GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #93 > Rubrike
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
DTP za poslovne korisnike
"DTP za poslovne korisnike", najopsežnija knjiga koju je PC Press do sada izdao, donosi uputstva za primenu najpopularnijih programa koji olakšavaju obradu teksta i slika u firmi.
- PC #93 (Oktobar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

DTP za poslovne korisnike

Ono što „PC“ čini drugačijim u odnosu na ostale domaće računarske časopise su, između ostalog, tekstovi i specijalni dodaci posvećeni pripremi za štampu i srodnim tehnologijama. Tokom nekoliko godina prikazani su svi najvažniji DTP programi, ali su analizirani i mnogi važni aspekti digitalne i klasične tipografije, Unicode standard, obrada digitalnih fotografija, ulazak PDF formata na prepress scenu, prilagođavanje operativnih sistema i aplikacija srpskom jeziku... Deo tih tekstova predstavlja štivo trajnije vrednosti, otporno na brze promene u računarstvu, pa se u izdanju PC Press-a prošlog meseca pojavila knjiga „DTP za poslovne korisnike“ u kojoj su čitaocima ponuđeni pažljivo odabrani, dorađeni sadržaji posvećeni obradi i prelomu teksta u firmi.

Knjiga „DTP za poslovne korisnike“ daje presek trenutnog stanja grafičke industrije u kojoj dominantnu ulogu imaju računari i donosi brojne savete i uputstva za sve što je potrebno da bi se neobrađeni tekst i slike objedinili u atraktivno prelomljeni dokument. Poglavlja o programima QuarkXPress, Adobe InDesign, Photoshop, Illustrator i Acrobat, kao i sekcije o fontovima i digitalnoj tipografiji, DTP integraciji, Unicode standardu, optičkom prepoznavanju teksta, upotrebi Windows-a XP u pripremi za štampu i podršci za srpski jezik, napisao je Bojan Stojanović. Poglavlje o programu Microsoft Word koji se koristi u raznim fazama obrade teksta napisao je Dragan Grbić, dok je Darko Staničić napisao poglavlje o programu CorelDraw. Mnoštvo korisnih informacija koje pomažu razumevanju objedinjujućih tema u pripremi za štampu nalazi se u opširnom predgovoru, iz pera Dejana Ristanovića. Uz knjigu se isporučuje i CD-ROM sa probnim verzijama DTP programa, servisnim paketima i nadogradnjama te programima za dobijanje naših slova u fontovima.

Malo je publikacija na srpskom jeziku koje moderne grafičke tehnologije sagledavaju tako sveobuhvatno, u šta će se čitalac uveriti čim prelista knjigu „DTP za poslovne korisnike“. Bez obzira na to da li želite da saznate kako da izgradite efikasno DTP okruženje, primenite vodeće programe za obradu teksta i slika ili upotrebite elektronske dokumente u svom poslu, ova knjiga nudi jasne i sadržajne odgovore. Možete je koristiti kao priručnik u svakodnevnom redu, kada želite da odgonetnete neku od tajni DTP zanata, ali i kao udžbenik iz koga ćete naučiti razliku između Type 1, TrueType i OpenType fontova, teoriju upravljanja bojom, pojmove iz klasične tipografije, rad sa PostScript izlaznim uređajima i mnoge druge detalje koji čine pripremu za štampu.

Knjigu prožima snažna usmerenost prema tehnikama i finesama rada sa tekstom na srpkom jeziku. Iako na našem tržištu postoje prevodi mnogih kvalitetnih i poznatih knjiga o DTP programima, njihov glavni nedostatak je u zanemarivanju specifičnih problema koji se javljaju pri prelomu tekstova na našoj ćirilici i latinici. Pored saveta kako da „osposobite“ operativni sistem za unos i obradu srpskog teksta, tu su i mnogi važni saveti za OCR, pravilnu podelu reči na slogove, dobijanje naših slova u fontovima i upotrebu tih fontova u Unicode i ne-Unicode aplikacijama.

Pošto unos teksta ima veliki značaj u gotovo svakoj firmi u kojoj postoji protok tekstualnih informacija, poglavlje o Microsoft Word-u može da bude početna tačka za mnoge koji žele da ovaj snažni alat upotrebe na pravi način. Word nije prikazan samo kao program za elementarnu obradu teksta – u mnogim aspektima to je prava alatka za prelom, pod uslovom da je korisnik svestan njenih DTP dometa. Microsoft Word u većini slučajeva predstavlja „ulazna vrata“ za tekst koji ćete potom oblikovati u programima QuarkXPress i InDesign. Oba programa su predstavljena kroz naglašavanje ključnih opcija i primere iz prakse, koji se mogu odmah upotrebiti i isprobati.

Premda postoje i pobornici i protivnici teze da jedna slika vredi koliko i hiljadu reči, ilustracije su sastavni deo skoro svake knjige, novina ili časopisa. Kada je reč o rasterskim slikama, knjiga „DTP za poslovne korisnike“ podrobno analizira najpre digitalnu fotografiju kao tehnologiju koja ubrzano osvaja svet, a zatim program Adobe Photoshop koji je bez premca na polju obrade slika. Posebna pažnja je posvećena razumevanju fundamentalnih postavki Photoshop-a, kao i važnih tehnika u koje spadaju korekcija boja, podešavanje tonskog balansa, izoštravanje slika, uklanjanje efekta moare i upotrebi različitih formata datoteka. Vektorska grafika predstavljena je prikazom programa CorelDraw i Adobe Illustrator, kroz brojne efektne primere.

Firme u kojima se timski radi na digitalnim tekstovima, ubrzaće i pojednostaviti posao primenom paketa Adobe Acrobat. Neke od opcija Acrobat-a nezamenljive su u grupnom radu, a detaljno su opisane u knjizi „DTP za poslovne korisnike“. Ukoliko koristite više opisanih programa istovremeno, poglavlje „DTP integracija“ pokušava da fragmente izolovanih tehnika objedini u celinu i pomogne vam da steknete širu sliku o računarskoj pripremi za štampu.

„DTP za poslovne korisnike“ je vredan izdavački poduhvat PC Press-a, knjiga koja je po mnogim osobinama jedinstvena. I pored velike gustine informacija, čitljivost i razumljvost teksta ni u jednom trenutku nisu narušeni, a čitaocu se ukazuje da se do rešenja može doći na više načina i da u grafičkom dizajnu i pripremi za štampu nema čvrstih pravila – bitno je samo da tekst ostane u službi komunikacije. Mnoge vredne informacije koje se nalaze u ovoj knjizi nećete pronaći na drugom mestu, što se pogotovo odnosi na detaljne savete u vezi sa prelomom teksta na srpskom jeziku. Zato „DTP za poslovne korisnike“ predstavlja nezamenljiv priručnik za sve koji žele da u svom poslu uspešnije primene računare za oblikovanje teksta i pripremu za štampu.

Izdavač: PC Press

Autori: Bojan Stojanović, Dragan Grbić i Darko Staničić

Obim: 420 strana + CD

Cena: 900 dinara

SLEDEĆI TEKST U PC #93
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter