GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #83 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vaš poslovni PC
Aleksandar Veljković
Kraj godine je zgodna prilika za kupovinu novih računara, pa smo na 16 poslovnih konfiguracija ispitali načine za oprevanje IT kutka vaše kancelarije.
- PC #83 (Novembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vaš poslovni PC

Sklopiti "najjači" PC računar u današnje vreme i nije tako težak posao, ako raspolažete dovoljnim budžetom. Uz najskuplje komponente i malo truda u podešavanju, imaćete PC koji besprekorno radi bilo šta i koji će impresionirati vaše prijatelje i poslovne partnere. Međutim, racionalno koncipiranje poslovnog računara zahteva malo trezvenije razmišljanje, naročito kada se radi o opremanju većih mreža. Iskusan IT menadžer neće razmišljati isključivo o sastavu računara, već i o efikasnosti tehničke podrške (bilo u samoj firmi ili kod proizvođača), potencijalnim rizicima od otkaza komponenti, kao i o što efikasnijem uklapanju novih jedinica u postojeću mrežu.

Računar u kancelariji treba da obezbedi produktivan rad, uz uštedu vremenena i novca. Zato se on posmatra iz drugačije vizure od kućnog centra za zabavu, pa se primat daje nekim drugim kvalitetima. Uputivši poziv domaćim distributerima da na test pošalju optimalnu biznis konfiguraciju, imali smo na umu perspektivu iz koje ćemo ocenjivati računare. Neki će se možda i razočarati, poput učenika koji u školi napiše sjajan literarni rad, ali dobije slabiju ocenu jer je promašio temu. Trud da se napravi "šarena" poslovna konfiguracija za prekraćivanje kancelarijske dokolice nećemo sankcionisati, ali kvalitete koji su nebitni za poslovnu konfiguraciju jednostavno nećemo bodovati.

Osnovni kvaliteti poslovnog PC-ja

Poslovni računar ne mora da bude izrazito brz - korišćenje najbržih (pa samim tim i najskupljih) procesora je u današnje vreme neracionalna investicija. Office aplikacije, pa čak i programi za obradu slike ili DTP, dobro rade i na nekoliko generacija starim (i značajno sporijim) računarima. Količina memorije takođe nije ključna, ali je neki optimuum u današnje vreme 256 MB; 128 MB je donja granica, dok sa 512 MB ne dobijamo dovoljno u performansama.

Ni kapacitet diska nije mnogo bitan, pošto datoteke sa kojima se obično radi u poslovnom okruženju nisu glomazne, a često se nalaze i na serveru. Dakle, 30 do 40 GB, što su danas najmanji diskovi koji imaju smisla, sasvim je dovoljno. Neki će posegnuti za RAID sistemima koji su poslednjih godina jako popularni, ali su oni potrebni samo kod radnih stanica namenjenih video produkciji i sličnim poslovima; RAID poskupljuje računar još jednim diskom i zahteva posebnuj matičnu ploču (ili dodatni RAID kontroler), drugačije kućište (u koje bi stala ploča većih dimenzija i dodatni disk, dodatni sistem za hlađenje itd), što menja koncept poslovnog računara. Uz savremeni 7200 rpm disk, podizanje sistema i druge operacije su dovoljno brze i odgovaraju onome što su pre samo godinu dana obezbeđivale RAID konfiguracije.

Akcenat treba staviti na kvalitet i ergonomiju tastature i miša, kao i kvalitet ekrana. Svaki, makar i najmanji gubitak oštrine ili treperenje slike smetaju koncentraciji i prave probleme nakon višečasovnog rada. Zato su TFT monitori sve češće deo biznis konfiguracija. Dalje, nivo buke koju proizvodi računar je veoma bitan; u kancelariji sa više radnih stanica bučni ventilatori ometaju rad. Uostalom, poznato je da se čovek u potpunoj tišini najbolje koncentriše.

Kancelarijski prostor je dragocen, na stolovima obično nema mesta za sve što želimo na njih da stavimo, pa PC treba da bude što kompaktniji. Pritom kancelarijska radna stanica najverovatnije neće biti proširivana nekim "egzotičnim" hardverom, pa široke mogućnosti ekspanzije mogu da se žrtvuju zarad dimenzija. Najzad, u današnje vreme se mnogo ulaže u imidž i marketing, napušten je "socrealistički" izgled poslovnog prostora, ni PC ne može više da bude kutija bež boje. Dizajn je sve važniji, čega su instrani proizvođači računara itekako svesni.

Trendovi za 2003. godinu

Kako, na osnovu onoga što smo videli na ovom testu, izgleda idelan poslovni PC za narednu godinu? Pre svega, uočavamo potpunu dominaciju Intel-a, što ni ranije nije bilo neobično kada se radi o poslovnim konfiguracijama: od 16 testiranih računara, samo dva su koristila AMD procesor. Zašto se IT menadžeri radije odlučuju za naručivanje računara sa Intel procesorima? Oni se, pre svega, oslanjaju na proizvođača čija je statistika otkaza provereno povoljna (ne postoje ni dokazi da su AMD procesori manje pouzdani, ali iskusan IT menadžer će uvek izbegavati eksperimente). Dalje, kod Intel-a ima manje problema sa pregrevanjem, pa se Pentium procesori mogu hladiti i pasivnim hladnjacima, što smanjuje cenu i buku. To što su AMD procesori brži od svojih Intel pandana (a pritom značajno jeftiniji) u ovom odmeravanju ne znači mnogo; već smo konstatovali kako je brzina današnjih računara iznad zahteva poslovne primene.

Kad smo već kod brzina, nije zgoreg konstatovati da su ovogodišnji računari za faktor 2 brži od prošlogodišnjih. Većina računara na testu zasnovana je na Pentium 4 i Celeron procesorima u rasponu 1.6-2.0 GHz, uz dva sporija izuzetka (Celeron i Duron na "svega" 1.2 GHz) i jedan Pentium 4 u B varijanti (533 MHz magistrala) koji radi na čak 2.4 GHz.

Apsolutni favorit PC proizvođača po pitanju seta čipova je i845G/GL. Reč je o čipsetu za Pentium 4 i Celeron procesore sa izvanrednim odnosom cene i performansi, sa integrisanom grafikom, zvukom i mrežom) - idealno za poslovne računare. Usudićemo se da prognoziramo da bi broj prodatih ploča sa ovim čipsetom i njegovim budućim derivatima mogao da ugrozi čak i "legendarni" BX.

TFT monitori su se izborili za mesto u poslovnom svetu, ali se pojedini proizvođači još uvek ustručavaju da ih ponude kao standardnu opciju, verovatno zbog razlike u ceni - za razliku u ceni u odnosu na CRT može se ponuditi skener, štampač ili neki uređaj koji ih objedinjuje. Nezahvalno je presuđivati koji je smer razmišljanja logičniji, ali je izvesno da TFT preuzima tržištr PC ekrana.

Što se tiče diskova, naše tržište, uvek bilo sklono "fetišiziranju" jednog proizvođača, opet ima apsolutnog favorita: Maxtor-ovi modeli se nalaze u svim testiranim konfiguracijama koje su sklopljene u našoj zemlji. Stiglo je i nekoliko računara svetskih brendova (IBM, Compaq, Dell, Fujitsu-Siemens), kod kojih smo videli i diskove firmi Samsung, Seagate i IBM). Bilo kako bilo, novi modeli Maxtor diskova su veoma brzi, tihi i pouzdani, tako da njihova apsolutna dominacija na našem tržištem ne predstavlja problem.

Izgled PC-ja se definitivno menja. Vraćaju se desktop kućišta (položena), a bež boja više nije u modi - crne i srebrne komponente izgledaju daleko efektnije i ozbiljnije, dok je šarena providna plastika, verovatno zbog pomalo kič efekata koje proizvodi, gotovo odumrla. Ogromna kućišta u kojima ima mesta za sve i svašta ustupaju mesto slimline modelima koji su taman onoliko veliki koliko je potrebno da u njih stanu inicijalno predviđene komponente. Trendove postavljaju Compaq/HP, Dell i druge velike firme, dok domaći proizvođači pokušavaju da ih prate.

Prodaja računara je u znaku legalizacije softvera, pa su isporučioci koji uz svoje PC-je nisu isporučili licencirani Windows (najčešće XP Professional u OEM verziji) u ubedljivoj manjini. Plaćanje softvera je jedan od razloga zbog koga su cene računara nešto više, ali nemojte računati na to da ćete "bolje proći" ako se opredelite za ponudu onih koji ne isporučuju licencirani Windows: dodajte na traženu cenu u proseku oko 13000 dinara, koliko će vas približno izaći nabavka legalnog operativnog sistema bilo kroz program legalizacije ili u OEM verziji. Vrlo brzo ćete shvatiti zašto u firmi ne možete da koristite nelegalne kopije operativnog sistema, kako je godinama bio slučaj.

Kako smo ocenjivali?

Podaci koje ćete pronaći u tabeli ocena, uz kratke tekstualne opise samih konfiguracija, biće dovoljni da steknete precizniju sliku o osobinama testiranih računara. Svaka od kategorija nosi od 1 do 10 bodova, a verujemo da većini njih nisu potrebna dodatna pojašnjenja. PC Performance Index predstavlja koeficijent ukupnih performansi računara, koji proračunavamo na osnovu 8 parametara vezanih za performanse procesora, memorije i disk podsistema.

Preostalih 11 kvalitativnih parametara vrednovano je ocenama od 1 do 10, na osnovu našeg utiska. Parametre smo izabrali tako da do izražaja dođu faktori koji su bitni za poslovni računar, dok oni koji potenciraju specifične kvalitete kućnih konfiguracija uopšte nisu uzimani u obzir. Ukupni zbir poena dobijen je sabiranjem 11 ocena sa udesetostručenom vrednošću indeksa performansi, dok je odnos cena/kvalitet dobijen deljenjem sakupljenog broja poena sa cenom (x1000). Da bismo osigurali ravnopravnost svih učesnika, kod onih firmi koje nisu isporučile licencirani OS pri kalkulaciji prvo smo na osnovnu cenu dodavali 13000 dinara, a zatim na osnovu te cifre računali indeks.

Boox Computers
Computer Dream
Cores
Desk
EuProsoft
Informatika
Jugodata
List Computers
MD&Profy
OnLine Computers
Pakom
PC Centar
Pin Computers
Saga
Sampro
Tehnicom

Za detaljan prikaz 16 konfiguracija, tabele karakteristika i performansi, ocene i preporuke, pogledajte novembarski broj časopisa "PC"



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter