GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #88 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lexmark Z65P
Milan Četić
I pored odrednice Photo ispisane na kućištu, Lexmark-ov Z65 ne spada u štampače koji koriste šestobojne kertridže; odrednica se pre svega odnosi na mogućnost čitanja svih vrsta flash kartica i komfornu štampu fotografija, doduše uz posredovanje računara...
- PC #88 (April 2003)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Lexmark Z65P

Ideja foto inkjet štampača je nastala pre nekoliko godina, radi promovisanja inkjet tehnologije, ali je ipak najviše uticaja na njeno nastajanje imala potreba da se onim vlasnicima digitalnih fotoaparata koji nisu bili vični u baratanju kompjuterima omogući da jednostavno odštampaju snimljene fotografije. To se dešavalo u vreme kada je (čak i u svetu) broj foto-radnji koji je radio slike sa digitalnih medija bio zanemarljiv, pa su direktni foto-štampači predstavljali jedino rešenje. U međuvremenu se pojavilo mnogo foto inkjet-ova koji, osim fotorealističnosti, nude i štampu direktno sa digitalnih fotoaparata, bilo da štampaju sa memorijskih kartica bilo da se povezuju pomoću USB kabla.

Lexmark-ov Z65P, iako na sebi ima oznaku Photo, ne spada u foto-štampače. Na sebi ima ugrađen čitač CompactFlash, SmartMedia, MemoryStick, SecureDigital i MultiMedia kartice, ali ne postoji mogućnost da se fotografije sa njih odštampaju direktno, bez pomoći kompjutera; štampa fotografija je moguća samo uz korišćenje priloženog softvera FotoSlate. Program, osim preuzimanja fotografija sa čitača kartica i njihove štampe, može i da ih direktno prebaci kao fajlove u željeni direktorijum, ali i da omogući dodatnu manipulaciju pre štampe. U ovo spada slaganje više fotografija (istih ili različitih dimenzija), i sa kojim je moguća elementarna manipulacija i slaganje na veće listove.

Čak ni na foto-papiru Z65P ne obezbeđuje fotorealizam. Naime, postalo je uobičajeno da foto inkjet štampači koriste šetobojnu štampu koja postiže vrhunske rezultate u jako svetlim delovima slike i na detaljima ljudskog lica. Z65 koristi četvorobojnu štampu sa veličinom kapljice kolornih mastila od 3 do 10 pikolitara. Međutim, kapljica crnog mastila je mnogo veća, pa je u tamnijim delovima slike (npr. tamnoplavi il tamnobordo tonovi), gde dolazi do kombinovanja crnog i kolornog mastila, primetna zrnasta struktura. Ako ga poredimo sa proizvodima drugih firmi, Z65 ima kvalitet foto-štampe najpribližniji Epson-ovom Stylis-u C62. Ipak, za foto-amatera ili „turističkog“ fotografa, ovo je sasvim dovoljno, pa takvi korisnici verovatno neće ni primetiti finese u kvalitetu štampe u poređenju sa „pravim“ foto štampačima, najviše zbog toga što su boje izuzetno jasne i zasićene.

Brzina štampe je vrlo visoka, naročito kada se radi na običnom papiru – Z65 može da odštampa oko desetak A4 strana crno-belog teksta u minutu, a za fotografiju formata 10*15 cm potrebno je oko 70 sekundi. Printer ima dva otvora za ulaganje papira, od kojih je u jednom moguće automatsko detektovanje tipa hartije. Interfejs za povezivanje sa kompjuterom je USB 2.0, i preko njega se vrši i štampa i prenos podataka iz kartica.

Sve u svemu, Z65P je univerzalan štampač koji se može koristiti u kancelariji, za štampu fotografija ili kao čitač memorijskih kartica. Uz atraktivan dizajn i crnu boju plastike, može da bude vrlo interesantan modni detalj na vašem stolu, koji daje solidne rezultate u štampi.

Cena: 210 evra

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #88
preview
Zvučna kiselina
Saša Marković
Gorski - Team Building

BIZIT 2022

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter