GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #90 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Desk H403-HT
Vladimir Cerić
Iz Desk-a nam je stigla konfiguracija koja koristi najbrži Pentium 4 procesor na 3.06 GHz. Iako je Intel-ov GraniteBay čipset i od strane samog proizvođača bio proglašen za prelaznu fazu ka Springdale-u i Canterwood-u, ovaj računar se pokazao kao izvanredno rešenje za Pentium 4 procesore, a kada smo tome dodali i DVD+RW pisač...
- PC #90 (Jun 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Desk H403-HT

Iz Desk-a nam je stigla konfiguracija koja koristi najbrži Pentium 4 procesor na 3.06 GHz, kojeg prati 1 GB DDR memorije. Iako je Intel-ov GraniteBay čipset i od strane samog proizvođača bio proglašen za prelaznu fazu ka Springdale-u i Canterwood-u, podrška za HyperThreading (koji je ugrađen u model 3.06), dvokanalni memorijski kontroler, ali i vrhunska opremljenost, razlozi su zbog kojih su se u Desk-u odlučili za Asus P4G8X. Tu su i SerialATA kontroler, Broadcom 10/100 mrežni adapter i šestokanalni zvučni AC97 čip. Dakle, sve je tu – brz procesor, dosta kvalitetne memorije (Kingston VR DDR333) i mnoštvo dodataka. Odabrana je Microstar-ova grafička kartica sa nVvidia GeForce 4 čipom u verziji 4800SE.

Izbor hard diska je prilično očekivan – Maxtor Diamond Max Plus9 kapaciteta 80 GB. Ova serija drži najveći deo tržišta zahvaljujući razrađenim dilerskim kanalima koje Maxtor ima u našoj zemlji. Po performansama ne zaostaje za konkurentima, a izdvaja ga izuzetna mirnoća u radu, za koju je zaslužan FDB motor. Ako za hard disk možemo reći da je uobičajen, onda je ostatak IDE segmenta avangardniji – DVD čitač (Sony 16/48x) i pisač, ali ne CD već DVD+R/RW pisač. NEC ND-1100A se na prvi pogled ne razlikuje od CD-R/RW pisača (danak OEM dizajnu), pa tek pomnijim zagledanjem shvatate da je u pitanju DVD pisač sa brzinom upisa od 4x na DVD+R diskove. Njegova ugradnja u ovako jaku mašinu ne čudi, jer se ovi uređaji polako probijaju na tržištu i postaju izbor najzahtevnijih kupaca, koji bi sigurno kupili mašinu sa procesorom na 3 GHz. Modem je uobičajeni Agere (Lucent) 56k PCI.

Kućište je crni Chieftec monolitne strukture, sa jakim i kvalitetnim napajanjem (360 W) i popriličnom masom; ako biste ga udružili sa nekim 19” monitorom, pitanje je da li bi ih svaki radni sto izdržao. U Desk-u su otišli korak dalje i ugradili providnu stranicu, pa se vlasnik ove „aždaje“ može bez otvaranja kućišta pohvaliti svojom opremom. Tu je čak i plava neonka koja osvetljava unutrašnjost, a čiji je prekidač izveden na jednom od 5.25” slotova koje prekriva masivni poklopac. Nešto veća buka je neuobičajena za P4 sistem, čak i ako ima ovaj vrhunski model procesora. Druga zamerka je bila na račun zvučnika, koji su Logitech-ovi Z340. Iako ugrađena zvučna kartica ima podršku za 5.1 zvuk (a i svi potrebni priključci su izvedeni) ovo je „samo“ 2.1 komplet.

Iako nam je najpre ponuđen 19” Dell-ov CRT monitor, odlučili smo se za provereni LG TFT L1510S. Ovaj 15-inčni monitor se više preporučuje za neke kućne primene (3D igre, multimediju i slično), dok 19 inča ipak pre ide u projektne i dizajnerske biroe. Nemojte se plašiti da će „mali“ TFT pokleknuti pred navalom stotina frejmova koje emituje grafička kartica, jer su svi 3D testovi pravilno prikazani i bez ikakvih kašnjenja. Kad smo već kod testova, o snazi procesora govori i rezultat u 3D Mark-u u najnižoj rezoluciji, koji je prešao 15.000, što je misaona imenica za većinu mašina koje srećemo svaki dan.

Na Logitech-ov cordless komplet više ne vredi trošiti prostor, pa ćemo se na kraju okrenuti softveru. Instaliran je Windows XP Home Edition (opet ukazujemo na Professional kao bolje rešenje), a sav prateći softver je uredno instaliran i podešen. Podešavanja sistema su prilično dobro odrađena, pa čudi „preskočen“ memorijski segment u BIOS-u. Konfiguracija je prilično skupa, ali njena snaga to opravdava; ako ste zainteresovani za mašinu sa najbržim procesorom baziranu na proverenim komponentama renomiranih proizvođača, Desk H403-HT serija je veoma dobar izbor za zahtevne.

Korisne adrese:

Desk
http://www.desk.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #90
preview
Treća dimenzija Web-a
Marko Čule


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter