GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #98 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Arhitektonski svetlosni zrak
Ivan Jovanović
Da li uz arhitektonski softver treba kupiti dodatak za rendering? Zvuči kao nepotreban trošak, ali će ArchLumos dati vašem projektu dodatnu šansu kod investitora.
- PC #98 (Mart 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Arhitektonski svetlosni zrak

Iskusni profesionalac iz bilo koje oblasti bez dvoumljenja će vam reći da je kvalitetna vizuelna prezentacija upravo ono što klijenta na kraju navede da u široj konkurenciji odabere baš vas. Iako je neophodno da imate i svu neophodnu „papirnu“ dokumentaciju za realizaciju projekta, „lepa slika“ ostaje klijentu u pamćenju i preteže tas na vagi.

Kvalitetan rendering biće još važniji ako onaj ko odlučuje o prihvatanju posla ne razume svu papirologiju koja može biti i obimna i zamorna za gledanje. Ovo je dovoljan razlog da se na tržištu pojave softverska rešenja koja pružaju dodatni kvalitet osnovnim paketima. ArchiLumos omogućava radiosity i raytracing rendering iz ArchiCAD-a.

Zašto dodaci?

(kliknite za veću sliku)

Prednost ovakvih dodataka je što radite direktno iz osnovne aplikacije tako da izbegavate problem pri upoznavanju sa novim radnim okruženjem. ArchiLumos je nezavisna aplikacija koja se pokreće iz ArchiCAD-ovog Image menija komandom Radiosity. Ova nezavisnost ga izdvaja od ostalih API dodataka koji su u potpunosti ugrađeni u interfejs osnovne aplikacije.

ArchiCAD u potpunosti prati građevinski projekat od početne skice na papiru do konačnog kreiranja vizuelnog identiteta objekta. I pored nesumnjive kompletnosti, koja ga izdvaja od konkurencije koja uglavnom funkcioniše na principu više nezavisnih modula, postoje različita mišljenja oko krajnjeg kvaliteta vizuelizacije. Ponuđene opcije kreiranja studija kretanja sunca, linijskih i VR animacija, i sve to u fotorealističnom ili nerealističnom stilu vizuelizacije, ipak ne mogu da zadovolje sve korisnike.

ArchiCAD-ova fotorealistična rendering mašina ima opcije za manipulisanje teksturama, svetlima i osnovnim fizičkim karakteristikama svetla i materijala, ali ne i mogućnost prikazivanja refleksija. Za simulaciju refleksija potreban je raytracing algoritam koji je moguće imati samo uz pomoć API dodataka. Ovaj algoritam koristi ArtLantis, firme Abvent, o kome ste čitali u 95. broju našeg časopisa. Abvent je algoritam prilagodio ArchiCAD-u i ponudio ga u vidu drugog API dodatka (AV Works), koji ćemo opisati u nekom od budućih tekstova.

Važnost radiosity renderinga

(kliknite za veću sliku)

Radiosity je za sada najtačniji metod za simulaciju distribucije svetla po 3D modelu. To ga direktno preporučuje odgovornim projektantima koji žele da izbegnu neprijatna iznenađenja kada se upoređuju slike izvedenog stanja objekta sa slikama koje je projektant napravio u svog omiljenom softveru.

Osnova svakog ozbiljnijeg rendering softvera je radiosity jer on daje kvalitetno i ravnomerno raspoređeno osvetljenje. Radiosity rešenje se dalje popravlja plug-in efektima koji dodaju raznorazne refleksije (raytracing), definišu tip i ponašanje refleksije, poboljšavaju materijale i teksture kako bi se dobilo konačno rešenje. Ovi efekti se vezuju za high-end rendering aplikacije koje visokom cenom i komplikovanošću najčešće prevazilaze okvire primene u arhitekturi i zalaze u domen filmske i televizijske produkcije.

Japanska firma Optograph razvila je ArchiLumos koristeći algoritme svog high-end rendering softvera Shade 4. Optograph je veliko ime u svetu kompjuterske grafike na Bliskom Istoku a kvalitet Shade-ovog renderinga, koji je na nivou sa najvećih „igrača“ CG sveta (Maya, Max, Cinema 4D...), daleko je iznad njegove trenutne komercijalne cene. Uz to ima vrlo jednostavan interfejs što ga je preporučilo ArchiCAD populaciji koja je navikla na svedenost radnog okruženja.

Kako radi?

(kliknite za veću sliku)

Pored direktnog osvetljenja iz svetlosnih izvora, u kalkulaciju ulaze i uticaji indirektnog osvetljenja tj. svetlosti koja se odbija od okolnih površina. Kao rezultat dobija se fizički model sa distribucijom osvetljenja. Kad se jednom završi distribucija svetlosne energije, ovo omogućava sagledavanje i analizu prostorne distribucije osvetljenja iz svih uglova.

Pri definisanju materijala i svetlosnih izvora unose se realni fizički parametri. Lampe iz ArchiCAD-ove biblioteke dobijaju nove parametre za radiosity koji definišu jačinu svetlosnog izvora u lumenima (Candela value × 4 = Lumen valu). Karakteristike svetlostih izvora mogu se definisati pomoću IES fajla, koji većina proizvođača svetiljki deli besplatno u vidu kataloga. IES fajl u potpunosti definiše količinu i način rasprostiranja svetlosti iz izvora što obezbeđuje tačnost fizičkog modela. Fizičke karakteristike materijala, manipulacija teksturama i pozadinom u potpunosti je podržana – sve se i dalje obavlja kao i do sada, iz ArchiCAD-a.

Kreiranje scene je, dakle, ostalo isto a radiosity stupa na scenu tek kad treba kreirati završni rendering. On deli čitav model na trouglaste i pravougaone površine koje postaju svetlosni izvori kada na njih padne direktno svetlo, a zatim emituju odbijeno svetlo u prostor. Parametri podele površina nisu jednostavni za razumevanje, naročito početnicima, te su oni u ArchiLumos-u maksimalno uprošćeni kako bi neiskusni korisnici što lakše dobili početne rezultate. Interfejs u određenoj meri liči na Lightscape-ov ali je značajno uprošćen, što omogućava lakše učenje ali daje nešto slabije rezultate.

Raytracing metoda proračunava samo zrake koji polaze direktno iz svetlosnog izvora a dopiru do kamere iz koje se trenutno posmatra scena. Ovo ga čini značajno bržim ali i manje realnim od radiosity-a jer je zanemaren uticaj odbijenog svetla. Raytracing se može koristiti i samostalno ali se obično koristi preko postojećeg radiosity rešenja kako bi se dodale reflekcije generalnom osvetljenju.

Ciljna grupa

(kliknite za veću sliku)

Svaki korisnik ArchiCAD-a poželeće ovaj alat u svojoj kolekciji. Refleksije i realno rasprostiranje svetlosti su nešto što popravlja šanse kod investitora, ali da li to vredi 699 evra? Da li je klijentu zaista potreban toliko kvalitetan prikaz budućeg stanja, i da li je i sam klijent spreman da plati tu razliku u kvalitetu? Moj utisak je da cena u potpunosti odgovara ponuđenom kvalitetu, a ako vas zanima šta drugi korisnici ArchiCAD-a misle o ArchiLumos-u, posetite zvanični Graphisoft-ov ArchiCAD Talk forum koji iz Dubaia vodi arhitekta Đorđe Grujić. Možda vam iskustva prekaljenih CAD majstora pomognu u izboru pravog alata za „šarmiranje“ investitora.

Korisni linkovi

www.lasercad.se/produkter/add-ons/archilumos/lumos.htm ArchiLumos – sajt švedskog distributera ovog paketa

www.graphisoft.com/community/archicad-talk/ – ArchiCAD Talk forum

shade.e-frontier.co.jp/en/ – Shade 7

www.hicad.co.yu – distibuter za Srbiju i Crnu Goru

SLEDEĆI TEKST U PC #98
preview
Ukus nevolja
Kristijan Lazić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter