GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #90 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #90 (Jun 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Nekih (ne baš) davnih godina kompjuteraši su sa nestrpljenjem očekivali maj - čak i u danima sankcija, Sajam tehnike je bio jedan od prozora u veliki IT svet. O našoj percepciji značaja manifestacije govori činjenica da smo pilot broj "PC"-ja objavili u aprilu, kako bi drugi broj mogao tematski i marketinški da pokrije Sajam tehnike, koji je 1995. doživljavao zlatne dane.

Na organizaciju Sajma uvek je bilo primedbi (buka, vrućina, tesna hala XIV, miris roštilja...) ali sve je nekako funkcionisalo dok upravi Sajma nije palo na pamet da manifestaciju treba poboljšati. "Opravili" su je tako dobro da nisu ni dugmići (na tastaturi) ostali. Sklopljeno je partnerstvo sa londonskom kompanijom ITE, kompjuterski sajam je izdvojen iz majske manifestacije i premešten za septembar. Uprava Sajma je naivno mislila da će ITE dovesti u Beograd brojne strane firme (ne znam samo koje - već te 1998. računarske firme su imale predstavnike u Jugoslaviji), pa su višestruko povećali cene izložbenog prostora i tako rasterali domaće učesnike. ITE nije doveo nikoga, pa je septembarski "poslovni sajam" neslavno propao. Tako je, kao posledica gramzivosti i verovanja u monopol, uništena manifestacija sa dugom tradicijom, a vidim da je sličnoj logici podlegao i ovogodišnji Sajam automobila. Još da "oprave" sajmove knjiga i nameštaja, pa se sajmište može pretvoriti u još jedan (polu)otvoreni tržni centar - izgleda da kod nas samo "buvljaci" imaju osiguranu budućnost.

Pošto su sajmovi potrebni, njihovu organizaciju preuzele su računarske firme, smeštajući svoje manifestacije u prostorije beogradskih hotela, dok su se neki odlučili da poslovne partnere povedu van Beograda. Tako su nastale dobre i posećene izložbe, ali nema pravog sajma bez takmičenja izlagača. Naša poslovična nesposobnost da se dogovorimo učinila je da Beograd bude jedini glavni grad bivših YU republika koji nema računarski sajam; šteta, ali moramo se prilagoditi situaciji. Zato smo sa zadovoljstvom obišli Comtrade-ov majski Computer Show i Pakomov Road Show na Zlatiboru, prikupili zanimljivu opremu koju prikazujemo na stranicama ovog "PC"-ja, ali se i potrudili da ne budemo samo posmatrači već i učesnici. Posetioci naše prezentacije održane prvog dana Computer Show-a bili su u prilici da prvi pogledaju PC-DVD, naše novo specijalno izdanje, ali i da čuju nešto o planovima Redakcije za naredne mesece. Uživajte, dakle, u junskom "PC"-ju i našem DVD-u i... vidimo se 4. jula!

SLEDEĆI TEKST U PC #90
preview
Svet stanuje (i) ovde
Milan Bašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter