GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #101 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nenad Akšić, Uroš Radulović
Sećajući se gužve u Redakciji tokom decembarskog testa konfiguracija, poželeli smo da ovoga puta radimo sa manjim kutijama. Testirali smo, dakle, male računare, u svetu poznatije pod imenom Small Form Factor (SFF), prilagođene kući ili kancelarijama. Izaberite jednog od 22 kandidata.  «pročitajte više»
- PC #101 (Jun 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Jelena Rupnik
Čime da osvežite svoju prolećnu garderobu. Evo nekoliko predloga za vaš potpuni digitalni make-over.
preview
Nenad Akšić
Iako proizvođači matičnih ploča pokazuju svoju snagu promocijom vrhunski opremljenih modela, ni korisnici skromnijeg budžeta nisu zanemareni. Testurali smo ploče iz ekonomske klase, koje obezbeđuju pouzdan i efikasan rad po umerenoj ceni: SiS ASRock P4S61, P4S55FX i P4S55FX+, ASUS P4I48, P4I65GV i P4R800-V, ABIT VT7 i Epox 4PDA5+.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Zbogom Prescott!
Sava Zdravković
Put do 64-bitnog računara je krivudaviji nego što smo mislili, a svoj ulazak u ćorsokak prvi je priznao Intel.
nopreview
Lenja pita
Jelica Protić
Od kog programskog jezika treba početi? Potrebe i ukusi su različiti, pa se i najbolja strategija ponekad pokaže nemoćnom pred našom realnošću...
nopreview
PC-jeva IT žurka
Objavljivanje stotog broja časopisa "PC" proslavljeno je u velikom stilu, na žurci koju je posetilo oko 2.000 informatičara. Dodeljena su i prestižna priznanja IT Lider...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Zadovoljan korisnik - naš uspeh
Milan Bašić
Završavajući priču o velikoj "PC"-jevoj nagradnoj igri, ovoga puta predstavljamo sponzora završne svečanosti, beogradsku kancelariju kompanije Microsoft. Razgovarali smo sa direktorom, g. Dejanom Cvetkovićem.
nopreview
Milan Bašić
Sponzor "PC"-jeve proslave bila je i kompanija Fujitsu Siemens Computers, jedan od tehnoloških lidera u oblasti proizvodnje računara i prateće opreme. Razgovarali smo sa glavnim strategom tehnološkog razvoja, dr Jozefom Regerom (Joseph Reger).
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Dosije X800
Branko Maksimović
Do poslednjeg dana pred zaključenje ovog broja bilo je neizvesno da li će do nas pre stići nV40 ili X800. Nakon niza neobičnih događaja, dilemu je razrešio najveći svetski proizvođač grafičkih kartica MSI dostavivši nam RX800 Pro sa najnovijim ATI-jevim grafičkim procesorom.
nopreview
TerraTec i Pakom nagrađuju
Kompanije TerraTec, poznata po svojim audio i TV-kartama i njen domaći ovlašćeni distributer Pakom, potrudiće se da vam leto bude još lepše. Naime, srećni čitaoci 101. broja časopisa "PC" dobiće 101 vrednu nagradu...
nopreview
DVD iz Philips-a
Vladimir Cerić
Philips je jedna od kompanija koja je izmislila CD standard, pa samim tim nas je uvek čudilo njihovo zapostavljanje CD/DVD uređaja. Sada se situacija menja, a pred nama su se našli njihov DVD čitač, CD pisač i DVD pisač.
nopreview
Iz Coolermaster-a za overklokere
Aleksandar Veljković
Mnogi kažu da efikasno hlađenje PC sistema i tišina nikako ne idu zajedno. Coolmaster to smatra zabludom, pa smo sa zadovoljstvom isprobali kulere iz njihove ponude.
nopreview
FSC Amilo Pro V2000
Milan Bašić
Pažljivo konstruisan notebook računar po ukusu korisnika manjih poslovnih sistema, čiji je najjači adut cena.
nopreview
Trust bežični video
Branko Maksimović
Želite da sliku sa računara prenesete na video uređaje u istoj ili susednoj sobi? Isprobajte Trust 100V i 1620W Wireless Televiewer.
nopreview
Liesegang i LG projektori
Aleksandar Veljković
Ciljna grupa za projektore sve češće su kućni korisnici; vizija projektora kao idealnog "kućnog bioskopa" odomaćuje se u svesti ljudi. Upravo takav pristup primenila je firma Liesegang, dok je LG projektor bolje prilagođen prezentacijama...
nopreview
Microstar Radeon
Branko Maksimović
Ako ste očekivali da će Radeon 9800 Pro nestati sa tržišta, niste bili u pravu - MSI, najveći proizvođač grafičkih kartica na svetu, odlučio je da Radeon 9800 Pro postane osnova ponude u srednjoj klasi...
nopreview
HP/Compaq nx7010
Milan Bašić
Kvalitet izrade i odličan ekran visoke rezolucije svideće se svima koji radni dan provode uz Excel.
nopreview
CoolerMaster u Desku
Uroš Radulović
Zahvaljujući "Desku" i saradnji koja je ova firma ostvarila sa CoolerMaster-om, našem tržištu je sada dostupan kompletan program ovog proizvođača. Isprobali smo ga "skupljen" u jedan nesvakidašnji računar.
nopreview
Altec Lansing
Voja Gašić
Sa rastom popularnosti MP3 i DVD uređaja, zvučnici su sve važnija komponenta sistema. Altec Lansing je tu nezaobilazna referenca, pa smo njihove novitete isprobali na CeBIT-u, kao i u Beogradu.
nopreview
FSC Lifebook S7010
Milan Bašić
Mala masa i odlične performanse su ubedljive prednosti ovog računara, ali smo primetili i nekoliko nesavršenosti u konstrukciji...
nopreview
HP OfficeJet 4255
Angelina Vučković
Sve veća potreba za multifunkcijskim uređajima rezultirala je stalnom nadogradnjom i proširivanjem postojećih modela, pa je HP tržištu ponudio multifunkcijski uređaj OfficeJet 4255 koji će vremenom verovatno potisnuti iz upotrebe klasične telefaks aparate.
nopreview
Canon i965 i i990
Milan Četić
Posle velikog uspeha koji je u high-end oblasti foto inkjet-ova postigao u poslednje dve godine, Canon je spremio odgovor na HP-ovu osmobojnu PhotoREt Pro tehnologiju. Opredelili su se za sedmobojnu štampu.
nopreview
Vivax DVD-K180
Aleksandar Veljković
DVD plejer kao nezavisni uređaj van PC konfiguracije odavno je prestao da bude luksuz, ali kada se DVD plejer sa solidnim spiskom opcija nudi za samo 59 evra, stvari postaju veoma zanimljive...
nopreview
Yakumo Q7M Mobillium
Milan Bašić
Odlično opremljen notebook pristojne cene. Ipak, nekome će zasmetati slabija završna obrada i softver na nemačkom jeziku.
nopreview
HP LaserJet 3380
Milan Četić
HP, lider na svetskom tržištu MF mašina, pripremio je još jedan zanimljiv uređaj prilagođen malim kancelarijama. LaserJet 3380.
nopreview
Lexar USB čitači i flash diskovi
Branko Maksimović
Lexar je jedan od najvećih proizvođača flash memorija, čitača, MP3 plejera i srodnih uređaja. Pored nekoliko memorijskih kartica, na testu smo imali i tri USB čitača za kartice.
nopreview
Fuji Finepix S7000
Milan Četić
Iako su digitalni fotoaparati postali prilično jeftini, modeli za iole zahtevnije korisnike i dalje koštaju preko 500 evra. Takav je i najnoviji Fuji FinePix S7000 koji donosi jedan poseban adut - rezoluciju od 12 Mp.
nopreview
FSC Scaleo 600
Nenad Akšić
Borba AMD-a i Intel-a nikada nije bila žešća, a nas je zanimalo kako taj "sukob" izgleda preslikan na Fujitsu Siemens računare. Uzeli smo na test dva modela iz njihove Scaleo 600 serije.
nopreview
Abit i HIS Radeon kartice
Branko Maksimović
U aktuelnoj mainstream ponudi grafičkih kartica posebno su zanimljivi Abit-ove i HIS-ove Radeon kartice.
nopreview
Photosmart R707
Milan Četić
HP se trudi da napravi što "pametnije" fotoaparate, kako bi korisnik sa što manje fotografskog znanja mogao da napravi što bolje fotografije. Ova koncepcijadobro se uočava i u najnovijem Photosmart R707.
nopreview
Travelscan 464
Branko Maksimović
Periferijski uređaj valjkastog oblika za koji isprva nećete znati čemu služi predstavnik je skoro izumrle klase protočnih skenera...
nopreview
ABIT IS-10 i IS-20
Nenad Akšić
Tajvanska kompanija ABIT poznata je po matičnim pločama punog ATX formata. Ovom prilikom videćemo šta ovaj proizvođač ima da kaže na područiju gde dominiraju druge firme - microATX ploče.
nopreview
Conet GSM Gateway uređaji
Aleksandar Veljković
Pozivi sa fiksne na mobilnu mrežu prilično su skupi, pa se isplati instalirati u firmi GSM gateway...
nopreview
Novi TFT prozori
Branko Maksimović
Nakon velikog testa 60 TFT monitora iz PC #99, novi modeli redovno stižu u našu Redakciju. Isprobali smo adute firmi Hyundai, Hewlett-Packard, Fujitsu-Siemens, Neovo, Philips i Samsung.
nopreview
Amatersko savršenstvo
Aleksandar Veljković
U priči o 8 Mp digitalnim fotoaparatima nemoguće je zaobići Canon i Olympus - ova dva poznata proizvođača požurila su da se uključe u trku, pa je pred kupcima sve privlačniji izbor...
nopreview
Noviteti iz PalmOne-a
Vladimir Cerić
Skoro sve generacije uređaja kompanije PalmOne dobile su u zadnjih par meseci temeljne revizije. Predstavljamo modele Zire 71, 72 i Tungsten E.
preview
Uroš Radulović
Korisnici kojima je brzina i stabilnost rada konfiguracije na prvom mestu, do skora su smatrali izbor memorije nezahvalnim poslom, pre svega zbog snabdevenosti našeg tržišta. Sada je ponuda velikih firmi znatno bolja, pa su se pred nama našli aduti firmi Corsair, PMI, Adata, TwinMos i Geil.
nopreview
Višestruki ekrani
Nadežda Veljković
Veliki ekran predstavlja dobru ideju, ali rast dijagonale znači i rast cene, slabije performanse, sumnjivu vidljivost iz raznih uglova... A da pokušate sa više ekrana postavljenih jedan do drugog?
nopreview
Brendirana muzika
Branislav Bubanja
Približava se leto i vreme putovanja, pa MP3 plejeri postaju sve interesantniji. Mnogi su veoma zadovoljni MP3 plejerom sa flash memorijom, ali ako krenete na duži put, 128 ili 256 MB neće biti dovoljno. Zato vredi razmisliti o MP3 CD plejeru...
nopreview
Tablet na putu
Vladimir Cerić
Do sada smo testove opreme u realnom okruženju mahom obavljali na putevima u inostranstvo. Red je najzad došao i na domaći teren - krenuli smo na put opremljeni FSC TabletPC-jem te Logitech i LiteON pratećom opremom.
nopreview
Decenija kapljica
Milan Četić
Inkjet tehnologija je u poslednjih deset godina izuzetno uznapredovala - od tihe zamene za matrične štampače, ona je postala vodeća tehnologija za štampu fotografija i štampu u boji uopšte. U čemu je tajna ovog uspeha i šta da očekujemo u budućnosti?
nopreview
Studirajte informatiku
Boris Stanojević
Oprostili ste se od škole i krećete ka visokom obrazovanju. Pred vama je važan izbor - zanimanje za koje se škojulete odrediće tok vašeg života. Ako vas interesuju kompjuteri, razmišljate o studijama na nekom od računarskih fakulteta...
nopreview
Office kao poliglota
Dragan Grbić
Toliko dugo koristite Office da vam ne pada na pamet da engleski jezik u menijima zamenite srpskim? Ipak, vredelo bi instalirati module za kontrolu pravopisa i hifenaciju iz lokalizovanog Office-a 2003. Rešenje se zove MUI Pack...
nopreview
Holivud na PC-ju
Goran Kujundžić
Objedinjavanje softverskih rešenja sebi mogu da priušte samo najveće kompanije sa širokom proizvodnom lepezom. Nakon velikog uspeha kolekcije Creative Suite namenjene obradi slika, kompanija Adobe pravi sledeći korak: Adobe Video Collection 2.5. Kako funkcionišu integrisani Audition, After Effects 6.5, Premiere Pro i Encore DVD?
preview
Stevan Josimović
ER Mapper je tipičan industrijski softver, nešto o čemu ne pišemo često. Prisutan je na tržištu skoro deceniju i po, ima armiju korisnika i predstavlja nezaobilaznu stavku u pravljenju fotografskih mapa...
nopreview
pc101rem.zip
(208.11 KB)
Pristup udaljenim kompjuterima
Zvezdan Dimitrijević
pcAnywhere je najpopularniji, ali ne i jedini remote-control program - VNC pokazuje da i u Open Source svetu postoje veoma upotrebljiva rešenja...
preview
Milan Bašić
Bezbednost informacionih sistema je postala jedna od najvažnijih tema. Rešenja ima mnogo, ali su retka koja nude tako široki spektar zaštite kao eTrust...
nopreview
PageMaker u rajskim vrtovima
Bojan Stojanović
Nakon dosta oklevanja, Adobe je učinio ono što je bilo neizbežno: na projekat PageMaker stavljena je tačka, ali su mnoge važne opcije ovog programa sačuvane i ugrađene u plug-in za InDesign. Kakva je ostavština nekada moćnog i slavnog DTP programa?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Wysigot, eMule, EditPlus i WinZip 9.0
preview
Dejan Ristanović
Došlo je vreme da za sledeću stepenicu u razvoju komunikacija - širokopojasni (broadband) pristup Internetu korišćenjem ADSL priključka. ADSL servis je za sada u probnom radu ali smo, ljubaznošću Telekoma, dobili priliku da ga isprobamo i pišemo o njemu...
nopreview
Semantička struktura Web stranica
Aleksandar Vacić
U PC #99 smo pisali o značaju ispravnosti Web stranica. Razmotrimo sada kako se stiže do korektne, semantički smislene forme.
nopreview
Leti, leti... avion!
Vesna Milošević
Ove godine navršava se vek od kada su braća Rajt konstruisali napravu težu od vazduha koja je letela. Ko je prvi postavio osnove za modeliranje letelica, gde smo danas i kako će izgledati letelice budućnosti? Odgovore smo potražili na Mreži...
nopreview
U svetu svile i čvorova
Vladana Rašić
Kome je uopšte palo na pamet da nešto veže oko vrata? Kroz virtuelno istraživanje, pokušaćemo da saznamo kako je kravata postala simbol kulturne, otmene i muževne osobe...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
pc101jac.zip
(1.39 KB)
Jacarta Struct framework
Dejan Mratinković
Tehnologija Java Server Pages (JSP) olakšala je razvoj velikih Web aplikacija razdvajanjem posla dizajnera i Java programera. Korišćenjem Struts-a postiže se veća nezavisnost tih poslova, a unošenje izmena postaje još lakše i prirodnije.
nopreview
The Earth 3D
Ladislav Struharik
nopreview
Knjiga o Bahu
Branislav Bubanja
nopreview
Putevi izgradnje budućnosti
Dragan Grbić
Andrew Herbert je izvršni direktor istraživačkog centra Microsoft Research Cambridge. Razgovarali smo sa njim o velikim projektima čiji će se rezultati videti u neposrednoj, ali i daljoj budućnosti.
nopreview
Političke i druge okrutne igre
Jelena Rupnik
Ulični neredi više nisu "in" - današnji buntovnici svoje nezadovoljstvo izražavaju, da tako kažem, virtuelno, kroz video-igrice. Još samo kad bi i organi reda i mira prešli na virtuelne metode...
preview
Zoran Kehler
Svi grde elektronsku poštu kada u sandučetu nađu "milion" virusa i spam-ova, ali je ovaj servis i dalje na vrhu svih listi popularnosti. Kada je Google odlučio da se umeša u utakmicu, Internet je proključao...
nopreview
Izlog knjiga
Branko Đaković
"Računarske mreže" i "Kako ne treba programirati na jeziku C++"
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #101
PC Aplikacija će ovoga puta obradovati programere - Microsoft Visual C++ Toolkit 2003 je puna verzija poznatog C++ kompajlera iz paketa Visual Studio.NET 2003 Professional, koja se poziva iz komandne linije - slobodnom distribucijom ovog programa i pratećih alata Microsoft stimuliše razvoj softvera za .NET okruženje. Svakako pogledajte i opsežnu kolekciju emulatora raznih računara i uređaja za igru, sekcije PC Utility i PC Standard Pack, ali i foto-priču sa PC Press-ove velike žurke, kao i film snimljen u našoj Redakciji.
nopreview
Microsoft Office Outlook 2003
Dragan Grbić
Microsoft Office Outlook 2003 mnogi smatraju tek e-mail klijentom, ali je on zapravo integrisani sistem za centralizovano upravljanje raznim oblicima informacija u poslovnom okruženju. Upoznajte sve njegove mogućnosti i kreativno ga primenite, povećavajući tako efikasnost svog rada.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter