GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #90 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Svet stanuje (i) ovde
Milan Bašić
U nedostatku računarskih sajmova, manifestacije velikih kompjuterskih firmi postaju značajno mesto za prikupljanje informacija o IT tržištu. Comtrade Computer Show je i ove godine opravdao renome najveće manifestacije te vrste.
- PC #90 (Jun 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Svet stanuje (i) ovde

Tek što su se završili praznici a majski broj „PC“-ja našao u vašim rukama, u Redakciji je počelo da se prebira kako stići na kraj sa obavezama za naredni broj. Pored obimnog plana testiranja, dodatni angažman unelo je nekoliko dešavanja u gradu među kojima je ComTrade Computer Show dobio visoki prioritet. Kako i ne bi, kada je to jedna od najznačajnijih izložbi kompjuterske opreme u ovoj zemlji – pošto ni jedan od veliki sajmova (beogradski i novosadski) već godinama ne mogu ili ne umeju da privuku izlagače.

Četvrti po redu ComTrade Computer Show je 12. maja svečano otvorio ministar za kulturu i informisanje u Vladi Republike Srbije, Branislav Lečić. Ministar je tom prilikom istakao da je razmena informacija jedan od stubova na kojima počiva moderno kulturno društvo, a to obavezuje Vladu da poveća mogućnost komuniciranja. Telekom, vidimo to poslednjih nedelja, intenzivno radi na poboljšanju telefonske mreže a koliko će to povećati broj ljudi koji intenzivno koristi Internet... podsećamo da je ministar Božidar Đelić pre godinu dana na istom mestu rekao da je to tek 2% populacije u Srbiji i Crnoj Gori. I druga izjava ministra Lečića, o intenzivnom poslu na sprečavanju piraterijeraduje nas i druga izjava – kako da razvijemo domaću industriju softvera ako na svakom koraku možete da kupite programe po bagatelnoj ceni?

Sale hotela „Interkontinental“

Branislav Đurić, generalni direktor CT Computers-a, bio nam je ovog puta domaćin i vodič kroz izložbu. „Još prošle jeseni smo donekle promenili program i pored poznatih brendova na polju periferija i računara počeli smo intenzivno da razvijamo programe hardverskih komponenti za PC“, kaže naš domaćin. „Zato smo odlučili da odmah po ulasku na Comtrade Computer Show posetioci mogu da se upoznaju sa ovim novostima u ponudi CT Computers-a.“

Zaista, kada prođete kroz crvenu kapiju i uđete u veliku salu naći ćete se u svetu komponenti od kojih može da se napravi PC. Na polju matičnih ploča tu su dva brenda Gigabyte, za kojeg Đurić kaže da nikada na našem tržištu nije imao problematične modele, i ECS koji spada u nižu klasu od prethodne marke, ali je zato trenutno najveći proizvođač na svetu. Kvalitetni dodatak na ovu priču su AMD-ovi procesori u takozvanom box pakovanju – u plastičnoj kutiji koja ne može da se otvori bez oštećenja nalaze se procesor i sertifikovani hladnjak sa ventilatorom. Treća važna komponenta koja se našla u prodaji su grafičke kartice, a izbor proizvođača pao je na Gigabyte i Sapphire. U oba slučaja reč je o ATi Radeon čipovima što je dovoljna garancija kvaliteta i brzine.

Na pitanje zašto se CT Computers okreće poslu sa komponentama gospodin Đurić ima spreman odgovor: „Kod nas male kompjuterske firme drže značajan deo tržišta i svoje poslovanje su bazirale na prodaji komponenti, bilo da ih nabavljaju za sklapanje konfiguracija, bilo da rade upgrade ili ih prodaju krajnjim kupcima, uglavnom kućnim korisnicima. Obzirom na to da je u drugoj polovini prošle godine najavljeno ukidanje poreza, a to znači i lakša borba protiv šverca, reagovali smo izborom i plasmanom hardverskih komponenti. Ranije nije bilo interesa da se ulazi u ovaj segment tržišta, pošto su se takvi proizvodi prodavali ispod tezge i bez naplate poreza. Sada je situacija drugačija i male firme itekako imaju interesa da kod nas nabavljaju robu jer na jednom mestu nudimo sve komponente – kućišta, ploče, kartice, tastature, miševe, diskove...“ Sve to su posetioci Comtrade Computer Show-a mogli da vide i opipaju, pošto je veliki prostor, bio preplavljen upravo ovim proizvodima.

ComTrade prodavnice

Drugi udarni novitet, možda i značajniji za razvoj domaćeg tržišta, jeste svečana promocija prvih ComTrade prodavnica računara i opreme. Za sada ih je otvoreno 11, a Branislav Đurić najavljuje da će ih do kraja godine biti tridesetak. „ComTrade je najprepoznatljivije računarsko ime kod nas, pa firmama koje za to nađu interesa nudimo franšizu koja podrazumeva ime CT Shop, reklame i druga obeležja radnje. O snabdevanju mi brinemo, a obaveza zakupca franšize je da se snabdeva isključivo iz našeg distributerskog programa. Prvi rezultati su odlični i čini se da će se mreža prodavnica razvijati i brže nego što smo planirali.“

Iskoristili smo priliku da obiđemo štandove sa već poznatim brendovima koje ComTrade nudi na našem tržištu. Bilo je tu finih novih štampača, radnih stanica, notebook-ova, mrežne opreme i softvera a imena HP, Microsoft, Epson, Cisco, AMD, Toshiba, Xerox, Lexmark, Sony, 3Com i druga itekako ulivaju respekt. Naravno, bili su tu i mobilni telefoni, a o svemu su vas informisali uvek nasmejani prezentatori i hostese. Kao da se nalazite u nekoj računarski daleko razvijenijoj svetskoj metropoli.

A to koliko smo mi razvijeni bila je tema o kojoj smo razmenili mišljenja sa prvim čovekom beogradskog dela ove kompanije. Branislav Đurić procenjuje da je prošle godine kod nas sklopljeno od 80 do 90 hiljada PC-jeva i da je prodato još dvadesetak hiljada računara nekog svetski priznatog proizvođača. Ove godine očekuje se povećanje za 20 do 40%.

Na ComTrade Computer Show-u organizovan je niz prezentacija na kojima su učešće uzeli predstavnici kompanija sa kojima ova firma ima partnerske odnose, ali i redakcije kompjuterskih časopisa među kojima je prva bila naša. Sa prezentacionog podijuma čulo su puno optimističkih izjava od predsednika Comtrade-a Veselina Jevrosimovića, ministra Lečića i predstavnika brojnih firmi čije smo proizvode imali prilike da osmotrimo i isprobamo.

SLEDEĆI TEKST U PC #90
preview
Pakom roadshow
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter