GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #95 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pisaća mašina za ovaj vek
Dragan Grbić
Ispitujemo Word 2003, novu verziju najpopularnijeg tekst-procesora i novitete koje ona donosi, kako za umrežene radne stanice tako i za pojedinačnog korisnika...
- PC #95 (Decembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pisaća mašina za ovaj vek

Na pitanje "koji program prvi otvorite nakon što instalirate novu verziju paketa Microsoft Office", najviše ispitanika bi odgovorilo da je to Word. Iskusni korisnici već znaju da najviše sitnica biva ugrađeno baš u Word, pa hitaju da vide kako one rade. Oni manje iskusni lako će priznati da im je radna površina tekst-procesora najrazumljivija među svim Office programima i da je upravo Word program koji najviše koriste.

Utiske o Word-u 2003 već ste mogli da steknete u prethodnim člancima o sistemu Microsoft Office 2003, čija je finalna verzija promovisana krajem oktobra. Word je član svakog varijeteta paketa, pa ćete posle migracije na novi Office postati redovni korisnik ovog programa. Preostaje nam da se upustimo u avanturu istraživanja njegovih mogućnosti, naglašavajući novitete u odnosu na prethodne verzije, ali stalno se ponovo pitajući šta je najveća dobit u primeni tekst-procesora.

Kako je počelo

(kliknite za veću sliku)

Ako izuzmemo simpatični ali trivijalni program Write, koji je deo Windows-a od samih početaka, Microsoft Word je prvi pravi tekst-procesor za Windows. No, pre "samo" dvanaestak godina bio je u zapećku DOS platforme: bilo je to doba dominacije programa WordPerfect; korisnici manjeg apetita su pisali u WordStar-u, a egzotična alternativa koju su mnogi voleli zbog lake kontrole YU fontova bio je Chi Writer. Windows je tih godina tek krenuo uzlaznom putanjom popularnosti, ali to grafičko okruženje je davalo dobre performanse tek na jačim računarima, a njima nije raspolagala većina.

Već u vreme Word-a 2.0 dolazi do prvih ozbiljnijih diskusija: tada nove metodologije gradnje radne površine u Windows programima doprinosile su većoj produktivnosti. Dokument u radu je potpuno odgovarao budućem izgledu odštampane verzije, što je davalo interaktivnu kontrolu nad sadržajem. Za razliku od potrebe da se upamti gomila tasterskih prečica za komande (što, doduše, većina iskusnih korisnika i danas preferira), na raspolaganju su bili interaktivni meniji, udobni dijalozi za podešavanja i, po prvi put upravo u Word-u 2.0, trake alatki (toolbars) koje su mogle da se podešavaju prema afinitetu korisnika. Početnici su se privoleli takvom pristupu, jer je bio intuitivniji; broj korisnika Windows-a i Word-a je postajao iz dana u dan sve veći.

(kliknite za veću sliku)

Na tržišnom planu, Microsoft je potom izveo nešto što se danas može upisati u sve udžbenike dobrog marketinga: nekoliko popularnih programa za poslovne namene spakovano je u Microsoft Office i prodavano po manje nego upola nižoj ceni u odnosu na kupovinu pojedinačnih programa. Do tog časa, ti programi su već sadržali kvalitet koji je mogao da parira svakoj konkurenciji, a objavljena je i strategija integrisanog pristupa kakvu drugi proizvođači nisu imali. Iza toga je usledio verovatno najveći manevar (i marketinška kampanja) koju je informatički svet ikada video: bio je to Windows 95, operativni sistem koji je obeležio početak potpunog prelaska korisnika PC platforme u grafičko okruženje.

Mnogi konkurenti Microsoft-a nisu ozbiljno shvatili šta se tog časa desilo i to ih je kasnije mnogo koštalo. Svi proizvođači poslovnog softvera su počeli naglo da gube trku, a WordPerfect, nekadašnji vladar na sceni tekst-procesora, otišao je "na doboš", pa je malo nedostajalo da nestane sa tržišta. Deo tog spektakularnog manevra Microsoft-a činila je i ponuda prvog komercijalnog paketa za Windows 95, objavljenog tog istog 24. avgusta 1995. godine. Bio je to Office 95, čija prodaja je zabezeknula i najliberalnije analitičare softverske scene. Do kraja iste fiskalne godine, Office je doneo Microsoft-u više od polovine ukupnih prihoda, a tako je ostalo i mnogih narednih godina.

(kliknite za veću sliku)

Office 95 sam po sebi nije doneo značajne mogućnosti: ako isključimo novitete koji su bili čista posledica rada na novoj platformi, bio je to Office 4.3 (delimično) prepisan u 32-bitni kod i sa par novih pomoćnih programa. Zato je Office 97, objavljen krajem 1996. godine, predstavljao korak dalje. Microsoft je zauzeo kurs opšte primene Interneta u poslovnom okruženju, a podrška integrisanom pristupu ušla je u novu fazu, pa je i Word primereno unapređen. Stariji jezik makroa WordBASIC zamenjen je sistemom Visual Basic for Applications (VBA), čime je mogućnost saradnje između programa podignuta na viši nivo. Mnogi moduli programa su poboljšani po mogućnostima i brzini, a u toku 1997. pojavio se i Office Developer Tools, čiji su značajni deo činile komponente za automatizaciju Word-a. Program je doveden do nivoa mogućnosti kakve ranije nisu bile ostvarive u "prostom" tekst-procesoru: Word je postao jaka platforma za rad programiranih, namenskih rešenja koja nude visoku produktivnost.

I sledeće verzije Word-a donosile su mnoge novije alatke i kvalitativna poboljšanja; skoro sve novine koje su danas uobičajene u paleti programa Microsoft-a isprobavane su baš u Word-u. Tako je bilo i ranije, još u vreme kada smo mogli sami da definišemo svoju prečicu za neku komandu; tako je bilo i kada smo dobili naprednu bateriju grafičkih komponenti za ugradnju u dokumente, pa kada je bilo potrebno izvesti dokument u HTML oblik, pa kada su se pojavili Smart tagovi... Čak i danas, mnoge od tih nekadašnjih novotarija najbolje su razvijene baš u Word-u: ovaj program ostaje na čelu ponude za krajnjeg korisnika.

Dokle se stiglo

(kliknite za veću sliku)

Cela ova mala istorija Word-a obuhvata i moje lično radno iskustvo, pa sam je se prisetio još pre godinu dana, kada sam došao u priliku da pogledam prvu internu beta-verziju paketa (a potom sistema) Office 2003. Naravno, i ja po instalaciji paketa najpre otvorim Word, pa je susret sa novim Office-om prošle zime za mene počeo u tom programu. Iako sam po prirodi konzervativan i ne verujem beta-verzijama softvera, moram priznati da je većina članaka koje sam u tom periodu napisao izvedena upravo u Word-u 2003, a u stariju verziju bih ušao samo da bih prekontrolisao spelovanje. Koristeći te dve beta-verzije, finalnu verziju dobijenu na osnovu redakcijske pretplate na MSDN te još jednu namensku verziju koja nije na engleskom jeziku, a zabeleživši "samo" nekoliko stotina sati rada u njima, nisam doživeo pomena vredan problem niti gubitak napisanog sadržaja u Word-u; neka to bude prvi utisak koji vam prenosim. Jedino je prva beta par puta krahirala, ali uz trenutni oporavak programa i povraćaj sadržaja starog jedan minut, kako sam podesio opciju za automatski oporavak. To je sve od "loših" iskustava, i to u predverziji u kojoj krupnim slovima piše da to u nedovršenom programu može da se desi.

Pre zalaženja u detalje, napravićemo jedan mali dogovor. Naime, o nekim ključnim novinama u Word-u 2003 govorićemo ponovo drugi put: mislimo na tehnologije poput XML-a i SharePoint-a, koje zahtevaju pogled na širu sliku i gde njihov opis u priči o jednom Office programu nema mnogo smisla. Naravno, toj priči ćemo posvetiti dužnu pažnju i primereni prostor drugom prilikom, a sada ćemo se usredsrediti na informacije koje interesuju većinu vas: šta je novo u osnovnom radu u Word-u 2003.

(kliknite za veću sliku)

Finalna verzija Word-a 2003 je dobro optimizovana, bogata opcijama i operacijama i donosi mnoge novine koje se tiču produktivnosti, saradnje sa okolinom i primene nekih novih koncepata. Da ne zaboravimo: Microsoft je odavno dobro apsolvirao problem migracije softvera, pa brižljivo nastupa kada je reč o promeni verzije dokumenta. Vesti su očekivane: elementarna kompatibilnost dokumenta je zadržana, pa osnovni sadržaji mogu bez problema i gubitaka da se koriste u Word-u 97/2000/2002. Kao i pre, moguće je da primenite neki element koji radi samo u Word-u 2003, ali krajnja posledica otvaranja dokumenta u prethodnim verzijama programa biće, u najgorem slučaju, nedostajuća funkcionalnost "sitnice" o kojoj je reč. Povratkom u Word 2003, sve nastavlja da radi očekivano i bez gubitaka.

Vizuelno, Word 2003 je (kao i ostali programi) uređen pažljivije nego ikad. Nekim korisnicima možda u prvi mah neće biti po volji to što su meniji, trake alatki i mnogi drugi detalji uređeni grafički agresivnije nego pre, ali to je stvar ukusa; posle nekog vremena ćete se navići. Boje su usklađene sa novim vizuelnim identitetom Windows-a XP, a čak i ako u Windows-u primenite klasičnu, staromodnu šemu, preostaće ugodna osenčenost na trakama alatki. Nakon prve reakcije na dizajn okna poslova, uočićete i funkcionalne novine, koje najpre na tom mestu upadaju u oči; ovde postoje mnogi novi sadržaji koji otkrivaju neke nove pravce ponašanja Word-a u mrežnoj okolini. Recimo, na početku rada videćete okno Getting Started, čiji glavni deo čine elementi za povezivanje sa sadržajima na matičnom sajtu Office-a. Ako imate sreću da ste stalno povezani na Internet, možete dozvoliti ovom podsistemu da povremeno automatski ažurira ponudu u tom oknu. Osim što možete biti upozoreni na neke važne ispravke ili na napredne on-line kurseve o primeni programa, možete pristupiti biblioteci šablona dokumenata za razne posebne namene; naći ćete i veze ka drugim, opštijim sadržajima, poput download zona i diskusionih grupa.

Za detaljan opis nove verzije Microsoft Word-a pogledajte decembarski broj časopisa "PC".

SLEDEĆI TEKST U PC #95
preview
Još "samo" Radiosity...
Đorđe GrujićZebra

Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter