GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #86 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Izazov kome je teško odoleti
Milan Bašić
Deo Acer-a pod novim imenom u poslednje dve godine izaziva konkurenciju odličnim odnosom kvaliteta i cene. Iz širokog proizvodnog programa, do nas su među prvima stigli TFT monitori.
- PC #86 (Februar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Izazov kome je teško odoleti

Posao novinara, u ova moderna vremena, podrazumeva svakodnevno višečasovno sedenje za računarom. U takvom radnom okruženju brzina procesora ili količina memorije, ma koliko generalno bile smatrane važnim karakteristikama, gube smisao ako su tastatura i monitor loši. Znači, pod prstima dobar osećaj i slika, po mogućstvu dovoljno velika, a svakako ne zamarajuća, predstavljaju pravu dobitnu kombinaciju. Tanki TFT monitori su za mnoge od nas i dalje pusta želja, a svaki novi model povoljnije cene od konkurencije daje nadu da će uskoro neki od njih završiti na našem stolu.

BenQ je novo ime za staru firmu, a odskora njihovi monitori mogu da se kupe i kod nas. Već po običaju, u Redakciju su stigli prvi primerci: „Imtel“, uvoznik i prodavac, poslao je tri, kažu karakteristična modela sa ekranima dijagonale 15, 17 i 18 inča. Pre nego što vas bliže upoznamo sa njima, još nekoliko reči o kompaniji BenQ, koja je doskora radila pod imenom Acer Communications & Multimedia Group i koja zapošljava preko 10.000 ljudi. U 2001. godini napravila je promet od preko tri milijarde dolara – sasvim je jasno da se radi o ozbiljnom proizvođaču računarske opreme. Pored TFT monitora, dobro se prodaju „staromodni“ CRT modeli (monitori sa katodnom cevi), projektori, skeneri, digitalne kamere, CD i DVD uređaji, tastature, miševi i oprema za manje mreže. Dakle, proizvodni program je osmišljen tako da zadovolji potrebe širokog tržišta kućnih korisnika, a strategija proizvođača garantuje da će kupci iz ciljne grupe biti zadovoljni onim što su dobili za svoj novac.

Koliko smo videli na evropskom sajtu kompanije www.benq-eu.com , proizvodi ove firme imaju sasvim dobru prođu u okolnim zemljama koje i nisu puno bogatije od nas. Primetili smo, takođe, da je marka pristojno zastupljena i na Zapadu gde cena nije presudni faktor, ali je zato price performance odnos (rečeno na srpskom, koliko dobiješ za svoje pare) parametar koji najčešće donosi prevagu.

U proizvodnom programu BenQ postoje četiri serije LCD monitora. Prevalence je najjeftinija, i u njoj su dva 15-inčna modela. Sledeća nosi ime Multimedia i, pored jedne „petnaestice“, obuhvata i dva 17“ modela koji su ime zaslužili zahvaljući ugrađenim zvučnicima. Jewel seriju čine monitori atraktivnog dizajna i vrhunskih performansi, ali uz povisoku cenu, zbog koje sumnjamo da će ubrzo stići do naših krajeva. I na kraju, tu je Giant serija sa monitorima čija je dijagonala ekrana 18.1 i 20.1 inča namenjenim pre svega profesionalcima koji zahtevaju veliki kompjuterski radni prostor. Sveukupno dobro odmerena ponuda u kojoj svako može da nađe nešto po svom ukusu.

BenQ FP557

Najmanji od tri modela o kojima čitate u ovom prikazu ujedno je i najinteresantniji. Ne stoga što nudi briljantne performanse, već zato što je cena od 340 evra toliko primamljiva da teško možete odoleti iskušenju i barem prebrojati ušteđevinu kako biste se uverili u mogućnost nabavke. Fabrika smatra da je ovo idealan izbor za korporacije, ali i one koji žele LCD monitor a nemaju puno para.

Monitor je sasvim pristojnih dimenzija, mada mu se može zameriti nešto veća debljina kućišta, svakako zbog ugrađenog ispravljača; mnoge fabrike radije ostave pretvarač naizmenične u jednosmernu struju u posebnom kućištu. BenQ FP557 je zbog toga i nešto teži, ali zato će šuma kablova i ispravljača koji se vuku po stolu i ispod njega biti manja. Rezolucija je 1024×768 tačaka uz osvežavanje slike na 75 Hz. Proizvođač još navodi da je kontrast 350:1 i osvetljaj 250 cd/m2. Ugao pod kojim se slika vidi je 120 stepeni horizontalno i 40 stepeni od centra naviše, odnosno 60 stepeni naniže. Veličina tačke je 0.297 milimetara, a vreme odziva 30 milisekundi. Sve u svemu, u granicama proseka ili nešto ispod njega, ali ako već košta za četvrtinu manje od sličnog modela najpopularnije marke kod nas, onda i ne smemo očekivati savršene performanse.

Tehnički podaci su jedna strana medalje, drugu čini utisak u radu. Ne želimo da vas držimo u neizvesnosti – BenQ FP557 pruža upravo onoliko koliko smo očekivali. Ni manje, ni više, ali sasvim dovoljno da kada biste kupovali 300 komada za šaltere u nekoj banci itekako biste razmislili o uštedi. Svideo nam se i za kućnu upotrebu, mada u takvom okruženju neki od multimedijalnih modela, zbog ugrađenih zvučnika, može da predstavlja bolji izbor.

BenQ FP767

Sasvim novi model u ponudi je, sudeći prema tehničkim karakteristikama, idealan za kućnog korisnika koji nema prevelike audio pretenzije, ali ceni dobru sliku. Tačka na ekranu je 0.264 milimetara, rezolucija je 1.280×1.024 piksela na 75 Hz, kontrast je 500:1, a osvetljaj 260 cd/m2. Uz vreme odziva od 16 ms i ugao vidljivosti 140 stepeni horizontalno i vertikalno, tabela specifikacija nas je povela ka uverenju da se radi o prilično dobroj spravi koja pri tom ne košta previše – 550 evra je manje nego što traži konkurencija, ali razlike u performansama nisu toliko slabije. Jedino nam se nije svidela manja paleta boja, s obzirom na to da uz podatak o 16.7 miliona piše reč „interpolisano“. U nedostatke (barem one „na papiru“) mogli bismo da ubrojimo i manjak digitalnog ulaza, a nekima se neće svideti ni što je ispravljač u kućištu.

Dizajn je tek nešto drugačiji nego kod FP557, pre svega zbog ugrađenih zvučnika. Od njih nismo očekivali čuda jer su suviše mali da bi priuštili išta više od osnovne zvučne informacije. Iskreno govoreći, ni većina zvučnika koje za male pare obično kupujemo uz računar ne pruža nešto više, tako da ćete sa ovim monitorom barem izbeći dve kutije na radnoj površini stola.

Postolje je stabilno, mada mu nedostaje mogućnost rotacije slike. Dok nismo temeljno isprobali LCD monitore sa tom opcijom, mislili smo da uspravna slika i nema puno smisla, ali sve više dokumentacije dolazi u elektronskom obliku, pa okretanje monitora dobro dođe; nije jasno zašto su BenQ-ovi konstrukori ovu opciju ostavili samo kod Jewel serije. Na kraju, recimo da u minuse monitora možemo da ubrojimo kvalitet slike – on zaslužuje prelaznu ocenu, ali ništa više od toga. Od savremenog proizvoda sa tehničkim karakteristikama kakve ima FP767 očekivali smo više.

BenQ FP882

Našu radoznalost sigurno bi više zadovoljio 20-inčni monitor iz Giant serije, ali takav još nije stigao u naše krajeve. Zato je ovaj FP882 najveći TFT koji BenQ namerava trenutno da prodaje kod nas. Dizajn je sličan manjem FP767, s tim da je „obučen“ u elegantno crno kućište i sa priključkom za slušalice na prednjoj strani. U dobre strane dizajna ubrajamo još postolje koje se lako obrće i mogućnost montaže na zid.

Što se tehničkih karakteristika tiče, BenQ FP882 vas neće razočarati. Rezolucija je 1.280×1.024 na 75 Hz, veličina tačke 0.281 mm, kontrast 350:1 i osvetljaj 250 cd/m2. Vreme odziva od 50 ms moglo bi da bude i bolje, ali ako previše ne „skrolujete“ po ekranu zadršku u prikazu nećete osetiti, čak i kod DVD filmova. Monitor ima analogni i digitalni ulaz za signal, a ugao vidljivosti slike od 160 stepeni nije šampion, ali je sasvim dovoljan za udoban rad.

BenQ FP882 je odličan izbor za korisnike Office aplikacija, pošto višečasnovni rad pred njim ne umara. Osvetljenje je ravnomerno i slika sa velikom belom površinom u Word-u ne blješti previše; možda je za neke druge primene veći kontrast poželjna odlika, ali u kancelarijskoj primeni ne treba insistirati na većemo odnosu od 350:1, barem sudeći prema ovom monitoru. Na kraju da pomenemo i cenu: 815 evra za BenQ FP882 nije previše, s obzirom na njegove karakteristike i ponudu drugih proizvođača.

Familijarne stvari

Sva tri monitora su nam se dopala i zbog lakog podešavanja. Treba pokrenuti i-key aplikaciju sa priloženog CD-a, pa ćemo na ekranu dobiti test sliku. Potom pritisnite taster na kojem piše i-key, uvek prvi sa leve strani i... ništa više, ako izuzmemo podešavanje rezolucije grafičke kartice iz Windows-a. U slučaju da više verujete sebi nego automatici, snalaženje kroz OSD meni ne zahteva neke visoke škole – sve je pregledno i obavlja se pritiskom na četiri tastera.

Neka pitanja, ipak, uvek ostaju otvorena posle prvog susreta sa novom markom na tržištu. Malo znamo o pouzdanosti uređaja, servisu, iskustvima korisnika... S obzirom na to da su na zvaničnom sajtu BenQ-a već registrovali domaće firme kao zvanične distributere i dilere jasno je da su namere ozbiljne. Uz agresivnu politiku cena, BenQ bi uskoro mogao da postane jedan od favorita kod domaćeg kupca. Uskoro ćemo znati kako će konkurencija reagovati – ovakav izazov ne sme se ignorisati.

Korisne adrese:

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter