GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #88 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
YU INFO 2003: čekajući proleće
Jelica Protić
Deveti YU INFO održan je na Kopaoniku od 10. do 14. marta. Mnoštvo mladih informatičara koji su po prvi put učestvovali na ovom skupu, pamtiće ga, na žalost, i po tragičnim vestima koje su 12. marta stigle iz Beograda...
- PC #88 (April 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

YU INFO 2003: čekajući proleće

Od aprila 1995. pa do sada, negde na susretu zime i proleća, zakazuje se sastanak informatičara na visokom nivou – prve tri godine na Brezovici, a od 1998. na Kopaoniku, gde se i ovog marta okupilo oko 500 stručnjaka iz oblasti računarstva. Uprkos problemima koji su obeležili proteklu deceniju, YU INFO je uspevao da prati razvoj informacionih tehnologija, da ugosti oko 80 svetskih imena iz ove oblasti, ali i da okupi mlade stručnjake koji su odlučili da se informatikom bave u svojoj zemlji, o čemu svedoči oko 1.700 radova objavljenih u zbornicima. Pošto se obično odvijao u snežnom ambijentu koji ni ove godine nije izostao, YU INFO je mnoge poklonike tastature i miša inspirisao da po prvi put stanu na skije...

Prvi dan

Oficijelni program simpozijuma započeo je otvaranjem u Kongresnoj dvorani u Konacima, koje je vodilo radno predsedništvo u sastavu: predsednik organizacionog odbora dr Miodrag Ivković, sekretar odbora mr Dušan Korunović i dr Veljko Milutinović, zadužen za međunarodni deo simpozijuma. Dr Ivković je najavio izlaganje 170 radova, koji su ove godine po prvi put razvrstani u dve grupe, tako da je u klasičnim sesijama predviđeno izlaganje 81 rada, dok su ostali svrstani u poster sesije. Za najmlađe učesnike skupa dve posebne sesije organizovali su njihovi mentori, dr Veljko Milutinović sa beogradskog ETF-a i dr Zora Konjović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu; radovi su posvećeni problematici razvoja Interneta. Najavljene su i komercijalne prezentacije, kao i prateći sadržaji, od kojih je posebnu pažnju privukao poziv za prijavljivanje mešovitih trojki (dva muška igrača i jedna devojka) za turnir u basketu.

Bez pozdravnih govora, umetničkog programa i primetnog prisustva novinara, koji su u prošlosti obeležavali YU INFO, dr Ivković je proglasio simpozijum otvorenim i prozvao prvog predavača, profesora H. J. Siegel-a sa Colorado State University, jednog od najznačajnijih američkih eksperata u oblasti paralelnog računarstva. Profesor Siegel je najpre izrazio zadovoljstvo što ima priliku da govori pred velikim auditorijumom, koji je zatim lično fotografisao sa govornice, da bi prezentaciju započeo anegdotom iz 1976, kada je održao predavanje o projektu autonomnog vozila, kojim se komanduje glasom i koje vas vozi do željenog odredišta. Po završenom predavanju profesoru je prišla simpatična bakica i kazala: „Kada sam ja bila devojčica, imali smo takvo vozilo – konja!“ Dr Siegel je zatim prešao na izlaganje Research Issues for Heterogenious Computing Systems, u okviru kog je govorio o dekompoziciji i mapiranju poslova na raznorodne mašine, uz korišćenje heuristika. Ova atraktivna prezentacija ostaće zapamćena po obilju interesantnih ilustracija, kojima su dominirali aligatori.

Drugo predavanje održala je prof. dr Antonija Mitrović, sa novozelandskog Cunterbury University, koja je predstavila sistem za učenje interpunkcije engleskog jezika namenjen deci u osnovnim školama, kao i sistem za učenje baza podataka, koji je namenjen studentima, a prihvaćen je od strane izdavačke kuće Addison-Wesley i prezentiran na www.databaseplace.com .

Komercijalne prezentacije

Gospodin Miloš Đurković, direktor beogradske kancelarije firme CISCO, održao je prvu komercijalnu prezentaciju. On je najpre predstavio istorijat firme, sastav beogradske kancelarije koja trenutno ima pet zaposlenih, a zatim izložio domete CISCO-a u oblasti IP telefonije, uz poseban naglasak na AVVID arhitekturu za integrisani prenos podataka, glasa i slike.

Drugi dan skupa bio je posvećen prezentacijama, sa izuzetkom predavanja po pozivu, koja su održali gosti iz Španije, dr V. M. Gonzales Suarez sa University of Oviedo i prof. Slobodan Bojanić koji se na univerzitetu Politecnica de Madrid bavi problemima kriptografije. Komercijalne prezentacije održale su firme: Fujitsu-Siemens, Ericsson, Alvarion, Microsoft, Dell, SAP, EUnet i SAGA. Zapaženu prezentaciju imala je firma Ericsson čiji je direktor, g. Pio Markić, govorio o multimedijalnim servisima u GSM mrežama, dok je Olivera Vujnović predstavila i demonstrirala SMS/MMS privremene grupe za komunikaciju do 16 korisnika. Prezentaciju Microsoft-a održao je gospodin Branislav Dobrosavljević, stavljajući naglasak na novi fokus Microsoft-ovog delovanja u našoj zemlji, koji se stavlja na zajednički nastup konsaltinga i podrške. Drugi dan skupa završen je večernjim koktelom u prostoru Garden hotela „Grand“ koji je organizovao Ericsson.

Kobni 12. mart na YU INFO-u započeo je radovima domaćih autora, a održane su i prezentacije kompanija Comtrade, Informatika, Telefonija, Tehnikom i Delta banka. Firme čije su prezentacije, ima se utisak, dobile značajnije mesto nego ranijih godina u okviru programa simpozijuma, borile su se za pažnju slušalaca tako što su na kraju predavanja postavljana pitanja vezana za prezentaciju, da bi se onima koji tačno odgovore podelile nagrade ili pozivale prisutne da svoje bedževe ubace u kutiju za izvlačenje. Tako je prof. Dušan Surla dobio džepni PC od firme Dell, Microsoft je dodelio Project i Visio, a vredne nagrade dodelili su i Comtrade i Ericsson.

Među pratećim sadržajima skupa tradicionalno se izdvaja pečenje vola na ražnju u organizaciji časopisa JISA Info. Uz poruku da je ove godine „vo pobegao, ali su ga lovci uhvatili i od njega napravili kobasice“, gastronomsko druženje je održano u vili „Ivana“, uz kuvano vino i dobro raspoloženje. Nažalost, bila je to poslednja prilika za veselu atmosferu na skupu: neposredno po završetku ovog događaja stigle su tragične vesti o atentatu na premijera u Beogradu.

I pored zabrinutosti i tuge koja je zavladala među učesnicima, skup je nastavljen uz otkazivanje zabavnih sadržaja i sportskog turnira. Održan je i radni sastanak udruženja YU-Gender na kome se govorilo o pripremama za Svetski samit o informacionom društvu, kao i o predlozima novih projekata i načinima finansiranja udruženja „Jednake mogućnosti“ koje nastoji da približi informacione tehnologije ne samo ženama iz velikih gradova već i iz ruralnih sredina, kao i nezaposlenima, o čemu se može više saznati na www.e-jednakost.org.yu .

Po izveštaju na zatvaranju skupa, ovogodišnji YU INFO bio je uspešan simpozijum. Održano je 56 izlaganja, a poster sesije su opravdale očekivanja. Predavanja su bila posećena, sa oko 40 prisutnih u sali, a prosečan broj diskusija po izlaganju bio je 1.5. Kompanijske prezentacije su dale prednost tehničkim rešenjima nad komercijalnim aspektima, a mladih slušalaca i izlagača bilo je više nego ikad. Tako je okončan još jedan YU INFO, u pretprolećno vreme u kome nam se, nažalost, događaju tragični istorijski događaji poput atentata ili bombardovanja. Poželimo da sledeći YU INFO dočeka proleće u normalnim okolnostima, sa izazovnim tehničkim sadržajima i dosadnim informativnim programom na televiziji.
NIS

Shoppster-2023-03

Erste


Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter