GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #92 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #92 (Septembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Leto koje upravo ispraćamo ostaće zabeleženo među korisnicima Interneta kao period kada su stvari počele da se događaju. Posle pet godina stagnacije, tokom koje ne samo da nisu implementirane nove tehnologije u oblasti telekomunikacionog sistema (ISDN priključci su uvedeni još 1998. i od tada se nije dešavalo praktično ništa) već ni one postojeće najčešće nisu bile na raspolaganju (zloglasno "nema tehničkih mogućnosti"), početkom leta svi smo konačno krenuli napred. Telekom je značajno proširio Internet link, snizio cene međunarodnog saobraćaja (satelitski linkovi su time postali neisplativi), zamenio neke centrale i aktivirao SMIN mrežu, koja omogućava pristup Internetu iz čitave Srbije pod jednakim uslovima - pozivate neki od brojeva koji počinju sa 042 i, ma gde se nalazili, plaćate samo cenu lokalnog razgovora.

Internet provajderi su spremno prihvatili nove mogućnosti - gotovo svi već imaju 042 broj, linkovi se šire, cene smanjuju a stekla se i mogućnost za nešto što je u razvijenom svetu uobičajeno - flat tarifu. Tako je SezamPro ponudio neograničeni pristup Internetu za 849 dinara mesečno, što je izazvalo veliko interesovanje na tržištu. "Tačku na i" letnjih komunikacionih vesti stavio je Mobtel uvodeći GPRS, servis koji vlasnicima mobilnih telefona omogućava da stalno budu na Internetu i prenose podatke brzinama do 53 Kbps. Ukoliko ste već par godina zadovoljni svojim "mobilcem", konačno imate dobar izgovor da ga zamenite novim modelom, a vredi razmisliti i o Bluetooth dodatku za notebook.

Sve ovo je, nadam se, samo dobar početak - očekujem ADSL koji će poslovnim korisnicima omogućiti pristup Internetu velikim brzinama, proširenje ponude kablovskih operatera i uvođenje jednostavnijih modela tarifiranja koji bi odgovarali kućnim korisnicima (lepo je biti permanentno na Mreži, ali nije lepo stalno paziti koliko ste megabajta preneli, pošto se prekoračenje skupo plaća), povoljan cenovnik GPRS-a... Naravno, potrebne su i nove generacije softvera koje će na najbolji način iskoristiti stalno prisustvo na Mreži, ali i zaštititi nas od virusa i drugih napasti koje su se poslednjih nedelja baš namnožile. Biće i prilike da se sve to pogleda uživo, pošto računarske firme pripremaju vruću jesen: Sajam u Beogradu, Pakom Road Show, jubilarni INFOFEST u Budvi, Cores-ov DATUM... već pakujemo kofere i notebook-e. Posetite nas na ovim manifestacijama i... vidimo se 6. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #92
preview
Vrele ploče
Vladimir Cerić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter