GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #84 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Čarolije za particije
Bojan Stojanović
PartitionMagic 8 prati savremene diskove ogromnih kapaciteta, nastavljajući dobru tradiciju svojih prethodnika.
- PC #84 (Decembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Čarolije za particije

Današnji PC računari sa Pentium 4 procesorima i Windows XP operativnim sistemima brži su i moćniji od predaka, ali poreklo ne mogu da sakriju. Mesto na kome računarska „genetika“ dolazi do izražaja jesu particije – vratite se unazad koliko god želite i uvek ćete na disku IBM kompatibilnog PC-ja naći najmanje jednu i najviše četiri particije. Particije su nekada smatrane zabranjenom zonom, nedodirljivim strukturama podataka na koje korisnik nije nikako mogao da utiče, osim da ih formatira, izbriše ili napravi nove. Bile su to destruktivne operacije, razmerno retko potrebne u običnom radu. Nije postojao nijedan regularan način da se postojeća particija smanji i tako oslobodi prostor za novu particiju ili da se uradi bilo šta slično, a da se ne ugrozi integritet podataka.

Firma PowerQuest se hrabro uhvatila u koštac sa particijama i pokazala da se sa njima može raditi sigurno i jednostavno. Štaviše, apstraktni koncepti organizacije podataka na disku su, zahvaljujući programu PartitionMagic, postali dostupniji i razumljiviji korisnicima. Osma verzija ovog programa donosi mnogo novih pogodnosti koje povećavaju upotrebljivost i oslobađaju dodatnu snagu.

Hod po particijama

Novi PartitionMagic je u grafičkom pogledu usklađen sa standardima Windows-a XP. Poslovi koje često obavljamo izdvojeni su u posebnu paletu koja omogućava brz i neposredan pristup. U operacije koje se na ovaj način mogu pokrenuti spadaju kopiranje i promena veličine particije, instaliranje novog operativnog sistema (tom prilikom se automatski pravi nova particija), spajanje dve particije itd. Ne moramo čak ni da razmišljamo u domenu konkretnih zadataka, već particije možemo tretirati kao objekte. U tom slučaju na raspolaganju su nam opcije kao što je podela jedne particije na dve zasebne, sve konverzije na relaciji FAT-FAT32-NTFS, kao i oporavak nehotično izbrisane particije.

Podržane su particije do 160 GB, što je za sada sasvim dovoljno čak i za najveće diskove. Sastavni deo PartitionMagic-a je BootMagic koji omogućava da pri startovanju računara izaberemo operativni sistem. BootMagic mora biti instaliran na FAT ili FAT32 particiji, što može da predstavlja ograničenje ako na disku imamo isključivo NTFS. Kao rešenje može da posluži PQBoot for Windows koji omogućava da brzo promenimo aktivnu particiju i da prilikom sledećeg restartovanja računara ponovo učitamo OS sa polazne particije.

Veoma koristan dodatni program je DataKeeper koji na posebnoj particiji pravi rezervne kopije svih fajlova koje snimimo na disk, osim u direktorijume Program Files i Temp.

Nevidljivi svet

(kliknite za veću sliku)

Najatraktivnija novina je File Browser, još jedan dokaz o pomeranju granica u radu sa particijama. Više operativnih sistema na disku podrazumeva da se za svaki od njih odvoji primarna particija, a da se extended particija koristi za razmenu podataka, uz mogućnost da na njoj napravimo proizvoljan broj logičkih diskova. U datom trenutku neke particije će biti nevidljive i nedostupne aktivnom operativnom sistemu. Ako se na nekoj od takvih particija nalazi datoteka koja nam je potrebna, dosadašnja praksa bila je da restartujemo računar i učitamo operativni sistem na željenoj particiji.

File Browser predstavlja ključ za „nevidljive“ particije. Aktiviranjem ove opcije prikazaće se stablo direktorijuma po kome možemo da se krećemo. File Browser omogućava i da datoteke brišemo ili ih preimenujemo; nema prepreke da pomoću ove opcije pristupimo i NTFS particijama iz Windows-a 98 ili Me.

Tokom instalacije PartitionMagic-a biće nam ponuđena opcija da napravimo Rescue diskete. U pitanju je kompaktna DOS verzija programa koja zadržava najveći deo funkcionalnosti Windows verzije. DOS verzija se učitava i sa butabilnog instalacionog CD-a, ali ako nam CD-ROM nije na raspolaganju, Rescue diskete omogućavaju da imamo delotvoran PartitionMagic.

Plemenita klasa

PartitionMagic 8 je izvanredan program kome je teško naći manu. Pomenimo da ne podržava razne napredne tehnike „uparivanja“ diskova – particija se mora nalaziti u kontinualnom nizu sektora na jednom fizičkom disku. Podržani su svi Windows operativni sistemi, osim 2000 Advanced Server-a, za koga se mora koristiti prethodna Pro verzija programa. Za cenu od 59 dolara, PartitionMagic nudi zadivljujuću količinu korisnih opcija.

Visoka pouzdanost, brzina i lakoća upotrebe, glavne su odlike PartitionMagic-a. Čak i kada korisnik ne poseduje predznanje o particijama, moći će jednostavno da kopira čitavo okruženje sa svim podacima na novi disk, da oslobodi prostor za novi operativni sistem i automatski pravi rezervne kopije svojih dokumenata. Iskusni korisnici dobijaju alat bez premca, vrhunsku klasu među programima za rad sa strukturama podataka na disku.

SLEDEĆI TEKST U PC #84
nopreview
Arhitektura poverenja
Dragan Grbić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter