GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #98 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dan zaljubljenih pod crvenim fenjerima
Bojana Bojanić
Zemlja tulipana, vetrenjača, romantičnih kanala, crvenih fenjera i grad Amsterdam bili su krajnja destinacija našeg putovanja. Oni koji su imali priliku da sa MSI-jem i "Pakomom" provedu Dan zaljubljenih u ovom gradu stvarno se mogu smatrati srećnima...
- PC #98 (Mart 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dan zaljubljenih pod crvenim fenjerima

(kliknite za veću sliku)

Naši redovni čitaoci svakako znaju za trend razvoja nove vrste kućnih računarskih ljubimaca. Mega PC se još sredinom prošle godine pojavio na našem tržištu, a novi proizvod prate i adekvatne promotivne akcije, za šta se pobrinula firma „Pakom“ kao lokalni distributer kompanije Mystar Computer za Srbiju i Crnu Goru. Tako je oktobra pročle godine pokrenuta nagradna igra namenjena dilerima, ali i najsrećnijem krajnjem korisniku. Dan zaljubljenih sa voljenom osobom proveden u Amsterdamu bio je lep motiv da se mnogi uključe u igru.

Najbolji i najsrećniji sačinjavali su našu trinaestočlanu ekipu. Kao najbolji kupci/prodavci MSI Mega PC-ja put Holandije krenuli su predstavnici firmi Eurolink i Iris Mega iz Beograda. Najsrećnije firme-dobitnice bile su Control Point iz Užica i Bull Computers iz Kraljeva, a najsrećniji kupac bila je Branislava Bugarski. Da li smo se moje kolege Radomir Lale Marković (E-TV), Petar Gredelj (sajt Benchmark) i moja malenkost kao predstavnik štampanih medija pronašli među najboljima ili među najsrećnijima procenite sami...

MSI na obali Amstel-a

Zvanični deo naše posete planiran je za drugi dan boravka, tako da smo nakon smeštanja u predivan hotel na obali reke Amstel, po kojoj je i sam grad dobio ime, imali ceo dan za razgledanje znamenitosti. Svako ima svoju Skadarliju, tako da smo utiske nakon prvog provedenog dana u zemlji tulipana, vetrenjača i (znate već) sređivali uz holandske specijalitete u tipičnom Dutch restoranu. Naši domaćini iz kompanije MyStar, Angelique Berden, Marga Zenders i Dragan Milanović potrudili su se da nam predstave duh svoje zemlje za početak preko stomaka, kroz nacionalnu kuhinju i nezaobilazno nacionalno piće Heineken.

Opuštena atmosfera dočekala nas je i sutradan na periferiji Eindhoven-a, u gradiću Sol u kome se nalazi centrala firme MyStar za Evropu. Dobrodošlicu nam je poželeo g. Fritz Cheng, direktor kompanije MSI za Evropu. On je izložio poslovne rezultate za prethodnu godinu, koju karakteriše značajan rast kako na svetskom tako i na našem tržištu. Rast se pre svega odnosi na tržište matičnih ploča, ali i grafičkih kartica i optičkih uređaja. Ovi rezultati doprineli su da se MSI nađe na 85. poziciji liste najuspešnijih firmi, nadmašivši promet od dve milijarde dolara. Što se 2004. godine tiče, planovi su da se učvrste i pojačaju tržišne pozicije kroz razvoj novih proizvoda o čemu nam je nešto više rekao Dragan Milanović u okviru svoje prezentacije. Nažalost, ovoga puta ostaćete uskraćeni za detalje pošto su pripreme za CeBIT u toku, ali ono što vam možemo reći jeste da se MSI sprema da na velika vrata uđe na tržište notebook računara i komunikacionih proizvoda. Kada su u pitanju novi Mega PC sistemi očekuje se proširenje palete proizvoda; o detaljima ćete čitati po našem povratku iz Hanovera.

Odgovore na tehnička pitanja davao je Christian Jansen, šef servisnog centra u kome grupa servisera i tehničara preliminarno testira sve uzorke uređaja porizvedene u MSI pogonima. Ostatak vremena iskoristili smo za obilazak kancelarija, skladišta, servisa i upoznavanje sa ljudima sa kojima smo do sada kontaktirali isključivo e-mail-om.

Brzi pogled na Amsterdam

Tu se negde završio formalni deo našeg boravka u Amsterdamu, koji nam je ostavio dva slobodna dana za pravu turističku posetu jednom od najživopisnijih gradova, što može potvrditi tanka linija između Amsterdama kao prestonice kulture i Amsterdama prestonice nekulture. Na ulici vas ponese žurba gradskog života modernog grada, okupiranog od strane radoznalih turista. A kako i ne bi bili radoznali kada se na jednom mestu dešava sve ono što je drugde zabranjeno. Gde biste inače mogli videti čitav kvart crvenih svetiljki u samom središtu grada, sa nepreglednim izlozima u kojima se danonoćno smenjuju dame svih rasa, godina, a sve u skladu poštovanja „totalno slobodnog“ tržišta. I one, naime, plaćaju porez.

Ukoliko želite negde da predahnete uz kafu, lako možete zabasati u coffe shop u kome se služe isključivo lake droge. Nemojte se začuditi ako vas na ulici usred bela dana neko povuče za rukav nudeći vam i nešto teže. Amsterdam je postao istinska „Kapija Evrope“ kako ga nazivaju, iako se nadam da kroz tu kapiju neće do nas stići baš sve...

Da se vratimo na lepšu stranu medalje: Amsterdam možete doživeti i kao grad sa više kanala od Venecije i više mostova od Pariza, preko 6.000 istorijskih spomenika, kao grad u kome je bicikl glavno prevozno sredstvo, a biciklisti gospodari saobraćaja. Grad u kome se porez nekada plaćao prema širini kuće, pa tu sada imate najužu kuću na svetu „široku“ čitav metar. Za njega se može reći i da je čuvar najlepših svetskih umetničkih dela u preko 40 muzeja od kojih je najimpresivniji Van Gogov. Teško da bih mogla da vam prenesem svoje utiske, to treba osetiti.

Naše vreme je polako isticalo tako da smo posetili još samo čuveni muzej voštanih figura Madame Tussaud, u kome je svako pronašao svog favorita i u kome smo se zaista dobro zabavili izigravajući paparace. I tako smo iz zemlje vetrenjača, jedine čija se nadmorska visina meri metrima ispod nivoa mora, jedinstvene po još mnogo čemu, pošli put kuće a da nismo poneli ni jednu jedinu lalu (osim možda Laleta Markovića), a kojih je i u ovo doba godine bilo u svim bojama i nijansama. No, eto još jednog razloga da se što pre vratimo u Holandiju...



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter