GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kasna premijera
Voja Gašić
Iako već spada u klasiku softvera za video obradu, Adobe Premiere mora da se bori sa konkurentima koji za nižu cenu nude zavidnu funkcionalnost. Da li je verzija 6.5 biti dobar adut u toj borbi?
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kasna premijera

Adobe često izbacuje „i po“ verzije svojih softverskih paketa, ali relativno brzo nakon njih izlazi i verzija sa nulom na kraju. Promocija paketa Premiere 6.5 možda znači da se intenzivno radi na verziji 7.0, ali U-Lead i Sonic Foundary (Vegas Video) ne sede skrštenih ruku – tržišni lider treba da ponudi barem ono što ostali već imaju.

Dopuna paketa

Pošto instalirate Premiere 6.5, nećete primetiti značajniju funkcionalnu razliku u odnosu na prethodnu verziju, iako Adobe naglašava real-time preview i na sistemima bez specijalizovanog hardvera.

Obradovaće vas dodaci za obradu zvuka – sada možete primeniti ekvilajzer na bilo koju pojedinačnu audio traku ili, u skladu sa trendovima, možete da joj dodate ambijent. Začuđujuće je da ovi dodaci postoje samo u PC verziji, što može da bude signal da se obrada video fajlova bespovratno seli sa Macintosh-a na PC. Međutim, ne postoji mogućnost da u krajnjoj instanci dobijete nešto više od stereo zvuka, što otežava ozbiljniji rad na DVD naslovima.

(kliknite za veću sliku)

Ako ste do sada mogli da se žalite da je modul za titlovanje suviše siromašan opcijama, čeka vas veliko iznenađenje. U modul je ugrađen dobar deo ImageReady mašinerije, što omogućava ne samo dodavanje zanimljivih slovnih titlova, već i animaciju vektorskih objekata. Na raspolaganju su detaljna tipografska podešavanja, poput doterivanja kerninga ili bazne linije, 2D doterivanja sa bojenjem, preciznim lepljenjem tekstura ili dodavanjem unutrašnjeg i spoljnog outline-a, zatim 3D efekti poput odsjaja ili senke, a u nekim slučajevima možete se čak igrati i sa vremenom – teksture mogu da se pokreću i okreću sa objektom ili je objekat prosto „maska“ ispod koje se vidi tekstura ili video. Sada uz pomoć titlera možete da napravite efektnu video sekvencu (npr. reklamu) za koju vam nije potreban nijedan kadar snimljen video kamerom.

Sve što ima rupu...

Prateći trendove video softvera, Premiere je morao što pre da uvede pristojan modul za izvoz MPEG materijala, a to znači pripremu VCD, SVCD, DVD i cDVD materijala koji se zatim direktno prebacuju na odgovarajuće medije. Da bi procedura mogla da se obavi iz ovog paketa, priložena je i LE verzija poznatog paketa DVDit! kojim se pripremljeni materijal lako prebacuje na CD ili DVD (naravno, neophodan je odgovarajući pisač), pošto se prethodno označe poglavlja i dodaju slike, natpisi i sistem menija koji će biti dostupan i sa samostalnih VCD i DVD plejera.

(kliknite za veću sliku)

Adobe nije razvijao modul za izvoz MPEG materijala, već je taj posao poverio nemačkoj firmi MainConcept, poznatoj po kvalitetnim MPEG i MJPEG kodecima. Sa strane korisnika, ovaj modul podseća na već postojeće module koji vremensku osu Premiere-a izvoze u Real i Windows media datoteke. Funkcionalno, modul je znatno opširniji i omogućava brojna podešavanja, počevši od izbora video standarda u kome se snima (NTSC ili PAL), preko izbora kompresije (MPEG1 ili MPEG2), do preciznog izbora kombinacije video i audio potformata. Iako u podešavanjima enkodera i VCD/DVD standarda možete ići do najsitnijih detalja, ne savetujemo vam da se odvajate od prve strane gde se određuje video standard, medij za snimanje i (eventualno) tip prikaza. Ni to obično ne treba dirati, pošto je interlace prikaz standard u gotovo svim zemljama Evrope. Opcija prikaza „cele“ slike odjednom, bez interlace-a, može u prvi mah zvučati kao primamljiva opcija jer je za oko prirodnije da prima progresivnu sliku poput one koju daje filmski zapis, ali je pitanje da li je tako nešto svrsishodno – za to biste morali imati HD televizor, a već sada takvi televizori imaju mogućnost da prepleteni TV signal interno konvertuju u progresivni pre prikazivanja.

MainConcept instalira MPEG1/MPEG2 dekoder na sistemskom nivou, pa će, na primer, Media Player moći da reprodukuje i MPEG2 materijal (što automatski ne znači i DVD). Svi poznati standardni programi za gledanje DVD-a dekodiranje obavljaju primenom DirectVideo filtera, pa nikada ne dolazi do kolizije novog kodeka i komponenti DVD plejera.

Skrivena realnost

Preview sada zbilja možete dobiti bez renderovanja ali će se većina korisnika namučiti dok ne dođe do te opcije. Mogućnost koja je do sada bila na raspolaganju samo vlasnicima prilično skupih kartica (i to samo za one efekte i prelaze koje hardver podržava) aktivira se za svaki projekat pojedinačno u Project Properties panelu, u sekciji Keyame and Rendering. Ne shvatam zašto opcija nije aktivna, jer real-time pregled radi pristojno i na slabijim konfiguracijama.

Nabrojane novine u paketu Premiere ne čine neki revolucionarni pomak. Istina je, međutim, da je sve manje poslova za koje treba posezati za dodatnim alatima, bilo da pripremate video za TV ili filmsku produkciju, Internet, multimedijalno ili filmsko CD/DVD izdanje. Sledeća verzija će, verujem, biti potpuno zaokružena celina kojoj ćemo posvetiti znatno više pažnje.

SLEDEĆI TEKST U PC #83
preview
Kart(ic)a za e-commerce
Boris Stanojević


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter