GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
DVD za strpljive
Vladimir Cerić
DVD pisači polako "hvataju zalet", mada ih u našim prodavnicama i dalje nema baš previše. Zato smo se obradovali novom Asus-ovom DVD-R uređaju čija je oznaka DVR-104.
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

DVD za strpljive

Za one kojima se oznaka ovog modela učinila poznatom, sledi objašnjenje: u pitanju je „prerušeni“ Pioneer-ov pisač. Asus-ovi inženjeri nisu se potrudili čak ni da promene oznaku u firmware-u, pa se ovaj pisač u BIOS-u uredno prijavljuje kao Pioneer. No, sve je to manje važno – bitan je napredak tehnologije koji je očigledan, mada DVD pisač i dalje boluje od nekih „dečjih bolesti“, među kojima posebno izdvajamo brzinu (sporost) rada.

Muke po standardima

I dok je kod standarda vezanih za CD medije situacija potpuno jasna, sukob između DVD foruma sa jedne i nekolicine velikih proizvođača optičkih uređaja sa druge strane, doveo je do pojave dva međusobno nekompatibilna standarda.

Grupacija kompanija (među kojima je i Pioneer) koja podržava odluke DVD foruma uvela je DVD-R/RW standard (crtica između se čita kao „minus“). Problemi u samoj tehnologiji upisivanja na DVD i u donošenju odgovarajućih standarda doveli su do toga da se i posle više godina razvoja nije odmaklo dalje od 2x brzine. Da podsetimo, kod DVD-a nije u pitanju ista brzina kao kod CD uređaja; ovde brzina od 1x označava protok od 1.380 kBps. Sony i HP forsiraju DVD+R/RW standard koji napreduje malo brže i stigao je do brzine od 2.4x, a i njihova čitljivost u DVD plejerima se u zadnje vreme poboljšala.

Videvši da su nesuglasice dovele do smanjenja prodaje, neki proizvođači su plasirali uređaje koji i čitaju i pišu po oba standarda. Jedan od njih je NEC, a svoj model najavio je i Sony. Za sada je omogućeno samo čitanje medija iz konkurentskih tabora, pa i ovaj Asus čita DVD+R/RW diskove, mada to nije eksplicitno navedeno.

Zbog visokih zahteva po pitanju preciznosti neophodne za pisanje po DVD-ovima, pisač koristi prilično spor glavni motor i prateću mehaniku. To je prouzrokovalo da se čitanje DVD naslova obavlja (za današnje termine zastarelom) brzinom od 6x, dok je kod dual-layer i DVD-R/RW diskova situacija još nepovoljnija – brzina čitanja je tada samo 2x, što ume da dovede do zastajkivanja i trzaja. Srećom, problema sa čitljivošću diskova nema, pa se ovaj uređaj može ravnopravno koristiti i kao (nešto sporiji) DVD čitač.

Slična situacija je i kod „običnih“ kompakt-diskova. Sertifikovana brzina za čitanje CD-R i RW medija je 24x, što je ovaj uređaj na testovima čak i prevazišao. Nešto niža brzina u odnosu na današnja merila ima i dobru stranu – čitanje oštećenih diskova je besprekorno, na čemu mu mogu pozavideti i popularni CD čitači.

Polako, a ponekad i sigurno

Problema sa upisom na klasične CD medije nema – ako zanemarimo brzine tipične za prethodne generacije pisača (8x za CD-R i 4x za CD-RW diskove), sve se odvija glatko i bez problema. Značajno je prisustvo buffer underrun zaštite, jer je ugrađeni bafer kapaciteta samo 2 MB. To kod klasičnih CD medija ne predstavlja problem, ali može biti važno kod upisa na DVD-ove.

Kapacitet DVD-R diskova je 4.7 GB, pa je i vreme potrebno za upisivanje podataka značajno. Iako ima mogućnost upisa DVD-R diskova brzinom od 2x, ovaj Asus-ov pisač je odbijao da piše brzinama većim od 1x, nezavisno od vrste i kvaliteta medija koje smo mu ponudili. To znači da je za upis punog diska potreban jedan sat, što nas podseća na doba kada su se pojavili prvi CD pisači, tromi i povremeno problematični. Ovo zadnje se najviše odnosi na upisivanje na DVD-RW medije, gde se ponekad desi da se uređaj jednostavno „zaglupi“, pa pomaže samo nasilno zatvaranje programa. Ovaj bag je potvrđen i od strane Pioneer-a, a srećna okolnost je što se ne pojavljuje kod „jednokratnih“ DVD-R diskova.

Pisač je stigao u punom pakovanju, pomalo neuobičajenom za naše tržište. Osim IDE i audio kabla, u paketu stiže i metalni dodatak kojim se otvaraju vratanca uređaja u slučaju problema. Tu je i detaljno uputstvo, uz prateće aplikacije i prazne medije. Softver je već nezaobilazni Nero, a na drugom disku se nalaze programi kompanije CyberLink namenjeni manipulaciji DVD materijalima i, naravno, Asus DVD plejer.

Očekujemo napredak

Upis na DVD-ove i dalje predstavlja novu tehnologiju, kojoj moramo oprostiti neke „bubice“. Kupovinu za sada preporučujemo korisnicima koji imaju potrebu za čestim backup-om velike količine podataka ili vlasnicima DV kamera koji žele da sačuvaju svoje srećne momente na nečemu sigurnijem od hard diska i praktičnijem od desetina CD-ova. U svakom slučaju, poželjno je pored Asus-a DVR-104 imati i još jedan optički uređaj, makar to bio samo običan CD čitač, koji bi služio za svakodnevne potrebe. A kada nabavite DVD diskove, koji su svakoga dana sve jeftiniji, naoružajte se strpljenjem pa... prijatno rezanje! Cena samog uređaja je oko 400 evra, a DVD-R diskove smo kupovali za oko 300 dinara.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #83
preview
Sobna fotolaboratorija
Branislav BubanjaRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter