GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #101 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #101 (Jun 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Maj je bio pun događaja koje će kompjuterski svet pamtiti. Pri tom ne mislim samo na stoti broj časopisa "PC" i na najveću IT žurku svih vremena na našim prostorima, koju smo organizovali za preko 2.000 zvanica, od direktora i vlasnika velikih kompjuterskih firmi do najmlađih saradnika. Bio je to odličan početak meseca u kome su događaji sustizali jedan drugi...

Prva značajna vest za PC #101 stigla je sa WinHEC konferencije u Sijetlu, na kojoj je Intel najavio odustajanje od projekata Tejas i Jayhawk. Prescott je time proglašen svojevrsnim "slepim crevom" koje se na duži rok neće razvijati. Intel je, izgleda, udario u tehnološku barijeru, možda najozbiljnije iskušenje pred kojim se čuveni Murov zakon našao od 1965. godine, kada je formulisan, pa do danas. Broj tranzistora i brzina procesora nisu duplirani za 16 meseci - da li je to uvod u usporenje rasta IT industrije?

Dok Intel osmišljava novu strategiju razvoja procesora, oči se okreću prema AMD-u i njegovom 64-bitnom procesoru koji efikasno izvršava 32-bitne programe, a probija se i na zahtevnu serversku scenu. AMD-ovi uspesi, doduše, nekako zaobilaze poslovni svet, gde se gotovo isključivo kupuju Intel inside računari - na našem velikom testu Small Form Factor PC-ja odnos je bio 20:2 za Intel. No, u kompjuterskoj industriji se ne spava na lovorikama - još jedna greška mogla bi da košta Intel gubitka više decenija stvaranog monopola na tržištu procesora za personalne računare.

Poslednjih dana maja ispisano je sledeće poglavlje u priči o drugom, takođe izgubljenom monopolu - nVidia i ATI su pripremili nove generacije grafičkih kartica a do nas je, zahvaljujući dobroj saradnji sa firmom MSI, stigao probni primerak kartice RX800 Pro sa najnovijim ATI-jevim grafičkim procesorom. Verujem da ćete sa zadovoljstvom pročitati prve utiske Branka Maksimovića - reklo bi se da je načinjen značajan tehnološki pomak i da firmi nVidia neće biti lako da se vrati na presto na kome je godinama sedela, ali ćemo sa konačnim zaključkom sačekati još koji dan - za sledeći broj "PC"-ja pripremamo poređenje RX800 sa nV40 karticom koju nestrpljivo očekujemo.

Nestrpljivo očekivanje bržih komunikacionih kanala se, reklo bi se, bliži kraju - Telekom je pustio u probni rad ADSL servis, koji će firmama pružiti mogućnost širokopojasnog (broadband) pristupa Internetu pod povoljnim uslovima. U ovom broju "PC"-ja čitaćete o uvođenju, funkcionisanju i cenama ADSL-a, dok smo priču o primenama ostavili za sledeće mesece - nadajmo se da je maj samo dobar uvod u vrelo IT leto. Vidimo se 5. jula!



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter