GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Minolta PagePro 1200w
Milan Četić
Minolta je poznata po proizvodnji kvalitetnih i robustnih fotokopira, ali proizvodi i jednako kvalitetne laserske štampače, kao što je PagePro 1200w. Iako pripada ekonomskoj klasi, štampač zadržava mnoge karakteristike tipične za skuplje uređaje ove vrste.
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Minolta PagePro 1200w

Proizvođača laserskih štampača ima više nego proizvođača inkjet-ova. Glavni razlog je u tome što su mnogi proizvođači laserskih štampača to postali nakon što su uspeli na tržištu fotokopir mašina. Jedan od takvih je Minolta, poznata po proizvodnji izuzetno kvalitetnih i robustnih fotokopira. Ista firma pravi i jednako kvalitetne laserske štampače, kao što je PagePro 1200w, low-end model u ponudi koji zadržava mnoge karakteristike tipične za skuplje modele. Radi se o proizvodu pouzdane mehanike koju i neki drugi proizvođači koriste kao osnovu za svoje laserske štampače.

Minolta se opredelila za koncept odvojenog fotoosetljivog valjka i kasete sa tonerom, kako bi se postigla niža cena štampe po strani. Kod laserskih štampača valjak je projektovan tako da može da izdrži i tri puta veći obim štampe od onog koji je definisan kapacitetom tonera. Cena tonera kod PP 1200w, koji ima kapacitet 6.000 strana, vrlo je niska, a cena fotoosetljivog valjka je blizu ceni tonera, pa je jasno da se na PagePro 1200w u svakom slučaju može postići niska cena štampe. Rezolucija je punih 1.200 dpi, pa je kvalitet štampe teksta vrhunski, dok bi kvalitet fotografija mogao da bude i bolji, jer je na nivou drugih low-end štampača, koji po pravilu rade u 600 dpi.

I brzina štampe je visoka za ekonomsku klasu i iznosi 12 strana u minuti. PP1200w je GDI štampač, što mu obezbeđuje relativno nisku cenu, ali i donosi neke probleme. Jedina suštinska zamerka ovom štampaču je da njegov drajver ponekad, ako je instaliran uz neke druge PCL drajvere, može da pravi probleme u Office aplikacijama. Rešenje je u ponovnoj instalaciji drajvera – bitno je da Minolta drajver bude poslednji instaliran.

PagePro 1200w ima paralelni i USB interfejs, a specijalnost mu je mogućnost dodavanja još jedne kasete za papir (kapaciteta 500 listova), sa kojom se postiže ukupan kapacitet od 650 listova. Nosač papira na standardnom otvoru za ulaganje može da se zatvori i tako uštedi na ionako maloj površini stola koju PP1200w zauzima.

PagePro 1200w je odličan personalni laserski štampač, koji osim niske cene štampe obećava i dugotrajan rad, o čemu svedoči maksimalni deklarisani mesečni obim štampe od čak 15.000 strana. U low-end konkurenciji ovo je jedan od najboljih, ali i najskupljih modela na tržištu.

Cena: 300 evra

Korisne adrese:

Birotehnika
tel: 011/3544-256

SLEDEĆI TEKST U PC #83
preview
Linux i OpenOffice u firmi
Vlada Ćalić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter