GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #94 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kancelarija generacije 2003
Dragan Grbić
Iako smo navikli da novu verziju kapitalnog paketa za poslovne primene vidimo na svake dve godine, novi Microsoft Office čini mnogo više od pukog pakovanja novih mogućnosti u osveženom okruženju. Detaljno smo ga testirali...
- PC #94 (Novembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kancelarija generacije 2003

(kliknite za veću sliku)

Ako ste naš redovni čitalac, verovatno pratite priče o novim mogućnostima paketa Microsoft Office 2003, zapravo celog pravca koji čine softver, koncepti i praksa po imenu Microsoft Office 2003 System. Ideja o integraciji resursa informatičke tehnologije u službi poslovne produktivnosti nije nova - ako se osvrnemo deset godina unazad, pronaći ćemo korene današnje slike poslovne informatike koji su nekad zvučali kao zanimljivo maštanje. Bilo je tada pomalo čudno govoriti o tehnologiji koja bi parirala tradicionalnim konceptima namenskog softvera. Zvučalo je gotovo nezamislivo da se neki opšti program posebne namene angažuje kao standardna, namenski podešena alatka za obavljanje konkretnih poslova. Tekst-procesori, sistemi za tabelarne proračune i slični pogrami smatrani su tek pisaćim mašinama ili kalkulatorima nove generacije na kancelarijskom stolu koje je pametno (ili barem zanimljivo) koristiti.

Programiranje Office dokumenata, povezivanje programa u integrisana rešenja, veza sa resursima na aplikativnim serverima i mnogi drugi "snovi" nisu ostali u domenu teorije. Nakon prelaska na 32-bitne procesore i prihvatanja Internet tehnologija kao ključna budućeg razvoja, razvoju, Microsoft je iz verzije u verziju nudio sve više u Office-u. Do verzije Office 2000 osnovna podrška za programiranje i integraciju došla je na svoje mesto, jer sad su svi programi imali podršku za VBA i mogućnost programiranja spolja. Usledilo je primereno praktično iskustvo: do kraja prošlog stoleća, broj nezavisnih firmi koje prave integrisana rešenja u Office-u za druge prerastao je broj klasičnih programerskih ekipa. Tehnike produktivnosti u tom okruženju su dovedene na zaista zavidan nivo polovinom 2001, pojavom Office-a XP.

(kliknite za veću sliku)

Kao šlag na tortu, za proširenje dometa mogućnosti Office-a mnogo je značila pojava baterije novih aplikativnih serverskih paketa, uz značajno pojačane stare. Programi paketa Office XP su izvedeni kao definitivni i "prirodni" klijenti za SQL Server i Exchange Server na svim nivoima napredne primene; kruna tog pravca integracije je bila pojava SharePoint tehnologije, kojom je dokazana vrednost združenog rada u Office-u. SharePoint platforme se lako administriraju i održavaju i konceptualno nameću dobru organizaciju poslovanja. Izgledalo je da "život ne može biti bolji": to su bili trenuci kada se svaki analitičar ovih tehnologija pitao šta bi još moglo da se doda slici koja već deluje savršeno...

Uvek ima još prostora

(kliknite za veću sliku)

Razvoj sledećeg Office-a uvek počinje pre nego što se aktuelna verzija plasira na tržište. Analiziraju se primenjeni koncepti i procenjuju novi, proveravaju se ideje koje nisu iskorišćene u aktuelnoj verziji i traže prostori za nova osvajanja. Microsoft odvaja značajne sume novca na realne analize produktivnosti i na proučavanje suptilnih reakcija korisnika. Sva saznanja se okupljaju na gomilu i razrađuju u toku višemesečnih brainstorming seansi koje obično počinju nedelju dana posle žurke kojom se proslavlja izlazak nove verzije paketa.

Posle toge se kreće u pravi razvoj koji traje oko godinu dana ili duže, kada se ispituju alfa i beta-verzije paketa i kada postepeno raste broj onih koji učestvuju u procesu kontrole. Ova mašinerija je snažna i efikasna, a rezultat poslednjeg takvog kruga je prezentovan 21. oktobra, na promociji Microsoft Office 2003 System. U međuvremenu smo iskoristili beneficiju koju imaju pretplatnici paketa MSDN Universal, pa u Redakciji nismo čekali ni trenutka da već polovinom septembra iz pretplatničke zone na sajtu Microsoft-a preuzmemo pet image datoteka od kojih smo napravili CD-ove sa finalnim verzijama paketa Microsoft Office 2003 Professional Enterprise i četiri najbliža programa koji će se prodavati nezavisno, a deo su sistema Office 2003.

Za opširan izveštaj o Office-u 2003 i njegovim programima pogledajte novembarski broj časopisa "PC".



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter