GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #91 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Fujitsu-Siemens Scaleo
Vladimir Cerić
Serije Scaleo namenjena je poslovnim korisnicima i nosi međunarodno priznanje za dizajnersko dostignuće. Ovoga meseca predstavljamo radnu stanicu N600 namenjenu kancelarijskim korisnicima većih zahteva.
- PC #91 (Jul/Avgust 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Fujitsu-Siemens Scaleo

Serija Scaleo nosi međunarodno priznanje za dizajnersko dostignuće: forum industrijskih dizajnera iz Hanovera dodelio je priznanje modelu N600 za najuspeliji dizajn proizvoda u 2003. godini. Već na prvi pogled N600 sa svojom crnom prednjom stranicom odaje utisak monolitnosti, ali na stolu ne zauzima mnogo mesta i uz pomoć priloženih plastičnih dodataka može se postaviti u uspravni položaj. Ovo je radna stanica namenjena kancelarijskim korisnicima većih zahteva. Možda za kucanje u Word-u i nezaobilazni Freecell nije neophodan Pentium 4 na 2.4 GHz, ali za velike baze u Access-u i održavanje sajta u Front Page-u može zatrebati.

Matična ploča je iz Siemens-ovih pogona i predstavlja sinonim stabilnosti, a magistrala na 533 MHz odlično se uklapa sa 512 MB DDR333 memorije. Tu je i AGP port, pa se uz dodatnu grafičku karticu računar može pretvoriti u snažnu CAD/CAM radnu stanicu. Slika koju daje Intel Extreme Graphics adapter je više nego dobra – dobro napisani drajveri i Open GL podrška garantuju da u bilo kojoj poslovnoj (ali i zabavnoj) aplikaciji neće biti problema sa kvalitetom prikaza.

Ploča ima tri PCI slota, koji zahtevaju ugradnju half-size kartica, što može stvoriti problem kod ugradnje modema. Za one kojima je 10/100 mrežna kartica dovoljna, N600 ima ugrađen Intel PRO adapter. Osim AC97 zvučnog adaptera, N600 ima i izuzetno kvalitetan zvučnik smešten u desnom delu kućišta. U međuvremenu uživaćete u tišini koja je kod Fujitsu-Siemens-a od 24 do 31 dB, što je nivo šapata.

Maxtor DM 9+ od 80 GB je sasvim dovoljan za narednih godinu-dve: broj obrtaja je 7.200 u minuti, a i na testovima je ostvario vrlo dobre rezultate. Za backup možete koristiti i LG-jev 48x CD pisač. Logitech-ov OEM miš sa točkićem je prirodan izbor, a tastatura osim interesantnih tastera donosi i YU raspored.

Element tipičan za FSC-ove poslovne računare je SmartCard Reader za autentifikaciju korisnika. Možda se ovaj dodatak u firmi od deset zaposlenih koja nema osetljive podatke i neće koristiti, ali u bankama i državnim službama sigurno hoće. Na N600 je instaliran Windows XP Professional, ali uz njega ne stiže nikakav dodatni softver, pa je i cena od 1.040 evra (bez monitora) prilično „jaka“. Kvalitet ima cenu, naročito ako dolazi u dobro dizajniranom pakovanju.

SLEDEĆI TEKST U PC #91
preview
Koliko je sati?
Branislav Bubanja



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter