GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #101 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ultrabrze memorije
Uroš Radulović
Korisnici kojima je brzina i stabilnost rada konfiguracije na prvom mestu, do skora su smatrali izbor memorije nezahvalnim poslom, pre svega zbog snabdevenosti našeg tržišta. Sada je ponuda velikih firmi znatno bolja, pa su se pred nama našli aduti firmi Corsair, PMI, Adata, TwinMos i Geil.
- PC #101 (Jun 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ultrabrze memorije

Proizvodnja memorijskih čipova jedan je od najunosnijih poslova u IT industriji, iako je spisak velikih proizvođača prilično kratak: Hynix, Samsung, Winbond i Infineon, dok te čipove u module pakuju brojne firme. Kupci su zbog toga često u dilemi, pošto povremeno nailaze na module sumnjivog kvaliteta koji su (makar nominalno) zasnovani na kvalitetnim čipovima. A danas se pored velike brzine, od memorije očekuju i niske latencije, kompatibilnost i, iznad svega, pouzdanost samih modula.

Stanje na našem tržištu je doskora bilo konfuzno – korisnik je u većini slučajeva bio primoran da bira između nekih manje ili više poznatih proizvođača sa Dalekog Istoka, dok su neki svetski brendovi, pre svega Corsair, OCZ i Mushkin, bili nedostupni ili izuzetno skupi. Razlika između ovakvih brendova u odnosu na neke noname module ogleda se pre svega u kvalitetu štampe (PCB-u), preciznosti montaže čipova i naročito u odabiranju i razvrstavanju čipova, kao i završnoj kontroli, tj. testiranju i proveri performansi modula. Poznatiji proizvođači sprovode znatno rigorozniju kontrolu kvaliteta, pa često daju i „doživotnu“ garanciju. Ovoga meseca na naš test stigao je impozantan broj modula iza kojih stoje velika imena.

Memorije za pamćenje

Pojavom i865/875 i nForce2 čipsetova za Intel i AMD procesore, nesuglasice oko industrijskih standarda za proizvodnju memorija su uglavnom nestale. Tada je dosta vreme da JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) ozvaniči DDR400 standard, ali je posle njegovog usvajanja i promocije novih platformi tržište nateralo proizvođače ne samo da ponude PC3200 module, već i module deklarisane za znatno veće brzine i veoma niske latencije. Određeni krug korisnika jednostavno ne pravi kompromise po pitanju kvaliteta memorije, nekima je od vitalnog značaja brzina i generalno brz „odziv" sistema, a brzina kojom procesor komunicira sa memorijom je direktno proporcionalna tim vrednostima. Ne treba zaboraviti ni overklokersku zajednicu čiji je životni moto „što brža magistrala“, uticao na pojavu modula nestandardnih brzina kao što je PC4400 (DDR550).

U poslednje vreme kod proizvođača memorije primećujemo dva suprotstavljena trenda: proizvodnja čipova koji rade na izuzetno niskim latencijama na uštrb efektivne brzine, kao i prozvodnja čipova koji rade na izuzetno visokim brzinama na štetu latencija. Razloge za to treba tražiti u arhitekturi AMD i Intel procesora, preciznije rečeno njihovih memorijskih kontrolera. Poznato je da Intel platformi bolje „leži“ brža memorija, dok AMDu „prijaju“ niske latencije. Iz tog razloga smo dobijene memorije, testirali na obe platforme i napravili jasnu podelu, na one koje su namenjene P4, odnosno AMD sistemima.

Module koje smo dobili na test potpisali su Corsair, Geil, AData, Pmi i TwinMos. Većina modula radi na standardnim naponima za DDR memoriju od 2.5 V, ali je nekoliko modula radilo na default naponu od 2.6, pa čak i 2.7 V. Zbog visokih brzina, kao i napona na kojima rade, skoro svi moduli su opremljeni sa pasivnim hladnjacima i svi su stigli upareni, tj. u DualChanell pakovanjima.

Po dva u red...

Corsair važi za jednog od vodećih proizvođača modula na svetu. Slavu je stekao pre svega u overklokerskim krugovima – moduli ove kompanije često značajno prevazilaze svoje specifikacije. Testirani modeli dolaze iz Corsairove XMS serije, rade na frekvenciji 217 MHz (PC3500) i kao svi modeli iz ove serije, imaju izrazito niske latencije. Ispod ThermalTakeovih aluminijumskih hladnjaka nalaze se Winbond BH5 čipovi (5 ns), koji važe za najbolje ikada napravljene. Iako je reč o čipovima predviđenim za rad na 200 MHz, Corsair (s pravom) tvrdi da ovi čipovi bez problema rade na 217 MHz, i to pri default naponu.

Svi Geilovi moduli su stigli u atraktivnim pakovanjima, a pogotovo bih izdvojio ono namenjenu Golden Dragon seriji; čipove proizvodi ista firma sa Dalekog Istoga. Module koje smo dobili na test su različitih karakteristika, a najzanimljiviji su oni iz Golden Dragon serije koji koriste kvalitetne WLCSP (Wafer Level Chip Scale Packing) čipove. Razlika u odnosu na konvenci onalno TSOP pakovanje je u načinu montaže čipova na PCB: svaki čip je direktno namontiran na PCB, bez upotrebe dodatnih komponenata i lemovima koji mogu unositi smetnje. Još jedna pogodnost ovakvog pakovanja je izuzetno niska količina toplote koju čipovi disipiraju, pa je ovo jedina memorija na testu koja nije imala nikakav hladnjak na čipovima. Memorija je deklarisana kao PC3500 i CAS 2. Drugi testirani moduli imaju takođe ove oznake, ali su upotrebljeni klasični čipovi. Poslednji moduli su iz Ultra Platinum serije i rade na taktu od čak 275 MHz (PC4400). Memorija je namenjena pre svega entuzijastima i Intel platformi, zbog izrazito visokih latencija. Čipovi na modulu su pažljivo birani i deklarisani su na samo 3.5 ns, a hladnjaci na čipovima su naizgled obični aluminijumski, ali se zapravo radi o leguri bakra i nikla, o čemu može da posvedoči i masa svakog modula.

TwinMos je relativno mlada kompanija (nastala 1998. godine) koja je brzo stekla poverenje korisnika zahvaljujući kvalitetnim i pristupačnim proizvodima. Najbolji moduli ove kompanije nose oznaku Twister i upravo su oni stigli na test. Moduli su deklarisani kao PC3500, a namenjeni su pre svega AMD platformi. I ova memorija, kao i Geilova Golden Dragon serija, koristi WLCSP pakovanje, radi na 2.7 V i ima žute aluminijumske hladnjake na sebi.

Adata je još jedno relativno novo ime u ovom svetu, mada se priča da je ovaj proizvođač u stvari „produžetak“ TwinMos kompanije. Adata je jedan od prvih proizvođača koji su ponudili PC4000 module, pa su upravo ti moduli stigli na test. Pošto se radi o proizvođaču koji pre svega cenom želi da pridobije popularnost među korisnicima, ovi moduli obično stižu bez ikakvih hladnjaka na sebi, mada su ga primerci koji su stigli do imali. Ispod hladnjaka su se nalazili 4 ns Adata čipovi, koji su neodoljivo podsećali na Hynix čipove. Iako deluju kao memorije iz neke niže klase, radi se o kvalitetnim modulima sa odličnim odnosom cena/kvalitet.

Kompanija PMI se proizvodnjom memoriskih modula bavi još od 1990. godine, mada kod nas nije mnogo poznata. Promocijom najnovijih serija modula, PMI agresivno pokušava da dobije prostor u svetu highend memorija. Ova serija modula nosi oznaku Turbo i obuhvata module najrazličitijih profila. Mi smo na test dobili PC4000 DC module, koji rade na 250 MHz i čak 2.7 V.

Pogled na tabelu

Test ovakvih memorija je nezahvalan posao, pre svega zbog pronalaženja platformi koji mogu da iskoriste memorije na 200 MHz. Zato smo testplatforme ubrzavali koliko možemo, a da iz memorija izvučemo maksimum po pitanju latencija. Kao test platforme koristili smo Pentium 4 2.8E procesor uparen sa Asus i865 pločom i AMD Athlon64 procesor na Epox 8HDA3+ ploči. U asinhronom modu, memorije koje smo testirali na Intel platformi su donele veoma malo procentualno ubrzanje. U sinhronom modu je to ubrzanje već značajnije, ali je pitanje koliko je memorijski protok uticao na taj dobitak, a koliko povećanje radnog takta procesora

Još jednom se kroz testove dokazalo da latencija ne utiče ili veoma malo utiče na performanse tj. da su frekvencija magistrale i DC režim znatno bitniji. Od testiranih modela, izdvojio bih Geil Ultra Platinum PC4400, koji nude visoku fleksibilnost i maksimalan prostor za ubrzanje. Moduli testirani na AMD platformi su se jednako dobro pokazali.

Testovi su pokazali da Corsair i GeiL predstavljaju klasu za sebe. Ovi moduli su radili na visokim frekvencijama i relativno niskim latencijama i to pogotovo Geil Ultra Platinum PC3500 moduli, koju su bez problema radili na 230 magistrali i CAS 2 tajminzima. Iako smo imali „otključan" procesor, ploča nam nije dozvoljavala da pređemo granicu od 230 MHz. Šta reći za kraj, osim da se radi o izuzetno kvalitetnim modulima, namenjenim ljudima koji vole da eksperimentišu, ali i onima koji ne prave kompromise po pitanju kvaliteta.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

Sinteh
Bulevar vojvode Mišića 37b, Beograd
tel: 011/3693-180

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992

Sea&Sky
Jug Bogdanova 16/3, Beograd
tel: 011/3033696

SLEDEĆI TEKST U PC #101
preview
Era ER Mapper-a
Stevan Josimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter