GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #101 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Computer Associates eTrust
Milan Bašić
Bezbednost informacionih sistema je postala jedna od najvažnijih tema. Rešenja ima mnogo, ali su retka koja nude tako široki spektar zaštite kao eTrust...
- PC #101 (Jun 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Computer Associates eTrust

Malo je firmi u kompjuterskom svetu sa takvom reputacijom i dugovečnošću kao što je Computer Associates. Ovaj softverski gigant se praktično nepogrešivo prilagođava zahtevima tržišta, pa je u žestokoj konkurenciji uspeo da očuva veliku bazu korisnika širom sveta. Danas je fokus kompanije usmeren ka složenim informacionim sistemima – bave se upravljanjem resursima unutar poslovnog sistema, bezbednošću, sistemima za skladištenje podataka, portalima i poslovnom inteligencijom, ali i praćenjem životnog ciklusa aplikacija, upravljanjem podacima... Zahvaljujući domaćem partneru ove kompanije, beogradskoj „Energodati“, imali smo priliku da se bliže upoznamo sa delom paketa eTrust koji u ovom trenutku predstavlja jedno od najatraktivnijih i najkompleksnijih rešenja na polju bezbednosti.

Široki spektar zaštite

Svakoga dana pa čak i svakog sata u svetu nastane po jedan novi ili mutirani virus, što je snažan motiv za svakoga od nas da se ozbiljno pozabavi bezbednošću računara na kom radi. U malim poslovnim okruženjima gde je relativno lako pratiti stanje računara, sve može da počiva na inicijativi korisnika, ali redovan obilazak i kontrola u organizacijama koje imaju nekoliko desetina ili stotina PCjeva, često raspoređenih na više lokacija, praktično je nemoguća i (sasvim sigurno) ekonomski neisplativa. eTrust je kompletan modularni servis koji omogućava da sa minimumom angažovanja resursa održavate bezbednost informacionog sistema na visokom nivou. Rešenje je podeljeno na tri osnovna segmenta koji su zaduženi za upravljanje identitetima, pristupom sistemu i zaštitom od napada. Dobar izbor za početak priče o zaštiti sistema je upravo ovaj poslednji.

eTrust Threat Management je sastavljen od pet rešenja koji na različitim nivoima obezbeđuju zaštitu. Prvo i verovatno najatraktivnije je eTrust Antivirus koji pruža zaštitu od virusa na naširem spektru platformi, od malih PDA uređaja do gatewaya. Primenom ovog antivirusnog softvera dobijate zaštitu infrastrukture sa centralizovanom administracijom. Po strategiji Computer Associatesovih stručnjaka, sledeći nivo je oličen u eTrust Intrusion Detection softveru koji je stalnim osmatranjem i upozoravanjem pomaže u zaustavljanju napada na informacioni sistem. U rešenju je primenjen pristup „detektuj, upozori i predupredi“ a primenljiv je kako na klasične mreže sa žičanim vodovima, tako i na sve prisutnije wireless instalacije.

Ključni alat u obezbeđenju visoke bezbednosti je onaj koji neprestano prati ponašanje sistema i otkriva slabe tačke kroz koje je olakšan upad. eTrust Policy Compliance je namenjen upravo takvim poslovima – sposoban je da automatski generiše odgovarajuće korekcije kako bi se podigao nivo zaštite. Pošto opasnost, osim virusa i spama, predstavlja i nekontrolisano korišćenje Weba, Computer Associates je razvio eTrust Secure Content Management, objedinjeno rešenje za zaštitu od širokog spektra pretnji po bezbednost. Njegova prednost je u jednostavnoj administraciji bezbednosnih politika na svim mestima koja su potencijalna meta napada. Na kraju, tu je i eTrust Vulnerability Manager koji proaktivno štiti sistem od spoljnih napada i unutrašnjih bezbednosnih pretnji.

Šta kažu korisnici

U želji da se što bolje upoznamo sa ovim sistemom, posetili smo Zavod za statistiku Republike Srbije, jednu od prvih organizacija koje su počele sa primenom eTrust rešenja za zaštitu. Jelena Milojević, vodeći sistem inženjer u ovoj ustanovi, upoznala nas je sa iskustvima posle šest meseci akivnog rada.

„U prvoj fazi implementirali smo eTrust Antivirus na preko 400 računara u našem Zavodu i vrlo brzo smo osetili koristi. Sada imamo daleko manje ispada delova sistema zbog ugrožene bezbednosti, a sve učestalije pretnje novih virusa i Internet crva u poslenjih nekoliko meseci praktično smo bezbolno prebrodili", tvrdi naša sagovornica i posebno ističe odlično rešeno centralizovano upravljanje, gde se sa jednog mesta redovno kontroliše svaki računar u sistemu i distribuiraju nove definicije virusa. Ažurnost baze sa potpisima je ključni faktor zaštite, pa nas je interesovalo koliko su inženjeri Computer Associatesa ažurni. Sistem Zavoda je u tesnoj vezi sa drugim sistemima na nivou republičkih organa gde su primenjena druga rešenja za antivirusnu zaštitu, pa je gospođica Milojević imala prilike da uporedi brzinu reakcije raznih proizvođača ove vrste softvera. Po njenoj spoznaji, eTrust je do sada bio veoma brz u reakciji i CA je bio prvi ili drugi u distribuciji updatea baze sa potpisima virusa koja se automatski preuzima od proizvođača i sa jednog mesta kasnije automatski distribuira kroz čitav sistem ove ustanove.

Znajući da i konkurencija nudi proizvode sličnog kvaliteta, raspitali smo se i o razlozima za izbor eTrust rešenja. Rekli su nam u Zavodu da su u izboru prevagnuli sledeći faktori: usmerenost ka kompleksnim informacionim sistemima, centralizovano upravljanje, mogućnost preuzimanja updatea i po isteku licence (izuzetno važno u slučaju kašnjenja uplate za naredni period) i atraktivna politika cena prema različitim vrstama organizacija.

Korisne adrese:

Energoprojekt-Energodata
Bulevar Mihaila Pupina 12, Beograd
tel: 011/3113072

SLEDEĆI TEKST U PC #101
preview
ADSL u Beogradu
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter