GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #92 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
U susret konkurenciji
Vladimir Cerić
Pod naletom Pocket PC uređaja, Palm je bio prinuđen da obnovi svoju gamu i unese značajne novine. Neke od njih upoznaćemo na modelima Zire 71 i Tungsten T2.
- PC #92 (Septembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

U susret konkurenciji

Ova godina biće upamćena po velikom broju novih PDA uređaja niskih cena. Procesori od 400 MHz su sasvim normalna stvar, a aduti giganata kao što su HP i Dell počeli su da otimaju značajan deo tržišta od doskora neprikosnovenog lidera, kompanije Palm. Ovakva situacija je zahtevala hitne korake, pa je Palm prvo lansirao ultrajeftini Zire namenjen studentima i potpunim početnicima, a onda je uneo i neke novitete u postojeće modele, što je rezultovalo modelom Tungsten C koji ima WiFi adapter i tastaturu. Kao kruna svega izlazi Zire 71, prvi model sa ugrađenim fotoaparatom, dok obnovljeni Tungsten nazvan T2 donosi novi sistem za prepoznavanje rukopisa Graffiti 2.

Zabavni mališan

Nova generacija Palm-ovih uređaja je i odličan poligon za prezentiranje procesora, ekrana visoke rezolucije i najnovije verzije 5.2.1 Palm OS-a. I Zire 71 i Tungsten T2 nose u sebi Texas Instruments-ov OMAP procesor koji radi na frekvenciji 144 megaherca. Namenjen mladim ljubiteljima gadžeta, Zire 71 je adekvatno i dizajniran: sa gornje strane je plavo obojena plastika visokog kvaliteta, dok je odozdo kućište od aluminijuma.

Kada se plastični deo pomeri, sa zadnje strane se pojavljuje sočivo digitalnog foto-aparata, a na prednjoj dobijate taster za „okidanje“. Čitav sistem podseća na poznati „Matrix telefon“, Nokia 7110. Zire 71 tada automatski prelazi u režim snimanja fotografija a najveća raspoloživa rezolucija je 640×480 piksela u JPEG formatu. Ekspozicija i balans bele boje se automatski prilagođavaju ambijentu (za šta je doduše potrebno do pet sekundi), a najmanja osvetljenost pri kojoj možete slikati je 5 luksa (nažalost, blic nije ugrađen). Tek kada pregledate ove slike možete shvatiti koliko je nova generacija ekrana kvalitetna. Odličan kontrast i oštrina, poboljšana rezolucija i pozadinsko osvetljenje svrstavaju ga među najbolje u Palm svetu, ali i prevazilaze većinu starijih Pocket PC uređaja.

Uz Zire 71 dobijate uobičajeni komplet Palm aplikacija za organizovanje vremena i kontakata, a od dodatnih programa koje možete naći na pratećem CD-u izdvajamo RealOne i Kinoma plejere za audio i video fajlove. Sa njima se ovaj PDA pretvara u minijaturni multimedijalni centar koji reprodukuje MP3 fajlove bez ikakvih problema, čak i u pozadini, što je do sada bilo nezamislivo na Palm OS-u. Video fajlovi su ograničeni na interni format Kinoma plejera, jer je za MPEG ili DivX filmove potreban snažniji procesor. Pošto je u ovaj Palm ugrađeno samo 16 MB memorije, što je sasvim dovoljno za aplikacije i svakodnevne operacije, ali ne i za MP3 muziku, pri vrhu uređaja nalazi se slot za Secure Digital memorijske kartice. Odmah pored njega je i 3.5 mm priključak za slušalice, ali njih nećete naći u pratećem paketu. Jedini zanimljiv dodatak koji dobijate je torbica predviđena da se nosi oko zgloba ruke a ne oko struka, što bi bilo još praktičnije.

Zbog nešto veće potrošnje novog ekrana (pozadinsko osvetljenje se ne može isključiti) ugrađena je izdržljiva litijum-polimer baterija kapaciteta 900 mAh. Uz intenzivniju upotrebu biće neophodno punjenje nakon 4 ili 5 dana, a veliki je problem što se punjač može priključiti samo na prateći cradle, a ne i na sam uređaj. Navigacija kroz sistem je značajno olakšana petosmernim džojstikom koji nam je poznat sa telefona Ericsson T68. Lepo je što je u osnovnoj verziji Palm OS-a uključena aplikacija World Clock koja je zamenila slabo upotrebljivi Clock iz verzije 4.5, a kada su u pitanju sistemski zvukovi uvedeni su profili koji omogućuju brzu promenu podešavanja. Za povezivanje sa Internetom i drugim računarima na raspolaganju je (pored uobičajenog Palm Universal Connector-a kojim se Zire 71 priključuje na cradle) samo IR port. Za one koje Internet zanima više od povremenog fotografisanja interesantniji je model Tungsten T2, koji osim IR porta ima i Bluetooth konekciju.

Za ozbiljne igrače

Najvažnija novina T2 je Graffiti 2 sistem, koji olakšava unos nekih slova koja su zadavala probleme korisnicima. Tako se najkritičnija slova i, t i k sada unose iz dva poteza, mnogo sličnije svakodnevnom rukopisu, a promenjen je način unosa i slova u i v koja su se stalno mešala. Velika slova sada možete unositi tako što ih ispisujete na granici između mesta za slova i brojeve, a po prvi put je moguće unositi akcentovane karaktere potezima stylus-om. Od ovog modela moguće je, po ugledu na Pocket PC konkurente, unositi znakove i pisanjem bilo gde na ekranu, što funkcioniše prilično dobro kada se naviknete na to da svaki potez na ekranu može značiti i uneto slovo. Radi smanjenja gabarita uređaja, Graffiti segment je kod Tungsten-a u zatvorenom stanju skriven ispod četiri osnovna tastera i kružnog navigatora. Kada povučete taj deo naniže pokazaće se i segment za unos slova i brojeva, a Tungsten će se upaliti.

Masivno i kompaktno metalno kućište u stanju je da izdrži malo grublje rukovanje, a po svemu sudeći isto važi i za mehanizam koji izvlači donji deo. Priključak za slušalice se ovog puta nalazi sa leve strane a ispod njega je taster za aktiviranje aplikacije Voice Memo ili, jednostavnije rečeno, diktafona. Mikrofon se nalazi na vidnom mestu pri vrhu uređaja i dobro je optimizovan za frekvencije ljudskog glasa, pa je moguće snimati i u nešto bučnijem okruženju. Iako namenjen za kratke beleške, u ugrađenu memoriju je moguće snimiti preko 90 minuta govora, pa će ovaj Tungsten moći dobro da posluži i većini novinara. Osim ugrađenih 32 MB memorije (od čega je dostupno 29.5) tu je i slot za SD kartice pa i ovaj Palm može da zameni MP3 plejer. Ipak, Tungsten je više orijentisan ka poslovnim namenama, pa ova funkcija pada u zasenak nove tehnologije zvane Bluetooth.

Povezivanje sa telefonima nove generacije samo na prvi pogled je jednostavno; u realnosti se može pretvoriti u noćnu moru. Tako je nama povezivanje sa Ericsson-om T68 uspelo tek iz trećeg pokušaja, dok je Nokia 6310i odbijala poslušnost. Međutim, kada jednom uspete, otvara vam se potpuno novi svet mogućnosti. Ne samo što ovim putem možete sinhronizovati podatke sa PC-jem (naravno, pod uslovom da na njemu imate BT adapter) već je i surfovanje i provera e-mail-a preko GPRS-a prava pesma. Za ovo potonje biće vam potrebne dodatne aplikacije koje ćete naći na pratećem CD-u sa softverom koji je prava riznica korisnih programa. Ulogu Web browser-a će preuzeti program Web Pro, koji ima problema samo sa nekim Java stranicama, dok je za e-mail zadužen Versa Mail, jedan od najpopularnijih komercijalnih programa za Palm koji vlasnici Tungsten-a dobijaju besplatno.

Kad smo već kod poklona, najveći dar koji vlasnik uređaja sa Palm OS-om može da dobije je licenca za paket programa Documents To Go. Poboljšana verzija 5 u svom DeLuxe paketu, pored pandana Word-u i Excel-u, ima i aplikaciju koja reprodukuje PowerPoint prezentacije. Ako nemate ništa protiv malog ekrana i unošenja slova stylus-om a ne klasičnom tastaturom, Tungsten T2 za mnoge primene može da zameni notebook. Sinhronizacija sa PC-jem i „velikim“ Office-om odvija se bez ikakvih problema a translacija čak i dužih dokumenata je skoro trenutna. Ugrađena baterija je identična onoj na Zire 71, pa će izdržati čak i višečasovno korišćenje Bluetooth-a, a uz umereno korišćenje će potrajati tri do četiri dana, što je ogromna prednost u odnosu na Pocket PC uređaje koji u uslovima sličnog opterećenja jedva izdrže nekoliko sati. Za duga putovanja tu su Adobe Acrobat Reader i Palm Reader koji sa svojom velikom bazom knjiga garantuje da vam neće biti dosadno. Za one navikle na „klasičnu“ zabavu u paketu dobijate i svima poznati Solitaire.

Jedina zamerka, pored nemogućnosti povezivanja punjača direktno na uređaj, jeste odsustvo vrlo korisnog tastera Back kog smo viđali na Sony Clie uređajima, a koji je Tungsten-u zbog skrivajućeg Graffiti segmenta preko potreban. Naravno, i cena je prigodna uređaju koji može da zameni notebook, pa oni koji baš i nemaju 500 evra za Tungsten T2 mogu da se okrenu jeftinijem, ali za nijansu manje svestranom, Zire 71; njegova cena od oko 300 evra je sasvim adekvatna mogućnostima. Oni kojima je i to mnogo preostaje da nabave, iz ove perspektive vrlo siromašni, Zire i da zaplove vodama elektronske organizacije svog vremena.

Korisne adrese:

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter