GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #100 > Rubrike
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Office 2003 na srpskom
Branko Maksimović
Specijalno izdanje PC Press-a promovisano je zajedno sa srpskom verzijom sistema Microsoft Office 2003, 14. aprila. Autor knjige je pre toga mesecima radio u timu za lokalizaciju Office-a, trudeći se da sa jedne strane u samom programu, a sa druge pratećom literaturom, pomogne korisnicima koje nepoznavanje engleskog jezika sprečava da kreativno primene računar u svom poslu...
- PC #100 (Maj 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Office 2003 na srpskom

Specijalno izdanje PC Pressa promovisano je 14. aprila, zajedno sa srpskom verzijom sistema Microsoft Office 2003. Autor knjige je pre toga mesecima radio u timu za lokalizaciju Officea, trudeći se da sa jedne strane u samom programu, a sa druge pratećom literaturom, pomogne korisnicima koje nepoznavanje engleskog jezika (ili žargona računarskih pojmova) sprečava da kreativno primene računar u svom poslu.

Atraktivno odštampana knjiga od oko 400 strana bavi se osnovnim, ali i naprednim tehnikama rada u, po rečima autora, najboljem skupu programa za poslovnu primenu u istoriji personalnih računara. Nakon uvoda, sledi preliminarni deo u kome se razmatra priprema računara za instalaciju, sam postupak instalacije ili unapređenja prethodnih verzija Officea, aktivacija i održavanje.

Pre detaljnog opisa svake lokalizovane komponente Officea, opisana su zajednička svojstva svih programa paketa, njihova integracija i veza sa .NET tehnologijom. Najčešće operacije, kao što su unos i ispravljanje teksta, svojstva različitih tipova datoteka i manipulacija njima, opisane su na način koji odgovara početnicima, čime ovo izdanje dobija na univerzalnosti. Pažnja je posvećena i složenijim stvarima kao što su fontovi i efekti koji se na njih mogu primeniti. Niste baš sigurni gde se nalaze sve one opcije za podešavanje zaglavlja, fusnota ili tabulatora? Knjiga će vam pomoći, ali vas neće opteretiti viškom detalja, pa pored funkcije udžbenika ona može poslužiti i kao referentni priručnik.

Kako se Word i Excel najviše koriste od svih programa u paketu, njima je posvećeno najviše prostora. Autor laganim i popularnim jezikom, jednostavno i sa efektnim primerima, pokazuje da ne treba poznavati štamparske termine ili matematiku da biste efikasno koristili Word i Excel. Počev od tipova ćelija, preko referenci i opsega (naviknite se na maternji jezik), do jednostavnijih i nešto kompleksnijih funkcija i izvedenih (pivot) tabela... knjiga je dobrodošla kako početniku tako i onome ko misli da zna dosta o ovim programima.

Sledeće važno poglavlje knjige posvećeno je Outlooku, koga mnogi smatraju samo programom za rad sa elektronskom poštom. Microsoft Outlook je zapravo moćna aplikacija koja vam olakšava organizaciju posla i vremena – pošto ga pripremite i sinhronizujete sa vašim ranijim klijentom kao što je Outlook Express, uplovićete se u svet novih mogućnosti. U knjizi je detaljno opisan rad sa datotekama, fasciklama, kontaktima, podacima u kalendaru, a sve to je propraćeno savetima. Posebno nam se dopao deo koji govori o neželjenoj pošti (spam), koja nas nakon primene izloženih tehnika znatno manje „napada".

Poglavlje posvećeno PowerPointu ne bavi se samo korišćenjem ovog programa, već i umetnošću prezentiranja – kako da pripremite i izložite materiju tako da proizvedete maksimalni efekat. Naravno, izložene su i razne „male tajne" ove komponente Officea među kojima važno mesto zauzima korišćenje predložaka koje ćete naći na Webu.

Poslednja poglavlja knjige bave se naprednijim funkcijama Office sistema kao što su makroi, odnosno automatizacija poslovanja. Dati su slikoviti, praktični primeri makroa i njihove integracije, a poslednja poglavlja bave se združenim radom komponenti Microsoft Office porodice kao i njihovom primenom u mreži.

Knjiga Office 2003 na srpskom predstavlja sjajan način da upoznate osnovne i naprednije funkcije ovog moćnog softverskog okruženja, ali i da saznate kako ćete upoznavati njegove detalje. Ubrzo ćete shvatiti da ste mnogo efikasniji i da je neke stvari moguće uraditi daleko brže, pa će i vaša produktivnost biti veća. I sve to na maternjem jeziku...

SLEDEĆI TEKST U PC #100
preview
Kup mašte u Kembridžu
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter