebne komande za kontrolu i štampanje fotografija. Na sredini su postavljena vratanca kroz koja se ubacuje kaseta za foto-papir. Levo od njih je power taster, a na desnoj strani uočavamo slot za ubacivanje SmartMedia kartice, koja je neophodna kada štampač radi samostalno. Ispod slota je četvoropoložajni kursorski taster, a sa njegove leve i desne strane su postavljena četiri tastera za podešavanje opcija. Na dnu su dva tastera za zumiranje, a blizu desne ivice tasteri za izbor moda štampe, četiri diode koje signaliziraju aktivni režim rada i USB port za povezivanje sa računarom. Na zadnjoj strani su priključak za napajanje, kompozitni video izlaz (za povezivanje sa televizorom) i veliki ventilator.

Ako je uređaj povezan sa računarom, celokupna priprema za štampu može da se izvrši na PC-ju, pri čemu se NX-500 koristi kao i bilo koji drugi štampač. Mnogo je interesantnija varijanta samostalnog rada: kontrola i priprema za štampu se tada radi na samom štampaču, a sve se prikazuje na televizoru. Naravno, u štampač najpre treba ubaciti i memorijsku karticu sa fotografijama.

Pored standardne štampe, FinePix NX-500 nudi široki izbor podešavanja fotografija i dodavanja specijalnih efekata. Preko intuitivnog on-screen menija koji se prikazuje na televizoru možete birati između nekoliko modova štampe (normalna fotografija, index print, dve ili četiri slike na jednom listu papira, kreiranje kalendara...). Od efekata koji će se koristiti na fotografiji moguće je implementirati cross filter, sepia tone itd.

Printer koristi novi metod suve štampe koji ne zahteva mastilo: Fujifilm je za potrebe ovog štampača razvio Thermo-Autochrome (TA) tehnologiju koja kao krajnji rezultat daje izvrstan kvalitet i rezoluciju fotografije. Princip je da se papir pobudi tako da sam generiše boje. Naravno, to mora biti specijalni TA papir koji, pored ostalih specifičnosti, ima veći sjaj. Rezultat su kvalitetnije fotografije sa boljim kontrastom i mnogo finijim gradijentima boje.

Thermo-Authochrome

Zadržimo se malo na Thermo-Authochrome sistemu koji je Fuji razvio za ovaj printer. Na papiru se nalazi pet nezavisnih slojeva. Kao podloga se nalazi bazni sloj, a iznad njega su redom Cyan, Magenta i Yellow slojevi sa pigmentima. Na vrhu je postavljen zaštitni termo-otporni sloj. Svaki od unutrašnjih slojeva sa bojom je osetljiv na određenu temperaturu. Kada se izloži toj temperaturi, sloj ispušta pigmente koji se skupljaju ispod zaštitnog termo sloja. Potrebna su tri prolaza sa različitim temperaturama (za svaku boju po jednom) da bi se fotografija u potpunosti razvila. Krajnji rezultat je snimak sa 16.7 miliona boja. Papir se kupuje u kutijama od po 10 ili 20 komada i smešta u kasetu. Maloprodajna cena printera je 28.644 dinara. Papir se posebno kupuje i košta od 450 do 500 dinara za 20 listova, u zavisnosti od vrste papira. Početna ulaganja jesu nešto veća, ali kvalitetne digitalne fotografije razvijene u vašoj sobi vredi platiti...

SLEDEĆI TEKST U PC #83
preview
Minolta PagePro 1200w
Milan Četić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter