GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #92 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intellicad 4.0
Milan Četić
Ne tako davno, na našem tržištu pojavio se Intellicad, jedan od najboljih AutoCad klonova. Pred nama je sada verzija 4.0, koja je još za korak bliža poznatom rivalu...
- PC #92 (Septembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intellicad 4.0

Kao jeftini klon-program, Intellicad ne mora da donosi neke posebne novine i unapređenja, već pre svega rad što sličniji onom na koji su korisnici AutoCAD-a navikli. Glavni nedostaci prethodne verzije Intellicad-a odnosili su se na nemogućnost rada sa solidima, te nepostojanje podrške za Paper Space i Layout-e. To uključuje i nemogućnost rada sa Solid trodimenzionalnim objektima i to što u Layer-ima nije bilo moguće definisati debljine linija koje će se koristiti kod plotovanja.

Nove verzije

(kliknite za veću sliku)

Veći deo ovih manjkavosti otklonjen je u verzijama 4.0 i 4.0 Pro. Ova dva programa se prodaju odvojeno, i razlikuju se po tome što je kod verzije 4.0 Pro implementirana mogućnost rada sa Solid trodimenzionalnim objektima. „Opravdanje“ je teza da se u prosečnom projektnom birou solid modeliranje retko koristi, a i tada samo na jednom ili dva računara. Osim toga, solid objekti u verziji 4.0 jednostavno se neće videti na ekranu, ali će se izmenama na, recimo, tekstovima u takvom DWG fajlu zadržati kompletan sadržaj crteža koji se inače vidi u verziji 4.0 Pro ili AutoCAD-a 2000/2002.

Ova lepa osobina Intellicad-a važi i za ostale neimplementirane mogućnosti AutoCAD-a. Tako će, nakon rada sa izmenama u crtežu uvezenom iz AutoCAD-a i njegovom ponovnom otvaranju u ACAD-u 2000, sve debljine linija definisane u layer-ima ostati netaknute. Ovo je postignuto jednostavnim rešenjem – Intellicad još od ranije koristi AutoCAD-ov DWG format kao svoj osnovni, pa kod rada sa takvim crtežima nema potrebe za njegovom konverzijom u neki drugi.

(kliknite za veću sliku)

Verzija 4.0 Pro podržava programiranje i u VBA (Visual Basic for Applications), osim AutoLisp-a koji je bio podržan i u ranijim izdanjima Intellicad-a. Tako Pro verzija teoretski može da podrži i sve dodatke za AutoCAD pisane u VBA. U praksi, problemi nastaju ako ti dodaci koriste pozive nekih AutoCAD funkcija ili rutina koje u Intellicad-u ne postoje. Ipak, otvoren je prostor za najviši nivo kompatibilnosti u odnosu na bili koji AutoCAD klon.

Verzija 4.0 Pro u odnosu na osnovnu ima još jednu razliku – implementirana je mogućnost rada u Paper space / Model Space režimu, kao i rad sa više listova (layout). Ove mogućnosti, nažalost, nisu implementirane baš na najsrećniji način; ne postoje tabovi na dnu crteža koji omogućavaju jednostavan prelazak i kreiranje novih layout-a; oni se kreiraju i menjaju primenom Insert / Layout komande.

I samo programsko jezgro je značajno poboljšano, pa nova verzija Intellicad-a radi mnogo stabilnije. Brzina iscrtavanja crteža je značajno ubrzana zahvaljujući primenjenim algoritmima, a i sistem za upravljanje memorijom je unapređen, tako da se sada sa velikim crtežima radi mnogo brže. Poboljšan je i rad sa višerednim tekstom (mtext), koji je sada moguće preuzimati i iz programa za obradu teksta, npr. Microsoft Word-a. Ovo je doduše bilo moguće i u ranijoj verziji Intellicad-a, ali sa brojnim problemima, uključujući i uobičajene glavobolje sa našim slovima. Ti problemi više ne postoje.

Recidivi prethodnih verzija

(kliknite za veću sliku)

Neke prednosti koje su postojale u ranijim verzijama Intellicad-a zadržane su, naravno, i u verziji 4.0 koju testiramo. Tu je, najpre, Explorer komanda / prozor koja omogućava da se vrlo lako i pregledno manipuliše ne samo lejerima, već i karakteristikama objekata, tekst-stilovima i svim drugim važnim podešavanjima. Na taj način je naročito olakšan rad na crtežima sa brojnim layer-ima, kakvi se često sreću u arhitektonskim i građevinskim projektima. Posebna prednost u odnosu na bilo koju konkretnu verziju AutoCAD-a mogućnost otvaranja i rada sa AutoCAD crtežima iz svih ranijih verzija ovog programa, počevši od verzije 2.5 pa sve do 2002. Ponekad je kopija kompatibilnija od originala.

Intellicad-u u verziji 4.0 nedostaje još jedino mogućnost definisanja debljina linija direktno u layer-ima, kako bi postao potpuno funkcionalna zamena za AutoCAD. To je nedostatak samo onda kada je potrebno raditi ili plotovati crtež rađen u AutoCAD-u kod kojeg je korišćena ova mogućnost. Ako je u birou, uključujući i spoljne saradnike, moguće organizovati rad i protok crteža bez korišćenja debljina u layer-ima, može se mnogo uštedeti – Intellicad 4 košta 269 evra, dok je profesionalna verzija skuplja za tačno 100 evra.

Korisne adrese:

Arhitekte Tomić
tel: 032/300-777

SLEDEĆI TEKST U PC #92
preview
Instant lokalizacija
Aljoša Obuljen



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter